Υστερα από τέσσερα χρόνια, με την κατάργηση -φέτος- του «10», υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση εισάγονται τόσο σε ΤΕΙ όσο και σε πανεπιστήμια. Γύρω στις 10 με 12.000 χιλιάδες οι «ευνοημένοι». Πτώση των βάσεων των σχολών δείχνουν οι επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων, που είναι 5.239 περισσότεροι από πέρυσι.
Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει:
- Στις σχολές των ΤΕΙ θα εισαχθούν υποψήφιοι που θα έχουν συγκεντρώσει 4 με 5.000 μόρια (χαμηλής ζήτησης τμήματα στην περιφέρεια).
- Στις σχολές των πανεπιστημίων θα εισαχθούν υποψήφιοι με 6 και 7.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές της κλίμακας, ήτοι ξενόγλωσσα, γεωγραφίας και περιφερειακά.
* Οι 5.239 περισσότεροι υποψήφιοι ενδέχεται να επηρεάσουν την κίνηση των βάσεων επιπροσθέτως των παραδοσιακά αστάθμητων παραγόντων, δηλαδή των προτιμήσεων των υποψηφίων και των βαθμών πρόσβασης που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Αρκετά σημαντικός αναμένεται να αποδειχτεί και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση». Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι που ίσως θυσιάσουν ορισμένες επιλογές τους (περιφερειακά τμήματα της πρώτης τους προτίμησης) προκειμένου να μη φύγουν από τον τόπο διαμονής τους και κυρίως όσοι κατοικούν στην Αθήνα. Αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η διακύμανση των βάσεων και ίσως σε αρκετές σχολές συγκρατηθεί η διαφαινόμενη πτωτική πορεία.
* Η πτώση των βάσεων που προοιωνίζονται τα φετινά αποτέλεσματα αφορά εμφανώς τις σχολές του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, τις φυσικομαθηματικές, οικονομικές, φιλοσοφικές και τα παιδαγωγικά. Νομικές και ιατρικές σχολές αναμένεται να κρατηθούν στα επίπεδά τους, με οριακή πτώση των ορίων εισαγωγής.
Η εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα με βαθμολογίες κάτω από τη βάση είναι το φαινόμενο που σηματοδοτεί τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Αποτελεί μεν λύση, έστω και πρόσκαιρη, για τα ΤΕΙ που απειλούνται με λουκέτο, αλλά επαναφέρει τον προβληματισμό για την ποιότητα του φοιτητικού δυναμικού στα Ανώτατα Ιδρύματα.
Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για τις βαθμολογίες στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας (από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η ανάρτηση των βαθμών στα Λύκεια της χώρας), αναμένεται:
Στο 1ο πεδίο: οι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις των υποψηφίων στις μεσαίας κλίμακας βαθμολογίες στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου, αλλά και οι λιγότεροι αριστούχοι φέτος στα Αρχαία Ελληνικά καταδεικνύουν πτώση των βάσεων στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Λιγότερο εμφανής αναμένεται η πτώση στις περιζήτητες, άρα και υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου (π.χ. νομικές), που πάντως δεν αποκλείεται να διατηρηθούν σταθερές στα επίπεδά τους.
Ωστόσο, οι λιγότεροι συγκριτικά με πέρυσι διαγωνιζόμενοι που αρίστευσαν στα Αρχαία Ελληνικά δείχνουν έστω και οριακή πτώση στις σχολές της κατηγορίας.
Στο 2ο πεδίο: η μείωση του αριθμού των αριστούχων στα καθοριστικά μαθήματα του πεδίου (Μαθηματικά, Φυσική) σηματοδοτεί αυτόματα την πτώση στις φυσικομαθηματικές σχολές. Οι καλύτερες επιδόσεις, ωστόσο, των φετινών υποψηφίων, σε σχέση με πέρυσι, προκαλούν εικόνα αυξομείωσης στις δεύτερης ζήτησης και περιφερειακές σχολές, όπου κατά περίπτωση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και άνοδος κατά τι.
