Δεκαπέντε αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις έχουν «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας και θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:
1 Η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 65ο έτος ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στo 60ό έτος.
2 Για κάθε έτος που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου -εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί 40ετία- επιβάλλεται «πέναλτι» 6% ετησίως.
3 Για τη συμπλήρωση των 40 ετών θα υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πλασματικός χρόνος θα ξεκινά από τα τρία έτη και ενδεχομένως να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Σημειώνεται πως κάποια από τα πλασματικά έτη θα εξαγοράζονται (π.χ. στρατός, σπουδές), ενώ κάποια άλλα μπορεί να υπολογίζονται χωρίς εξαγορά (π.χ. λοχεία).
4 Από το 2011 έως και το 2015 θα αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ώστε να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 60 έτη. Η αύξηση αφορά όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία σε ηλικία 58 ετών (το όριο πάει στα 60), όσους ανοίγουν την πόρτα εξόδου με 37ετία και όσους συνταξιοδοτούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (το όριο ηλικίας πάει από τα 55 στα 60 έτη).
5 Επιβάλλεται φέτος έκτακτη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Στόχος του μέτρου είναι να εξευρεθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των ελλειμματικών Ταμείων. Με βάση την αρχική πρόταση του υπουργείου τα ποσοστά της εισφοράς θα ήταν 3%, 5%, 7% και 9% ανάλογα με τη σύνταξη. Ωστόσο η πρόταση αυτή επανεξετάζεται με στόχο να δημιουργηθούν οκτώ έως δέκα κατηγορίες (δηλαδή να υπάρξουν και ενδιάμεσα ποσοστά) για να αποφευχθούν οι αδικίες.
6 Το νέο πλαφόν στη σύνταξη θα είναι 2.523 ευρώ (σήμερα είναι 2.773 ευρώ). Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος παίρνει πάνω από μία σύνταξη -λόγω παράλληλης ασφάλισης- το πλαφόν ορίζεται στα 3.290 ευρώ (από τα 3.620).
7 Οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι συντάξεις θα διαμορφωθούν το 2011στο 2%. Ουσιαστικά εφαρμόζεται «μοντέλο» ΙΚΑ σε όλα τα Ταμεία, με τις αλλαγές να επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
8 Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα αλλάξει το 2015, με στόχο σταδιακά να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα. Συγκεκριμένα τα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα, ενώ τα χρόνια έως και το 2010 με το παλαιό (δηλαδή στο ΙΚΑ με την καλύτερη πενταετία). Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα (το 2016 θα είναι έξι και ούτω καθεξής). Οσοι ξεκινήσουν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται αποκλειστικά και μόνο με το νέο σύστημα.
9 Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με μέσο συντελεστή 1,2% . Στο υπουργείο περνάνε από «λίφτινγκ» τους συντελεστές για να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο.
10 Η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και θα καταβάλλεται πλήρης στα 65 έτη. Για κάθε έτος πρόωρης εξόδου το πέναλτι θα είναι 6%.
11 Τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο ζωής από το 2020.
12 Οι άγαμες θυγατέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα τους. Ωστόσο δεν επηρεάζονται όσες έχουν ήδη πάρει σύνταξη. Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου (Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) κατάφερε να πείσει την τρόικα να μην επηρεαστούν οι χήρες.
13 Καθιερώνεται διπλή ασφάλιση για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους) που έχουν δύο δουλειές. Το μέτρο αφορά 100.000 ασφαλισμένους πριν από το 1993.
14 Αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους του δημόσιου εργάζονται και είναι κάτω των 55 ετών (ανάλογο μέτρο ισχύει στον ιδιωτικό τομέα). Για όσους είναι άνω των 55 ετών η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη.
15 Προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι στις αναπηρικές συντάξεις για να αποφευχθεί η καταβολή συντάξεων «μαϊμού».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=15486970
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου