8/7/10

Η Ελισάβετ ξοδεύει από τις οικονομίες της: Υπολογίζεται ότι η βασίλισσα της Αγγλίας θα έχει ξεμείνει από ρευστό σε δύο χρόνια

ΛΟΝΔΙΝΟ 
Αυτή η κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Χτύπησε και την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία σε δύο χρόνια προβλέπεται να έχει... ξεμείνει από ρευστό. 



Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής της κατάστασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τους τελευταίους δύο μήνες η βασίλισσα Ελισάβετ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 6,5 εκατ. στερλίνες (7,8 εκατ. ευρώ) από τα αποθέματά της. Το ποσό που απομένει ανέρχεται σε 15 εκατ. στερλίνες (18 εκατ. ευρώ), το οποίο προβλέπεται να έχει ξοδευτεί ως το 2012. 

Η κρίση σε ρευστό που αντιμετωπίζει το παλάτι του Μπάκιγχαμ υποχρέωσε τους λογιστές της βασίλισσας να...
κάνουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες για τα ανάκτορα, όπως οι αγορές επίπλων και γραφικού υλικού, ενώ έχουν «παγώσει» οι μισθοί του προσωπικού. 

Σε ανακοίνωση των ανακτόρων επισημαίνεται ότι «η βασιλική οικογένεια θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για περιστολή των δημοσίων δαπανώνμε περικοπές στις δικές της δαπάνες». 





«Οι υπηρεσίες των ανακτόρων αναγνωρίζουν το δύσκολο οικονομικό κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα μεγάλων περικοπών και προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις προσλήψεις νέου προσωπικού» δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του παλατιού σερ Αλαν Ριντ, τονίζοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι επιτελείς στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δέχθηκαν να γίνουν περικοπές στους μισθούς τους. 



Μειώθηκαν επίσης και τα έξοδα μετακίνησης της βασίλισσας από 6,5 εκατ. στερλίνες που ήταν πριν από δύο χρόνια σε 3,9 εκατ. στερλίνες (4,8 εκατ. ευρώ) το διάστημα 2009-2010. 

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ανακοίνωσε ότι η κρατική επιχορήγηση της βασιλικής οικογένειας θα «παγώσει» για το φορολογικό έτος 2010-2011. Για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου το συνολικό κόστος της κρατικής επιχορήγησης στη μοναρχία ανήλθε σε 38,2 εκατ. στερλίνες (45,8 εκατ. ευρώ), δηλαδή κάθε βρετανός πολίτης πλήρωσε περίπου 1 ευρώ για τη βασίλισσά του. 



Περισσότερα από 15 εκατ. στερλίνες (18 εκατ. ευρώ) διατίθενται επίσης ετησίως για τη συντήρηση των βασιλικών οικημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και του πύργου του Γουίνδσορ, ενώ 4 εκατ. στερλίνες δαπανά από τα κρατικά ταμεία η βασιλική οικογένεια για τις διάφορες μετακινήσεις και τα ταξίδια της. 

Σύμφωνα με τους περισσότερους υπολογισμούς, η Ελισάβετ συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πλουσιότερων μοναρχών του κόσμου με περιουσία μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσόν, καθώς επικρατεί σχεδόν απόλυτη μυστικότητα σχετικά με τους πόρους που διαθέτει. 

Μεγάλη είναι και η σύγχυση σχετικά με το τι ανήκει προσωπικά σε εκείνη και τι ανήκει σε αυτή μεν- όπως, π.χ., τα ανάκτορα, οι πίνακες και τα κοσμήματα-, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνεται σε διαπιστεύματα με δικαιούχους τους βρετανούς πολίτες. 




shirley