22/6/10

Η Κίνα εξηγεί την πολιτική της στο Ίντερνετ

Η Κίνα υπεραμύνθηκε της επιλογής της να λογοκρίνει το περιεχόμενο του Ίντερνετ εντός των συνόρων της, σε ένα έγγραφο που περιγράφει τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Διαδίκτυο.
Το κείμενο τονίζει ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει το Διαδίκτυο σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς στο εσωτερικό της, ενώ αποκαλύπτει την ταχύτητα διάδοσης της χρήσης του τα τελευταία 16 χρόνια, όταν η χώρα συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον Παγκόσμιο Ιστό. Επισημαίνεται ότι οι Κινέζοι είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στο Διαδίκτυο, με αριθμό χρηστών που έφτασε τα 384 εκατομμύρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, χαρακτηρίζει το Ίντερνετ ως «αποκρυστάλλωση της ανθρώπινης σοφίας». Ωστόσο, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέτει ορισμένους περιορισμούς ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλο αυτό το περιεχόμενο, κυρίως σε ότι αφορά τις αρνητικές επιδράσεις του παράνομου περιεχομένου στην κρατική ασφάλειας, το δημόσιο συμφέρον και τα μικρά παιδιά.
«Οι νόμοι και οι κανονισμοί απαγορεύουν ξεκάθαρα τη διάδοση πληροφορίας που αφορά υποβάθμιση της κρατικής κυριαρχίας, της εθνικής ενότητας ή μειώνει την εθνική τιμή και ενδιαφέροντα», αναφέρει το κείμενο. Οι ιστοσελίδες, τα blogs και οι πληροφορίες που θεωρούνται ευαίσθητες από την κινεζική κυβέρνηση εμποδίζονται με τη χρήση μιας σειράς τεχνολογικών εργαλείων, με την ονομασία «Μεγάλο Τείχος της Κίνας». Η σχετική νομοθεσία έχει συνταχθεί με τρόπο που καθιστά τις εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών υπεύθυνες στην αστυνόμευση του Διαδικτύου.
Παρά το γεγονός αυτό, η Κίνα εξακολουθεί να διατείνεται ότι οι κάτοικοι της απολαμβάνουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Ίντερνετ. «Οι Κινέζοι πολίτες απολαμβάνουν πλήρως την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο», αναφέρει το κείμενο. Σε ένα άλλο μέρος του ωστόσο, η Κίνα επιβεβαιώνει την πρόθεση της να οριοθετήσει το μέσο, εντός των συνόρων της, για την προστασία των δικών της κανόνων και νόμων.
«Εντός του κινεζικού εδάφους, το Διαδίκτυο είναι κάτω από τη δικαιοδοσία της κινεζικής κυριαρχίας, που θα πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατευθεί». Προσθέτει ότι οι ξένες εταιρείες και οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ίντερνετ στο εσωτερικό της Κίνας, θα πρέπει ωστόσο να υπακούν στους νόμους της χώρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC
epilektika