Ενα όνειρο πολλών αρχαιολόγων, που έσκαβαν στην Αθήνα τα τελευταία πενήντα χρόνια κι έβλεπαν τα ευρήματά τους να καταχωνιάζονται σε αποθήκες, φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα. Η Νομαρχία Αθηνών αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ανέγερση του Μουσείου των Αθηνών, που έχει χωροθετηθεί με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος σε σημείο ανασκαμμένο, «καθαρό» από αρχαιότητες...
Η πρόταση προς το νομαρχιακό συμβούλιο ήταν του ίδιου του νομάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος αναδεικνύεται σε μεγάλο χορηγό του πολιτισμού γιατί είναι η δεύτερη φορά που προσφέρει από τον προϋπολογισμό του ένα σημαντικό κονδύλι, επιλέγοντας αντί να το κάνει δρόμους και παγκάκια, να το δώσει για να γίνει ένα μεγάλο μουσείο. Θυμίζουμε πως η Νομαρχία Αθηνών έχει ήδη αναλάβει το κόστος (ύψους 6 εκατ. ευρώ) για την αναστήλωση του Θεάτρου Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη.
Τώρα θα διατεθούν δύο εκατομμύρια ευρώ για τη μελέτη ανέγερσης του μουσείου, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρώτο στάδιο, να προχωρήσει το έργο, με σκοπό την πλήρη υλοποίησή του στο άμεσο μέλλον.
Είναι χρόνια που το υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει πως οι ανασκαφές από τα μεγάλα δημόσια έργα της Αθήνας έχουν φρακάρει τις αποθήκες της Γ'Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τα ευρήματά της υπολογίζονται γύρω στα 130.000. Γι' αυτό το ΥΠΠΟΤ έψαχνε τρόπο να βρει μια λύση, όπως λέει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία δέχθηκε μετά χαράς την προσφορά του νομάρχη.
Τα επόμενα βήματα είναι γνωστά... Θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση για να εκταμιευθούν τα χρήματα με ταχείς ρυθμούς πριν προλάβει να επιφέρει αλλαγές ο «Καλλικράτης».
Οταν εκταμιευθούν και σιγουρευτούν τα χρήματα για το συγκεκριμένο σκοπό, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός «γιατί ένα τόσο σημαντικό μουσείο θέλουμε να φέρει και τη σφραγίδα ενός σημαντικού αρχιτεκτονήματος» λέει η κ. Μενδώνη. Το οραματίζεται «λιτό, χαμηλό, να αναπτύσσεται υπόγεια στο μεγαλύτερο μέρος του, βιοκλιματικό. Ενα κτίριο που θα αναβαθμίσει την υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή, στην οποία δίδαξε ο Πλάτωνας». Στην αναβάθμιση της περιοχής θα συμβάλει και η ενοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Κεραμεικό, η οποία σχεδιάζεται.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του μουσείου θα πρέπει να είναι έτοιμα σε μια διετία. Θα ακολουθήσει η αναζήτηση νέων χορηγιών για την ανέγερση του κτιρίου. Δόξα τω Θεώ κάποιοι μεγαλοεργολάβοι έχουν πλουτίσει τα τελευταία χρόνια από τα δημόσια έργα, ας δείξουν τον πατριωτισμό τους προσφέροντας κι αυτοί κάτι στο έθνος.
Η έφορος της Γ'ΕΠΚΑ, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, που ονειρεύεται να δρομολογηθεί η ανέγερση του μουσείου επί των ημερών της, λέει πως «η Αθήνα είναι το μόνο μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο στον κόσμο που στερείται μουσείου, στο οποίο να παρουσιάζεται η μακρά διαχρονική της Ιστορία». Αν εκτεθούν μερικά από τα χιλιάδες ευρήματα της Αθήνας, θα αλλάξει η εικόνα που έχουμε για την πόλη, υποστηρίζει.
«Αθήνα δεν είναι μόνον η Ακρόπολη, η Αγορά, το Ολυμπιείο και ο Κεραμεικός. Υπάρχει, εκτός από την πόλη των μεγάλων μνημείων και η πόλη των απλών ανθρώπων». Πιστεύει επίσης πως στη θέση που θα κτιστεί θα καταστεί ιδανικός τόπος παιδείας και άσκησης ψυχής, γιατί από την αρχαιότητα φιλοξενούσε εκεί ένα από τα τρία μεγάλα Γυμνάσια της πόλης και τη φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα.
trepont
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου