Σε μία κίνηση η οποία αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τη λειτουργία του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ προχωρά η Ρωσία: όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή ενός νέου κοσμοδρομίου κοντά στην πόλη του Ουγκλεγκόρσκ, στα σύνορα με την Κίνα, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Το ποσό που θα επενδυθεί για την κατασκευή του ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει 24,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (809 εκατομμύρια δολάρια) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, για τις εργασίες κατασκευής του κοσμοδρομίου Βοστόσνι» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως είπε ο Ανατόλι Περμίνοφ, επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos), 30.000 άτομα θα εργαστούν προκειμένου το κοσμοδρόμιο Βοστόσνι ( «Ανατολικός» ) να λειτουργεί το 2015. Επίσης, συμπλήρωσε πως θα είναι μικρότερο από το Μπαϊκονούρ.
«Οι εγκαταστάσεις θα είναι πιο οικονομικές και πιο 'συμπαγείς'» είπε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας το νέο Βοστόσνι με το Μπαϊκονούρ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοσμοδρόμιο στον κόσμο.
Το Βοστόσνι θα καλύπτει μία έκταση 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα διαθέτει μοντέρνες πλατφόρμες εκτόξευσης και ερευνητικά εργαστήρια.
Ο προσανατολισμός του είναι κυρίως προς πολιτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Πιστεύω ότι το Βοστόσνι θα αποτελέσει το πρώτο εθνικό κοσμοδρόμιο για πολιτικούς σκοπούς και θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ρωσίας όσον αφορά τις διαστημικές δραστηριότητες…είναι σημαντικό το νέο κοσμοδρόμιο να διασφαλίσει τη συνέχιση των μελλοντικών μας διαστημικών προγραμμάτων».
Κατά τον Περμίνοφ, η πρώτη εκτόξευση διαστημικού σκάφους θα λάβει χώρα το 2015, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να ακολουθεί τρία χρόνια μετά, το 2018.
Στα ρωσικά διαστημικά προγράμματα για το κοντινό μέλλον συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη μίας σειράς σκαφών για διαπλανητικά ταξίδια- συγκεκριμένα, για αποστολές στον Άρη.
Εκτός των δηλώσεων για το κοσμοδρόμιο Βοστόσνι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και στο θέμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μιλώντας για το ρωσικό τμήμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.
«Στις αρχές του 2011, το ρωσικό σκάφος εκτόξευσης Σογιούζ θα αρχίσει να επιχειρεί από το Διαστημικό Κέντρο της Γαλλικής Γουϊάνας της ESA, στο Κουρού. Λίγο αργότερα, το σκάφος διαπλανητικών δυνατοτήτων Phobos- Grunt θα θέσει σε τροχιά γύρω από τον Άρη έναν κινεζικό δορυφόρο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μας εξερεύνησης του διαστήματος» είπε σχετικά.
Με την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το Φεβρουάριο του 2011, το Σογιούζ σύντομα θα αποτελεί το μοναδικό μέσον πρόσβασης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
>shirley
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου