22/6/10

Εχετε πονοκέφαλο; Πάρτε... καρπούζι

Συνήθως τον αντιμετωπίζουμε ξαπλώνοντας, χαμηλώνοντας τα φώτα και παίρνοντας ένα παυσίπονο. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, όπως το καρπούζι, το γιαούρτι και τα αμύγδαλα, που κάνουν θαύματα για τον πονοκέφαλο, με τρόπο απλό και απολύτως φυσικό.

« Η αφυδάτωση αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες πονοκεφάλου » λέει η αμερικανίδα διατροφολόγος Εριν Παλίνσκι , η οποία συνιστά να τον αντιμετωπίσουμε με τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το καρπούζι, το αγγούρι, το πεπόνι, οι σούπες, η βρώμη, οι ντομάτες και το μαρούλι. « Επιπλέον τα βασικά μέταλλα που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη των πονοκεφάλων » τονίζει η δρ Παλίνσκι.

Ο καφές θεωρείται «ένα κι ένα» για τους πονοκεφάλους εδώ και αιώνες, αλλά μόνο εάν καταναλώνεται με μέτρο. « Πολλές φορές ο πονοκέφαλος δημιουργείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Ο καφές έχει αγγειοσυσταλτική δράση και μπορεί να ανακουφίσει » λένε οι επιστήμονες. Προσοχή όμως: ο καφές έχει διουρητική δράση και αν το παρακάνετε κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε και να έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες. « Οταν καταναλώνετε συστηματικά μικρές ποσότητες υδατανθράκωνεξαντλείτε τα αποθέματα γλυκογόνου, που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, και παράλληλα ενισχύετε την απώλεια υγρών από το σώμα. Για να αποφύγετε τον επερχόμενο πονοκέφαλο προτιμήστε υγιεινές πηγές υδατανθράκων, όπως οι φρυγανιές ή το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη και τα φρούτα » συμβουλεύει η δρ. Παλίνσκι.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=339009&dt=22/06/2010#ixzz0rah5d3Pe
epilektika