22/7/10

6η Biennale Nέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων


Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής για την 6η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, επελέγησαν τα έργα προς έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, τον Σεπτέμβριο 2010. Η φετινή συμμετοχή αρχιτεκτονικών έργων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αριθμώντας ένα σύνολο 368 μελετών, ήτοι υπερδιπλάσιων της προηγούμενης Biennale, δείχνοντας το ενδιαφέρον νέων αρχιτεκτόνων να προβάλλουν δημόσια το έργο τους.

Η Επιτροπή, αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες, καθηγητές Νίκο Καλογήρου, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Λόη Παπαδόπουλο και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, αφού μελέτησε προσεκτικά τις υποβληθείσες μελέτες, επέλεξε ομόφωνα 75 έργα προς έκθεση. Ο αριθμός αυτός των έργων που επελέγησαν είναι σχετικά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες Biennale, λόγω του μεγάλου πλήθους των προτάσεων. Η Επιτροπή επέλεξε τα έργα με βασικό γνώμονα την υψηλή σχεδιαστική και κατασκευαστική τους ποιότητα αλλά και την πρωτοτυπία τους. Επίσης προσπάθησε, στο βαθμό που ήταν εφικτό και δυνατό από πλευράς ποιότητας, να αντικατοπτρίσει με τις επιλογές της όλες τις κατηγορίες των έργων που υπεβλήθησαν.
· Μία βασική αρχή της επιλογής αφορούσε στην ανάδειξη τόσο των υλοποιημένων όσο και των μη υλοποιημένων έργων. Γι’ αυτό το λόγο περίπου τα μισά έργα από αυτά που θα παρουσιαστούν είναι κατασκευασμένα ενώ τα άλλα μισά είναι προτάσεις μη υλοποιημένες. Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους νέους Έλληνες αρχιτέκτονες είναι ότι ανάμεσα στις βραβευμένες συμμετοχές σε διαγωνισμούς υπάρχουν αρκετές με διεθνείς διακρίσεις.
· Επίσης είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι επειδή στόχος της Biennale είναι η απογραφή της εν εξελίξει αρχιτεκτονικής συζήτησης και επειδή στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αποτυπώνεται, κατά τεκμήριο, η στάθμη της σχεδιαστικής έρευνας των νέων αρχιτεκτόνων, η Επιτροπή θεωρεί ότι σε επόμενες διοργανώσεις θα μπορούσαν να γίνονται δεκτές για κρίση και μη διακριθείσες συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επανακρίνεται ένας διαγωνισμός. Απλώς οι ίδιες μελέτες αξιολογούνται εντός του πλαισίου της Biennale που είναι διαφορετικό από αυτό ενός διαγωνισμού, και κατά συνέπεια η μορφή υπό την οποία υποβάλλεται και εκτίθεται ένα έργο είναι καθοριστική.
· Από το σύνολο των υποβολών, περίπου οι μισές αφορούσαν κατοικίες κατασκευασμένες ή υπό κατασκευή και το ένα τέταρτο διάφορα κτίρια (πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και εμπορικά) καθώς επίσης και ένας μάλλον περιορισμένος αριθμός μελετών εξωτερικού χώρου, όλες εκ των οποίων αντιπροσωπεύονται στον τελικό κατάλογο.
· Αναφορικά με την κατοικία, φέτος παρατηρήθηκε ένας ποιοτικά υψηλός μέσος όρος, χωρίς όμως σημαντικές εξάρσεις, φανερώνοντας ίσως μία βελτίωση της αισθητικής του σύγχρονου δομημένου περιβάλλοντος, του οποίου η κατοικία αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα. Ενδιαφέρον παρουσίαζε ακόμα ο παρόμοιας αισθητικής σχεδιασμός πολλών κατοικιών, που αναδεικνύει ένα κοινό ύφος, ένα ‘πνεύμα’ της εποχής. Για τους λόγους αυτούς η επιτροπή επέλεξε τις αρτιότερες και πλέον χαρακτηριστικές κατοικίες ανάμεσα σε συναφείς.
· Οι κατοικίες που επελέγησαν αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των επιλεγμένων έργων, λιγότερες αναλογικά από αυτές που υπεβλήθησαν, ούτως ώστε να αναδειχθούν και ειδικά κτιριακά έργα, έργα μικρής κλίμακας και εσωτερικού χώρου καθώς και αρχιτεκτονικής τοπίου.
· Μεγάλη εντύπωση έκανε στην επιτροπή και ο αριθμός πολύ νέων αρχιτεκτόνων που είχαν να επιδείξουν αξιόλογο έργο λίγα, με αναφορά και στην ένταξη νέων τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική, μόλις χρόνια μετά την αποφοίτηση τους και με χαρά περιέλαβε τα καλύτερα από αυτά τα έργα στην τελική επιλογή.
Η επιτροπή λυπάται που δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν αναλυτικά περισσότερες συμμετοχές στην έκθεση, θα καταβληθεί όμως προσπάθεια να παρουσιαστεί τουλάχιστον ενδεικτικά το σύνολο των συμμετοχών.
Ευχόμαστε όσοι συμμετείχαν αλλά και όσοι δεν συμμετείχαν να εμπλουτίσουν με τις μελλοντικές τους προσπάθειες την παραγωγή σημαντικού αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα.
Νίκος Καλογήρου
Ηλίας Κωνσταντόπουλος
Λόης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
>shirley