Θετική ήταν η αντίδραση των επενδυτών στα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει χθες άνοδο 2,18%, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι επενδυτέςέδειχαν να επηρεάζονται λιγότερο από τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως.
Τον χορό της ανόδου στο ελληνικό Χρηματιστήριο έσυραν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως αυτές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που συγκέντρωσε την υψηλότερη... βαθμολογία στα τεστ αντοχής ανάμεσα στις έξι ελληνικές τράπεζες, αποτέλεσμα που έδειξε ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Συγκεκριμένα, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έκλεισε με άλμα 16,77%, έναντι ανόδου 4,53% που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης.
Αν και αναλυτές επεσήμαιναν ότι η χθεσινή άνοδος στην ελληνική χρηματαγορά σημειώθηκε κυρίως λόγω των θετικών αποτελεσμάτων των στρες τεστ (μόνο η Αγροτική Τράπεζα απέτυχε ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες), το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύθηκε και από τις επιχειρηματικές εξελίξεις που αναμένονται στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Τimes», η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πέρασε τα stress tests οριακά με «βαθμό» 6%, ετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η σχεδιαζόμενη αυτή κίνηση αναμένεται να δώσει στην τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα τη δυνατότητα να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια σε ποσοστό 9,7%, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά της για την εξαγορά της κρατικής συμμετοχής στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, αλλά και να αποπληρώσει την κρατική ένεση ρευστότητας, ύψους 370 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει το 2008 μέσω του πακέτου στήριξης των τραπεζών.
Πάντως, χλιαρή ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στα αποτελέσματα των stress tests, καθώς συνεχίζουν να διατυπώνονται ενστάσεις για το τεστ και κυρίως σε ό,τι αφορά τις γερμανικές τράπεζες, οκτώ εκ των οποίων- ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η Deutsche Βank- δεν ακολούθησαν τους κανόνες διαφάνειας. Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν οικονομικά και εταιρικά στοιχεία, παρά τα αποτελέσματα των stress tests.
Παράλληλα, σε άρθρο του στους «Financial Τimes» ο γνωστός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου υποστήριξε ότι δεν αξιολογήθηκε επαρκώς στην εφαρμογή των stress tests η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας. Αλλά σε άλλο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε χειρότερη δημοσιονομική θέση από την Ελλάδα.
Πάντως, κατά τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών.
«Οι χώρες που αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους μετά τη λήψη βοήθειας μπορούν στη συνέχεια να αποπληρώνουν τα χρέη τους», υπογράμμισε σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, επικαλούμενος τα παραδείγματα του Μεξικού και της Βραζιλίας.
Εξάλλου, υπεραμυνόμενος των stress tests ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν- Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε ότι οι εξετάσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο εκδήλωσης σοβαρών σοκ στην αγορά ήταν ένα καίριο σημείο για τη διαφάνεια στον κλάδο. «Ηταν πράγματι μια πολύ σημαντική εξέταση διαφάνειας, την οποία οφείλω να πω ότι εκτιμά η ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Τρισέ κατά την έξοδό του από τη σύνοδο της επιτροπής της Βασιλείας.
tanea.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου