Η άγνωστη, πλούσια, εντυπωσιακή, αρχαία δυτική Βόρεια Ελλάδα «αποκαλύπτεται» µέσα από πολλά χρυσά, ασηµένια και πήλινα ευρήµατα που εκτιµώνται σε συνέδριο για την περιοχή.
Πολυετείς ανασκαφικές έρευνες, εκατοντάδες εντυπωσιακά ευρήµατα, χιλιάδες στρέµµατα ανασκαφής (πολλά από τα οποία κάτω από τα πλούσια σε λιγνίτη εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας) αναδεικνύουν τη σχέση κατοίκησης και οικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής που οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί ονοµάζουν Ανω Μακεδονία.
«Το αρχαιολογικό έργο στην Ανω Μακεδονία» είναι ο τίτλος της πρώτης επιστηµονικής συνάντησης που διοργάνωσε η Λ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής.
Στις 19 εισηγήσεις (τέσσερις από τις οποίες της ίδιας της προϊσταµένης της Λ Εφορείας κ. Γεωργίας Καραµήτρου) αναδείχθηκαν η πολυετής ανασκαφική έρευνα και τα προβλήµατα (κυρίως µε την εξόρυξη λιγνίτη από τη ΔΕΗ), καθώς και σειρά νέων εντυπωσιακών ευρηµάτων.
«Η Δυτική, όπως λέγεται από τον πολύ κόσµο, ή Ανω Μακεδονία όπως λεγόταν στην αρχαιότητα αξίζει όχι ένα αλλά εκατό συνέδρια προκειµένου να γνωστοποιηθεί στην επιστηµονική κοινότητα ο αρχαιολογικός πλούτος της και η δουλειά χρόνων από εκατοντάδες ανθρώπους. Οσον αφορά τον τίτλο (Ανω Μακεδονία), τον χρησιµοποιούµε προκειµένου να αναφερθούµε στους τέσσερις αυτούς νοµούς αλλά και πιθανότατα σε περιοχές εκτός των σηµερινών ελληνικών συνόρων, καθώς στην αρχαιότητα αντίθετα απ ό,τι φαίνεται οι όροι Ανω και Κάτω Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικοί αλλά ιστορικοί και µε συγκεκριµένο περιεχόµενο. Ανω Μακεδονία ήταν η ορεινή Μακεδονία που περιελάµβανε τους Νοµούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών και εκτεινόταν βόρεια µέχρι τη λίµνη Αχρίδα και τα όρη Ντάντουνα, Μπάµπουνα και Ντρεν. Ο όρος χρησιµοποιούνταν σε αντιδιαστολή µε την Κάτω, την πεδινή Μακεδονία. Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., η Ανω Μακεδονία ήταν σταθµός της πορείας των ελληνικών φύλων, Μακεδόνων και Δωριέων. Το πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο της Ανω Μακεδονίας ήταν υψηλό πολύ πριν από την εποχή του Φιλίππου», δηλώνει η κ. Γεωργία Καραµήτρου.
Διαβάστε περισσότερα:
trepont
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου