7/7/10

Δίχτυ ασφαλείας από την τρόικα έως το 2015 βλέπει το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα

Την τριετή παράταση της χρηματοδότησης από την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) προβλέπει το ΙΟΒΕ, σε περίπτωση που η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά από τις αγορές μετά το 2012. Επίσης, συστήνει την «επιμελή» εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς ωστόσο να θεωρείται και πανάκεια, την επέκταση των μέτρων έως και το 2020 και την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να υπάρξουν «θετικές εκπλήξεις» όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι συστάσεις αυτές εντάσσονται στο ...
πλαίσιο εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράλληλα, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι ο μηχανισμός στήριξης έχει βραχυπρόθεσμα βγάλει την ελληνική οικονομία από την «επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι αν οι αγορές συνεχίζουν και μετά το 2012 (οπότε και θα πρέπει να ξαναδανειστεί μόνη της Ελλάδα) να δυσπιστούν, τότε είναι πολύ πιο πιθανό «να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μία ακόμα τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση χρέους». Με την έκθεσή του, το ΙΟΒΕ επιχειρεί να αναλύσει τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία από τις απαραίτητες παραμέτρους για το Ιδρυμα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου, είναι η πολιτική βούληση.

Σε αρκετά σημεία της έκθεσης, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση χρειάζεται «η ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας». Ουσιαστικά, καλεί τόσο την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στα μέτρα του Μνημονίου, όσο και την αντιπολίτευση να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι «επιχειρήματα περί «αφελληνισμού» κλάδων, επιχειρήσεων και τραπεζών, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει δρακόντειους περιορισμούς ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίων, είναι λανθασμένα, αποπνέουν προστατευτισμό και αποβλέπουν στη διατήρηση του status quo, αυτού ακριβώς που μας οδήγησε στην παρούσα κατάσταση». Με τον τρόπο αυτό, το ΙΟΒΕ στέλνει σαφές μήνυμα και προς όσες κοινωνικές τάξεις βάζουν εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Χαρακτηρίζοντας τις στιγμές που βιώνει η χώρα ως «ιστορικές», το ΙΟΒΕ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι η ακύρωση του Μνημονίου λόγω της δαιμονοποίησής του από μέρος του πολιτικού συστήματος, του Τύπου, του συνδικαλιστικού κινήματος, των ποικιλώνυμων επαγγελματικών επιχειρηματικών συμφερόντων που θίγονται», συμπληρώνοντας ότι «ουδείς από αυτούς που αντιδρούν προτείνει εναλλακτική λύση. Διότι απλώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Επίσης, προειδοποιεί ότι «η ακύρωση του Μνημονίου θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, και τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού της στην εξαθλίωση».
Τα «αγκάθια»
Πάντως, το ΙΟΒΕ έχει εντοπίσει και κάποιους κινδύνους σε ό,τι αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
1. Στο πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό επισημαίνεται ότι η ενοποίηση των Ταμείων απαιτεί υψηλού βαθμού διοικητική αποτελεσματικότητα, με τη μέχρι σήμερα εμπειρία να είναι «μάλλον απογοητευτική, με τις ενοποιήσεις να είναι μάλλον τυπικές».
2. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγελθεί δεν είναι όσο φιλόδοξο θα έπρεπε, λαμβάνοντας υπόψη την άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους.
3. Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τέσσερις και αφορούν την επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων, την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων, τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των Βαλκανικών χωρών και την πτώση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αύξηση της ανεργίας.
www.kathimerini.gr
epilektika