16/6/10

Στενές επαφές Ελλάδας - Κίνας

Με δεκατέσσερις διακρατικές συμφωνίες στις βαλίτσες του, που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για στενότερη οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, επιστρέφει σήμερα στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντεγιάνγκ.

Oι συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες και αφορούν κυρίως τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, της ναυπήγησης πλοίων, των μεταφορών, του εμπορίου και των τροφίμων, αναμένεται από τη μια να δώσουν νέα ώθηση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και από την άλλη να φέρουν νέες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αιχμή του δόρατος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει η Cosco, η οποία εκτός από το λιμάνι του Πειραιά επιθυμεί να αποκτήσει βάσεις και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και ενδεχομένως και του Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση από την Cosco- από κοινού με τον ΟΛΠ- του έργου της εκμετάλλευσης του εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και άλλων συνεργασιών μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Σημαντικός πελάτης για ΟΤΕ

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η κινεζική εταιρεία Ηuawei, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού από το 2005, αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες του ΟΤΕ. Μόλις χθες η Ηuawei ανέλαβε το έργο εγκατάστασης του προηγμένου συστήματος Ιnternet Ρrotocol (ΙΡ) Μultimedia Subsystem (ΙΜS) του ΟΤΕ.

Εμπορευματικό κέντρο στον Πειραιά

Επίσης, η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία ΒCΕGΙ σχεδιάζει να κατασκευάσει από κοινού με την ελληνική εταιρεία Ηelios Ρlaza μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στον Πειραιά.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4579896