3/7/10

Τα γονίδια της μακροζωίας προβλέπουν ποιος θα σβήσει 100 κεράκια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
 Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανακάλυψαν έναν τρόπο πρόβλεψης των πιθανοτήτων που έχει ένας άνθρωπος να ζήσει 100 και πλέον έτη. Το νέο επίτευγμα, που περιγράφεται στην επιθεώρηση «Science», βασίζεται στον εντοπισμό 150 γενετικών δεικτών, οι οποίοι διαφέρουν στα υπεραιωνόβια άτομα σε σύγκριση με τους... κοινούς θνητούς. Στηριζόμενοι στους γενετικούς αυτούς δείκτες οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο να σβήσει τουλάχιστον 100 κεράκια στην τούρτα του. 

Τα εντυπωσιακά αυτά ευρήματα βασίζονται στη ...μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε αιωνόβια άτομα. Είναι πολύ σπάνιο να ζήσει κάποιος τόσα πολλά έτη- στον αναπτυγμένο κόσμο μόλις ένας άνθρωπος στους 6.000 ζει μετά τα 100. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων φθάνουν σε τόσο βαθύ γήρας δεν εμφανίζει σοβαρές ασθένειες ικανές να προκαλέσουν ανικανότητα ως την ηλικία των 93 ετών! 

Οι ερευνητές από τη Βοστώνη με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοστατιστικής Πάολα Σεμπαστιάνι και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Τόμας Περλς πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γενετικό μυστικό της μακροζωίας. Η μελέτη τους ξεκίνησε το 1995 και από τότε ως σήμερα έχει «σαρωθεί» το γονιδίωμα 1.000 αιωνόβιων ατόμων. Η εξονυχιστική ανάλυση του γονιδιώματος αυτών των ανθρώπων έδειξε τους γενετικούς δείκτες και οδήγησε στο μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης της μακροζωίας. 

Οπως ανέφερε η κυρία Σεμπαστιάνι, «δοκιμάσαμε το μο ντέλο μας σε μια ανεξάρτητη ομάδα αιωνόβιων ατόμων και είδαμε ότι είναι ακριβές σε ποσοστό 77%». Η καθηγήτρια εξήγησε ότι «το ποσοστό λάθους του μοντέλου, το οποίο είναι της τάξεως του 23%, μαρτυρεί ότι παρ΄ ότι το γενετικό υπόβαθρο είναι βασικό σε ό,τι αφορά τη μακροζωία, υπεισέρχονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής». 

Εκπληξη προκάλεσε στους συγγραφείς της μελέτης πως σε ό,τι αφορούσε τα γονίδια τα οποία προδιαθέτουν για εμφάνιση ασθενειών σχετιζόμενων με το γήρας τα αιωνόβια και τα μη αιωνόβια άτομα δεν εμφάνιζαν σημαντικές διαφορές. 

Σύμφωνα με την κυρία Σεμπαστιάνι «τα ευρήματα δείχνουν ότι εκείνο που κάνει τα άτομα αυτά να ζουν μια τόσο μακριά ζωή δεν είναι η έλλειψη της γενετικής προδιάθεσης για ασθένειες αλλά το γεγονός ότι έχουν κάποια γονίδια που δρουν σαν ασπίδες οδηγώντας σε μακροζωία». 

Απλό τεστ στο μέλλον, αλλά με σύνεση...

Με βάση τα νέα αποτελέσματα ο δρ Περλς σημείωσε ότι μελλοντικά ίσως καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ενός απλού τεστ, το οποίο θα προβλέπει τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο να ζήσει πολλά χρόνια. «Υπάρχει αυτή η πιθανότητα η οποία φέρνει στο προσκήνιο το πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής. Οι γενετικές πληροφορίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ώστε να χορηγούνται οι κατάλληλες θεραπείες στο κάθε άτομο ανάλογα με τη γενετική προδιάθεσή του». Ο καθηγητής παραδέχθηκε βέβαια ότι εγείρονται και ηθικά ζητήματα καθώς η διαχείριση τέτοιου είδους γενετικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα εάν δεν γίνεται με σύνεση. «Πρέπει ο καθένας να σκεφτεί πώς θα διαχειριστεί αυτή τη γενετική πληροφορία εάν την έχει στα χέρια του». 

Ενας από τους συμμετέχοντες στη νέα μελέτη δημιουργεί αυτή τη στιγμή μια δωρεάν ιστοσελίδα στην οποία ο καθένας ο οποίος γνωρίζει τον γενετικό κώδικά του θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες για να δει τις πιθανότητες που έχει να γίνει αιωνόβιος. Η ιστοσελίδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγες ημέρες.