Θεσσαλονίκη
Ένας «πράκτορας λογισμικού», που πραγματοποιεί αυτόματα συναλλαγές στο χρηματιστήριο και ποντάρει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, εξασφάλισε στην ομάδα Mertacor του ΑΠΘ το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ.
Οι πράκτορες λογισμικού, ή software agents, είναι προγράμματα με δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, σχεδιασμένα ειδικά για συναλλαγές στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο Διαδίκτυο.
«Ο χρήστης ενεργοποιεί τον πράκτορα και τον εξουσιοδοτεί να δρα εξ ονόματός του» εξήγησε στο in.gr o Περικλής Μήτκας (αριστερά στη φωτογραφία κάτω), καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ομάδας.
Όπως επισήμανε, ο πράκτορας Mertacor αναπτύχθηκε ειδικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού, ωστόσο ο κώδικάς του μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να αξιοποιηθεί στην πραγματική αγορά, όπως εξάλλου έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει με άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.
Τρεις διαφορετικές εκδόσεις του πράκτορα Mertacor βραβεύτηκαν στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (TAC 2010), o οποίος ολοκληρώθηκε προ ημερών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ:
Πρώτη θέση στο διαγωνισμό για Σχεδίαση και Βελτιστοποίηση Ηλεκτρονικών Αγορών (TAC Market Design), 3η θέση στο διαγωνισμό για Δημοπρασία Διαδικτυακών Διαφημίσεων (ΤAC Ad), και 6η θέση στον Διαγωνισμό για Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (TAC Supply Chain Management).
Σε κάθε επιμέρους διαγωνισμό, ανέφερε ο Δρ Μήτκας, οι συμμετέχοντες συνδέονται σε έναν διακομιστή που βρίσκεται στη Σουηδία και προσομοιώνει τη λειτουργία των αγορών.
Με τη λήξη των συναλλαγών σε κάθε διαγωνισμό, νικητής ανακηρύσσεται «όποιος συγκέντρωσε τα περισσότερα λεφτά».
Στην ομάδα του Mertacor, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, συμμετέχουν ακόμα ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Σαουθάμπτον Λάμπρος Σταυρογιάννης, ο οποίος ξεκίνησε την ανάπτυξη του λογισμικού στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του στο ΑΠΘ πριν από τρία χρόνια.
Ακόμα, ο υποψήφιος διδάκτορας Κυριάκος Χατζηδημητρίου (ένθετη στο κέντρο), ο οποίος είχε καταλάβει το 2005 την 3η θέση στο διαγωνισμό TAC-SCM.
Τέλος, ο λέκτορας Ανδρέας Συμεωνίδης (ένθετη δεξιά), ο οποίος επέβλεψε την ανάπτυξη του λογισμικού και ήταν Game Master στο φετινό διαγωνισμό.
Αναγνωρίζοντας την επιτυχία της ομάδας, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το Πανεπιστήμιο Έρασμος ζήτησαν από τους Έλληνες ερευνητές να συμμετάσχουν στην σχεδίαση του TAC Energy, ενός νέου διαγωνισμού για το χρηματιστήριο ενέργειας.
Ο διαγωνισμός TAC 2011 θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης.
trepont
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου