21/7/10

Γ. Παπανδρέου: «Το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση»

Με τον Κύπριο πρόεδρο συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα το πρωί στη Λευκωσία, απευθύνοντας μήνυμα στην Αγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δ. Χριστόφιας για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός κατευθύνεται στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Σιμόν Πέρες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «ο Κύπριος πρόεδρος με το πακέτο των προτάσεών του, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού». 

Διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» υπογράμμισε.

Επίσης, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο, να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε ο συντονισμός σε διπλωματικό επίπεδο Αθηνών-Λευκωσίας για την προώθηση των προτάσεων που κατέθεσε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Μετά τη Λευκωσία ο Γιώργος Παπανδρέου κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ, όπου θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Οι επαφές του κ. Παπανδρέου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, λόγω και της πρόσφατης διπλωματικής σύγκρουσης Αγκυρας-Τελ Αβίβ εξαιτίας της αιματηρής ισραηλινής επέμβασης στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στο Ισραήλ ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ'.

Αύριο Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αργότερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, καθώς και με την αρχηγό του κόμματος Καντίμα Τζίπο Λίβνι.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιέντ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mαχμούντ Αμπάς.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/
epilektika