Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τα προσωπικά μας δεδομένα αποτελούν προϊόν προς πώληση. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα αποτελούν πλέον όλο και συχνότερα καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους κάποιος εγγράφεται σε ένα τέτοιο δίκτυο είναι τρεις: είναι δωρεάν, έχει πλάκα και είναι της μόδας. Για να μπείτε σε μια τέτοια ιστοσελίδα είναι απλό.
Ο χρήστης παραθέτει τα στοιχεία του και στη συνέχεια εγκρίνει με ένα «κλικ» τους «όρους χρήσης» χωρίς να τους πολυδιαβάσει. Εκεί όμως εντοπίζονται τα καλά κρυμμένα μυστικά.
Μια σειρά επιστημονικές μελέτες, αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες σε όλον τον κόσμο έχουν δείξει ότι τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο όχι μόνο βρίσκονται σε ανασφαλή θέση, αλλά και αποτελούν τον κινητήριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης όλων των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Η διάσημη αμερικανική σελίδα Facebook έχει αποτελέσει το προσφιλέστερο πεδίο μιας μάχης γύρω από τον τρόπο που χρηματοδοτείται. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας επικοινωνίας Vitrue έχει δείξει ότι κάθε φίλος του δικτύου αποτιμάται 3,60 δολάρια, σχεδόν δηλαδή 3 ευρώ το «κεφάλι». Η Vitrue, η οποία λειτουργεί υποστηρίζοντας το «χτίσιμο» των brands στα κοινωνικά δίκτυα, υπολόγισε ότι για κάθε χιλιάδα φίλων ενός site κοινωνικής δικτύωσης κατά μέσον όρο η εταιρεία εισπράττει 5 δολάρια από τις διαφημίσεις. Ο συγκεκριμένος αριθμός προέκυψε από τον μέσο όρο των διαφημίσεων που εμφανίζονται στο προφίλ ενός εκάστου χρήστη. Οι εκτιμήσεις αυτού του τζίρου δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις απευθείας συναλλαγές που έχουν οι διαφημιζόμενοι του Facebook με τους χρήστες του δικτύου. Θεωρητικά, το ποσό των 3,60 είναι ενδεικτικό. Η αρχή που ακολουθείται είναι ότι σε κάθε «φίλο» αντιστοιχεί περίπου μιάμιση διαφήμιση.
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου