15/7/10

Αλλο ο σύντροφος και άλλο ο εραστής: Οι πολυαμοριστές έγιναν μόδα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη


Οι πολύγλωσσοι μιλούν πολλές γλώσσες, οι πολυπράγμονες ασχολούνται με πολλά πράγματα, οι πολύτεκνοι έχουν πολλά παιδιά και οι πολυαμοριστές έχουν ταυτόχρονα πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αν ο όρος σάς ξενίζει, είναι προφανές ότι αγνοείτε την τάση polyamory σύνθετη λέξη εκ του ελληνικού πολύ και του λατινικού amor.

Προσοχή. Δεν πρόκειται για συζύγους που αρέσκονται στη συστηματική μοιχεία. Οι πολυαμοριστές- οι polys - δεν είναι σεξουαλικά ακόρεστοι ούτε επιδίδονται σε ομαδικά όργια. Είναι απλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που...



έχουν «μεγάλη» καρδιά και θεωρούν τις έννοιες μονογαμία και αποκλειστικότητα ξεπερασμένες. Για τους πολυαμοριστές δεν υπάρχουν κρυμμένοι εραστές στις ντουλάπες ούτε ύποπτα αρώματα στα ανδρικά πουκάμισα. Οι σύζυγοι είναι ελεύθεροι να κάνουν περιστασιακές σχέσεις ή ακόμη και δεσμούς μεγαλύτερης διάρκειας με άλλους, αρκεί αμφότεροι να είναι ενήμεροι και να δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Ο όρος επινοήθηκε στην Αμερική όπου η συγκεκριμένη τάση επικράτησε τη δεκαετία του ΄70, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης. Σήμερα φουντώνει ξανά συνοδευόμενη πλέον από ένα θεωρητικό πλαίσιο. Τον Οκτώβριο μάλιστα οι πολυαμοριστές θα παρελάσουν στο Σέντραλ Παρκ για δέκατη συνεχή χρονιά. Αλλά και η Γηραιά Ηπειρος δεν πάει πίσω. Σήμερα, στη Γερμανία και τη Νορβηγία οι κοινότητες των πολυαμοριστών οργανώνουν τις λεγόμενες Ρoly Days. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή όσοι δεν πιστεύουν πως η μονογαμία είναι ο μοναδικός τρόπος για να είσαι πιστός. Βεβαίως, συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Αυτό σημαίνει πως οι πολυαμοριστές θα μοιραστούν μεν τις εμπειρίες τους, δεν θα παραλείψουν όμως να τραγουδήσουν και να χορέψουν μέσα σ΄ ένα κλίμα διάχυτου ερωτισμού.

Στη Γαλλία, η «πάπισσα» του κινήματος είναι η Φρανσουάζ Σιμπέρ. Παντρεμένη εδώ και 30 χρόνια και μητέρα δύο παιδιών, είναι ερωτευμένη τα τελευταία χρόνια με πέντε άνδρες επιπλέον του συζύγου της. Τα βιβλία της «Οδηγός για πολλαπλούς έρωτες» (Guide des amours plurielles) και «Αγαπώντας πολλούς άνδρες» (Αimer plusieurs homes) είναι κάτι σαν βίβλος για τους πολυαμοριστές της Γαλλίας. «Συχνά μού λένε πως θέλω και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Ε, και; Λαμβάνω πολλά μηνύματα κυρίως από γυναίκες- δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν ούτως ή άλλως μια τάση στην απιστία - οι οποίες μ΄ ευχαριστούν που τις βοήθησα να απαλλαγούν από τις ενοχές τους», λέει η Σιμπέρ στη «Λιμπερασιόν».

Η ελευθερία στο σεξ

Οι πολυαμοριστές υπερασπίζονται το δικαίωμά τους για ελευθερία στο σεξ και το ισχυρότερο επιχείρημά τους είναι πως η αγάπη και ο έρωτας είναι συναισθήματα που μπορείς να αισθανθείς για πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει μάλιστα η άποψη πως οι πρώτοι πολυαμοριστές εμπνεύστηκαν από κάποιες φυλές των νησιών της Γαλλικής Πολυνησίας. Οι άνδρες και οι γυναίκες εκεί είχαν τη δυνατότητα να έχουν ταυτόχρονα πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Ο 28χρονος Γκιλέν υποστηρίζει πως εφόσον μπορούμε να έχουμε πολλούς φίλους, μπορούμε κάλλιστα να απολαμβάνουμε και τη σχέση με πολλούς συντρόφους. Στην πραγματικότητα, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για νέες γνωριμίες. Οσο για τα παιδιά και τη διαπαιδαγώγησή τους μέσα σ΄ ένα περιβάλλον με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ο Γκιλέν κρίνει πως ίσως να τους κάνει καλό.
Δύο όψεις

Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ειδυλλιακά, αλλά όπως όλα τα νομίσματα έτσι και αυτό έχει δύο όψεις. Για να είσαι ένας καθωσπρέπει πολυαμοριστής, πρέπει πρωτίστως να είσαι οργανωμένος. Η Ζουστίν είναι 32 ετών και διατηρεί ταυτόχρονα σχέση με δύο άνδρες, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους- ο ένας είναι ο μόνιμος σύντροφος και ο άλλος ο εραστής. Εξομολογείται πως οι δύο σχέσεις δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε υπάρχει το ίδιο πάθος, όμως εκείνη πρέπει να δίνει και στις δύο την ίδια βαρύτητα.
Επίσης, σε αυτού του είδους τις συναναστροφές, υπάρχουν διάφοροι- λίαν σοβαροί- κίνδυνοι για την υγεία. Είναι σαφές λοιπόν πως τα μέλη του πολυαμορισμού πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να φροντίζουν για την προσωπική τους υγιεινή.
Η ζήλεια όμως δεν φεύγει ποτέ

Το ζοφερό σημείο στην κατά τ΄ άλλα «τελειότητα» του πολυαμορισμού είναι το συναίσθημα της ζήλειας.

«Δεν φεύγει ποτέ. Πρέπει συνέχεια να συζητάς με τον σύντροφό σου», εξηγεί η Φρανσουάζ Σιμπέρ. Εστω και αν οι ερωτικοί σύντροφοι γνωρίζουν ότι δεν μονοπωλούν τη ζωή του άλλου, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, υπάρχουν στιγμές που θα επιθυμούσαν την αποκλειστικότητα. Ο Ζιλιάν, λόγου χάριν, είναι ο ένας εκ των συντρόφων της Ζουστίν που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο νεαρός άνδρας παραδέχεται πως δεν έχει κανένα δικαίωμα στο σώμα και την ψυχή της Ζουστίν, όμως θα ήθελε να του αφιερώνει λίγο περισσότερο χρόνο.

Οι πολυαμοριστές πιστεύουν πως το να είσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου μ΄ έναν άνθρωπο είναι σαν να πηγαίνεις στο εστιατόριο και να μη δοκιμάζεις στο τέλος το γλυκό. Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί όλοι οι μεγάλοι έρωτες έχουν μόνο δύο πρωταγωνιστές;


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4584441

>shirley