15/7/10

Aναγκαιότητα συγχώνευσης ελληνικών τραπεζών

Συγκρατημένα αισιόδοξος όχι απλώς για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και την επίτευξη των έκτακτων όσο και σκληρών στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο... 



υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα και εμφανώς πιο σίγουρος συγκριτικά με παλαιότερες εμφανίσεις του στο κοινοβούλιο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε με εξαιρετικά σαφή τρόπο τις επόμενες κινήσεις ή και τα σχέδια που υπάρχουν αναφορικά με το τι ακόμα πρέπει να γίνει στη χώρα το προσεχές διάστημα: Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε ουσιαστικά για την αναγκαιότητα συγχώνευσης ελληνικών τραπεζών, για την προοπτική σημαντικών παρεμβάσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις με προβληματική λειτουργία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον ΟΣΕ, ενώ προανήγγειλε και μια μεγάλη παρέμβαση για τις αρχές του φθινοπώρου, στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των φορολογικών μηχανισμών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο διέψευσε τις φήμες περί ενδεχόμενης αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, αλλά και πήρε σαφή θέση κατά της γερμανικής ιδέας για «ελεγχόμενη πτώχευση» χωρών, ως λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η πρόταση αυτή υπάρχει στο τραπέζι, την έχει βάλει η Γερμανία, αλλά εμείς την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. 

Θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη. Αν είναι, ας αναλάβει η Γερμανία την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα πολλών βουλευτών να σχολιάσει τη σχετική σεναριολογία. «Λιγότερες τράπεζες» Με αφορμή άλλες επισημάνσεις μελών της Επιτροπής, αυτή τη φορά για τον ρόλο των τραπεζών στην εθνική προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να σπρώξουμε σε αυτή την κατεύθυνση». Οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Παπακωνσταντίνου έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θέμα της οποίας ήταν η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Η γενική εικόνα είναι ικανοποιητική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι», άρχισε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας κυρίως ότι καταγράφεται «πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος», και πως οι όποιες θετικές εξελίξεις, ως προς τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού - ειδικότερα στον τομέα των εσόδων, διαμορφώθηκαν δίχως να έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν και που η εφαρμογή τους θα αποδώσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Ως προς το μέτωπο των δαπανών, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για τη «μεγάλη επιτυχία του προϋπολογισμού». Και το δικαιολόγησε υποστηρίζοντας ότι η καταγραφόμενη «τεράστια μείωση των δαπανών» οφείλεται όχι στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων, αλλά στη μείωση των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους φορείς. Γίνεται καλύτερη διαχείριση, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι μεγάλη ήταν και η συμβολή της προσπάθειας να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου, ανά υπουργείο. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια και εξοικονομήθηκε ποσό της τάξεως του 57%, σημείωσε με έμφαση. Βολές από Ν.Δ. Σχετικά με την πορεία του δανεισμού της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που θα γίνει από τους αξιολογητές περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. 

Οι βουλευτές της Ν.Δ. από τη δική τους πλευρά, ουσιαστικά αμφισβήτησαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Παρουσιάσατε μια ειδυλλιακή εικόνα» σχολίασε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας (Ν.Δ.). «Το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι αυτό που είπε ο υπουργός, ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά», είπε ο κ. Θ. Καράογλου (Ν.Δ.). «Δυστυχώς η εικόνα της χώρας δεν είναι ειδυλλιακή και έχετε εσείς την ευθύνη», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Γκρίνια από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ Οι τοποθετήσεις των βουλευτών που ακολούθησαν κατέδειξαν σε ό, τι αφορά τα μέλη της κυβερνώσας πλειοψηφίας μια «γκρίνια» ως προς επιλογές του οικονομικού επιτελείου. 

Ο κ. Α. Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ) μίλησε για αδυναμίες του φορολογικού και εισπρακτικού μηχανισμού, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει, ενώ με εύσχημο τρόπο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Είναι αυτά τα στοιχεία από τη νέα Στατιστική Υπηρεσία; Θέλω να πιστεύω ότι η αναξιοπιστία ανήκει στο παρελθόν» είπε. «Είναι στοιχεία κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Είμαστε πιο σίγουροι», σχολίασε αμέσως ο υπουργός Οικονομικών. Το θέμα των δαπανών διαφόρων δημοσίων επιχειρήσεων έθεσε ο κ. Ν. Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, διότι η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα όπως είπε ο κ. Γ. Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ).
www.kathimerini.gr