13/11/10

Τι περιμένω από μία Περιφέρεια την Δευτέρα


PERIERGOS PAPAGALOS
Έχω μιλήσει σε προηγούμενη δημοσίευση μου για τον ρόλο και την αξία των περιφερειακών εκλογών, ειδικά ετούτη την δύσκολη χρονική περίοδο.
Αυτή τη φορά όμως, στο τελευταίο κείμενο πριν το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέλω να γράψω τι περιμένω για τη δική μου Περιφέρεια, που όμως μπορούν να εφαρμοστούν στην πλειοψηφία των νέων Περιφερειών.

Την Δευτέρα θέλω να δω την Περιφέρεια μου να μπαίνει σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προόδου. Θέλω η Περιφέρεια να είναι το όχημα που θα φέρει ανάπτυξη στην κοινωνία, όχι διορίζοντας κόσμο στον δημόσιο τομέα, αλλά διευκολύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία...


Περιμένω να δω τουριστική ανάπτυξη, με βαρύτητα στον χειμερινό τουρισμό (Πήλιο, Περτούλι, Λίμνη Πλαστήρα), με υποδομές για θερινό τουρισμό (παραλιακό μέτωπο Λάρισας, Βόλου και νήσων) και θεμελίωση του αγροτουρισμού και θρησκευτικού τουρισμού.

Περιμένω να δω γεωργική ανάπτυξη με στοχευμένες καλλιέργειες σύμφωνα με τις επιταγές τις εποχής και της (διεθνούς) εμπορικής ζήτησης.

Περιμένω να δω συστηματική προώθηση των γεωκτηνοτροφικών προϊόντων από την περιφέρεια, στις διεθνείς αγορές.

Περιμένω να δω ανάπτυξη των επιστημών και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης, με βαρύτητα στην δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια και μη κρατικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα προσελκύσουν ξένους και έλληνες φοιτητές.

Περιμένω να δω ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων διαδικτύου και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Περιμένω να δω μόνιμο γραφείο αντιπροσωπίας της Περιφέρειας, στις Βρυξέλλες που θα προασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου, που θα προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων και θα δίνει τουριστικές πληροφορίες για κάθε προτίμηση.

Αυτή την Περιφέρεια Θεσσαλίας περιμένω να δω από τη Δευτέρα, διότι πιστεύω στις δυνατότητες της και στην προοπτική που ανοίγεται εμπρός της.

Και αυτά τα περιμένω από τον Κώστα Αγοραστό.

Λευτέρης Ξενάκης