Στο 3ο πεδίο: σταθερές στα ύψη τους αναμένεται να παραμείνουν οι ιατρικές σχολές, αλλά τα μικρότερα ποσοστά των αριστούχων που καταγράφηκαν στη Χημεία προοιωνίζονται πτώση, έστω και οριακή, τουλάχιστον στα τμήματα των μεγάλων και κεντρικών Ιδρυμάτων. Μεγαλύτερη προβλέπεται η πτώση στις μικρότερης ζήτησης σχολές του πεδίου, ήτοι οδοντιατρικά, φαρμακευτικά και κτηνιατρικά τμήματα, και ακόμη εμφανέστερη στα ΤΕΙ της κατηγορίας, κυρίως στα νοσηλευτικά.
Στο 4ο πεδίο: επειδή φέτος αρίστευσαν λιγότεροι από πέρυσι, τα τμήματα του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, κορωνίδα του πεδίου, τίθενται στη... διάθεση των υποψηφίων, αφού αναμένεται πτώση στα μόρια εισαγωγής τους. Μικρότερη πτώση θα εμφανιστεί στην περιφέρεια και σε χαμηλής ζήτησης σχολές, αν και συνολικά στο πεδίο αναμένονται αυξομειώσεις.
Στο 5ο πεδίο: πρόκειται για την ομάδα των σχολών όπου η ένδειξη της πτώσης των βάσεων εμφανίζεται ευκρινής λόγω των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, εξαιρουμένου του μαθήματος των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, όπου αρίστευσαν περισσότεροι από πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως στις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές του πεδίου (που περιλαμβάνει τμήματα οικονομίας και διοίκησης) θα σημειωθεί μικρότερη τάση μείωσης στα μόρια εισαγωγής. Η πτώση των βάσεων αναμένεται να επεκταθεί στις περισσότερες σχολές του πεδίου.
Πτώση των βάσεων αναμένεται και στα παιδαγωγικά τμήματα, που καταγράφονται ως κοινά στην κατάταξη των σχολών και δηλώνονται από τους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων.
Ως προς τις βαθμολογικές επιδόσεις των διαγωνιζομένων, εμφανίστηκαν και φέτος υψηλά ποσοστά γραπτών με βαθμολογία κάτω από 10, όπως στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, αλλά και Κατεύθυνσης, στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στα Αρχαία - μαθήματα που παραδοσιακά, άλλωστε, καίνε τους υποψηφίους. Συνολικά, πάντως, τα ποσοστά της «αποτυχίας» σε σχέση με τον αριθμό των μαθημάτων δεν είναι υψηλότερα από πέρυσι (κάτω από τη βάση στα μισά μαθήματα).
Τα γραπτά των αριστούχων, διαγωνιζομένων δηλαδή που βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα 18-20, εντοπίστηκαν να είναι λιγότερα από τα περσινά, εξαιρουμένων έξι μαθημάτων, όπου αρίστευσαν περισσότεροι από πέρυσι. Στις εξαιρέσεις περιλαβάνονται η Ιστορία και η Βιολογία Κατεύθυνσης, οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και η Χημεία-Βιοχημεία της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, όπου οι αριστούχοι μάλιστα ήταν πολύ περισσότεροι από τους περσινούς.
Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΥΠΕΠΘ, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις προσήλθε το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων, δηλαδή οι 90.593 από τους 92.081 υποψηφίους. Το 2009 είχε προσέλθει το 98,01% (85.354 από 87.091).
Ακόμα, υπήρξαν 210.114 γραπτά (37,09%) που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2009 ήταν 192.367 γραπτά (35,97%).
Φέτος αναβαθμολογήθηκαν λόγω διαφοράς α' και β' βαθμολογητή 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%). Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2009. Το 2009 είχαν αναβαθμολογηθεί 41.180 (ποσοστό 7,7%).
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις προτιμήσεις τους από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι τις 20 του ίδιου μηνός. Εφιστάται η προσοχή καθώς, όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν παρατείνεται. Τις αμέσως επόμενες ημέρες (γύρω στις 8 Ιουλίου) υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει και τα στατιστικά δεδομένα με τους βαθμούς πρόσβασης των αποφοίτων του Λυκείου, ενώ μέχρι τις 15 εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα στα ειδικά μαθήματα.*
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου