24/7/10

Η οικονομία μέσα από τα burger (Burgernomics)!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ EPILEKTIKA
ΡΩΤΗΣΤΕ αυτούς που χαράσουν την πολιτική της Δύσης πώς σκοπεύουν να πιέσουν την ανάπτυξη των αργοκίνητων οικονομιών τους και να επιδιώξουν υψηλότερες εξαγωγές. Αυτό καθιστά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.


 Ένα ασθενέστερο νόμισμα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, καθιστώντας τις εξαγωγές της φθηνότερες. Επίσης, ενθαρρύνει τους οικιακούς καταναλωτές να στραφούν από ακριβές εισαγωγές σε εγχώρια προιόντα. Από τον δείκτη ιστοτιμιών Big Mac  του The Economist προκύπτει ότι τα νομίσματα εξακολουθούν να είναι φθηνά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά υπερτιμημένα στην Ευρώπη.
Ο δείκτης είναι μια  προσπάθεια για να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό η αξία των νομισμάτων είναι εύλογη. Είναι βασισμένος στη θεωρία της αγοραστικής δύναμης της ισοτιμία ,η οποία υποστηρίζει ότι σε μακροπρόθεσμη συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να λαμβάνεις υπόψη την εξίσωση της τιμής ενός πανομοιότυπου καλαθιού αγαθών μεταξύ δύο χωρών. Το καλάθι μας αποτελείται από ένα στοιχείο, ένα χάμπουργκερ Big Mac, που παράγετε σε σχεδόν 120 χώρες. Το κριτήριο  αξιολόγησης (fair-value benchmarking) είναι η συναλλαγματική ισοτιμία που κοστίζει το ίδιο χαμπουργκερ στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

Η Ασία παραμένει η φθηνότερη χώρα για να απολαύσετε ένα burger. Η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να αυξήσει την «ευελιξία» του γιουάν, δεν επιρέασε αισθητά την αξία του χαμπουργκερ. To Big Mac κοστίζει 1,95 δολάρια στην Κίνα, σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε αντίθεση με την Αμερική που κοστίζει 3,73 δολάρια. Ο δείκτης μας δείχνει ότι ένα ποσοστό αποτίμησης στην εύλογη αξία είναι 3,54 γουάν για ένα δολάριο, σε σύγκριση με τη τρέχουσα ιστοτιμία πυ είναι 6,78. Με άλλα λόγια, το γιουάν είναι υποτιμημένο κατά 48%.

Άλλα ασιάτικα νομίσματα, όπως το μπατ της Ταϊλάνδης και το γουον της Νότιας Κορέας είναι επίσης υποτιμημένα. Το  ρεάλ της Βραζιλίας είναι ένα από τα λίγα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που η εμπορευματική του αξία είναι πολύ πάνω από τη βασική δείκτη Big Mac. Με τα υψηλά επιτόκια να ανέρχονται σε 10,75%, η Βραζιλία έχει προσελκύσει τη προσοχής των επενδυτών. Τα Burgernomics πάντων δείχνουν ότι το ρεαλ είναι υπερτιμημένο κατά 31%.

Οι αριθμοί Big Mac δεν αποτελούν φυσικά ακριβή προγνωστικό για τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ένα burger εξαρτάται από έξοδα για αγορές αναλώσιμων και πάγιων εξόδων λειτουργίας που είναι διαφορετικά σε κάθε χώρα, όπως τα μισθώματα και οι μισθοί, τα οποία τείνουν να είναι χαμηλότερα στις φτωχές χώρες. Συνεπώς, οι συγκρίσεις είναι πιο αξιόπιστες μεταξύ των χωρών με παρόμοια επίπεδα εισοδήματος.

Γι 'αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε ότι με βάση burger το ευρώ εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένο σε σχέση με πολλά άλλα νομίσματα σε άλλες πλούσιες χώρες του κόσμου.  Οι μικροί ρυθμοί ανάπτυξης και οι ανυησυχίες που προκαλέι το χρέος παγκοσμίος έχουν συμβάλει στην αλλαγή της ισοτιμίας των νομισμάτων σε σχέση με την πραγματική τους αξία (fair value) κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Πριν από ένα χρόνο το ευρώ ήταν υπερεκτιμημένο κατά 29% σε σχέση με το σημείο αναφοράς burger. Ο αριθμός αυτός τώρα έχει μειωθεί στο 16%. ( Το νόμισμα της Βρετανίας έχει βρεθεί από το να είναι ελαφρώς υπερτιμημένο την ίδια περίοδο το περασμένο έτος σε ελαφρώς υποτιμημένο.) Επίσης, το ευρώ νόμισμα κινείται πάλι τις τελευταίες εβδομάδες ανοδικά, με τις ελπίδες ότι τα αποτελέσματα των stress-tests, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 23 Ιουλίου, θα βελτιώσουν της εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Άλλα νομίσματα είναι ακόμα πιο ακριβά. Οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους έχουν βρει καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο. Παρά τις προσπάθειες της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να ανακόψει την ανατίμηση, το ελβετικό φράγκο έχει υπερεκτιμηθεί κατά 68%. Σχετικά με αυτους που  κυνηγούν ένα γεύμα λογικής αξίας θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πρέπει να αποφύγουν τη Σκανδιναβία. Στη Νορβηγία ένα Big Mac έχει τώρα 45 κορώνες ή 7,20 δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο του κόστους στην Αμερική.


The Economist magazine
epilektika