Στην αρνητικά φορτισμένη λέξη deregulation (απορρύθμιση) για διάφορους τομείς της οικονομίας επέμεινε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το απόγευμα στο «Βήμα» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι χρειάζεται «άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων», παρ΄ ότι «θα θιγούν
κατεστημένα συμφέροντα». Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι θα δούμε «φως στην άκρη του τούνελ από το 2013» και ότι οι συντάξεις και οι μισθοί στο Δημόσιο «ασφαλώς και θα αυξηθούν» αλλά... όταν η οικονομία επιστρέψει σε φάση διατηρήσιμης ανάπτυξης.
- Ξεκινώ από το θέμα που προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα, δηλαδή την περικοπή των συντάξεων, που έπληξε την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει θυμός στην ελληνική κοινωνία για αυτό το μέτρο και το ερώτημά μου είναι αν θα επιστραφούν οι δύο συντάξεις και πότε.
«Δεν θα με ακούσετε να λέω ότι θα επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα με ακούσετε όμως να λέω, και αυτό είναι κατά μια έννοια μια θετική απάντηση στο ερώτημά σας, ότι τα εισοδήματα, οι συντάξεις και οι μισθοί εξαρτώνται από τη συνολική “πίτα” της οικονομίας. Με την ανάπτυξη της οικονομίας, όταν αρχίσει να μεγαλώνει η “πίτα” και να αυξάνονται τα έσοδα από τους φόρους, θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι για να διανεμηθούν. Χρειάζεστε ανάπτυξη για να δώσετε αυξήσεις και υπό αυτή την έννοια ασφαλώς και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».
- Το πρόγραμμα αφήνει περιθώρια για αυξήσεις;
«Μα το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια. Τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο, το 2011 και το 2012, δεν προβλέπει νέα μείωση, προβλέπει πάγωμα των συντάξεων. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα αλλάξει, εκτιμώ όμως ότι το 2012 θα αρχίσει η ανάπτυξη, θα αρχίσετε να βλέπετε ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Οχι πια στο Δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα, θα μπείτε σε φάση διατηρήσιμης ανάπτυξης και θα δείτε τα εισοδήματα να αυξάνονται. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αύξηση και των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα».
- Για να κλείσουμε το θέμα: αν η κυβέρνηση καταφέρει να εκτελέσει το τριετές πρόγραμμα, πείτε μου αν θεωρείτε πιθανό ή απίθανο να επιστραφούν οι συντάξεις.
«Δεν θα κάνω τέτοια πρόβλεψη. Επαναλαμβάνω. Φυσικά και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν θα παραμείνουν εσαεί εκεί που είναι σήμερα. Αλλά χρειάζεστε μια δυναμική οικονομία για να υποστηρίξετε τις υψηλότερες συντάξεις και τις αυξήσεις στους μισθούς. Αν πετύχετε να οικοδομήσετε μια δυναμική οικονομία, αυτό που μου λέτε ασφαλώς και θα συμβεί».
- Λέτε ότι είναι επείγον το θέμα της τόνωσης των εσόδων και της συνολικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Πότε θα προλάβει όμως η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει όλα αυτά και να πιάσει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος για το 2010;
«Συγκροτείται εξ όσων γνωρίζω ειδική ομάδα που θα στοχεύσει στην άντληση φορολογικών εσόδων από τα άτομα με υψηλά εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν. Τα καλά νέα είναι ότι για να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεστε νέο φορολογικό μηχανισμό. Γιατί ξέρετε ήδη ποιοι έχουν τις μεγάλες βίλες, τις πισίνες και τις διασυνδέσεις. Αυτό που χρειάζεστε είναι πολιτική βούληση».
- Εκτιμάτε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση;
«Είναι απόλυτα σαφές σε όλους στην κυβέρνηση ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορείς να εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα τόσο μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής και να ρίχνεις όλο το βάρος στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς». - Στο θέμα της ενέργειας, το οποίο άνοιξε προ ημερών, τι ζητήσατε από την κυβέρνηση; Προκρίνετε την ακριβή «πράσινη» ενέργεια με κρατικές επιδοτήσεις ή τη φθηνή και ρυπογόνο με βάση τον λιγνίτη που υπάρχει στο υπέδαφός μας;
«Μόλις ανοίξαμε τη συζήτηση αυτή με την κυβέρνηση και είναι πολύ νωρίς για να σας μιλήσω με λεπτομέρειες. Θα ασχοληθούν επί του θέματος οι ειδικοί του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν με ξαναρωτήσετε σε τρεις μήνες, θα έχω περισσότερα να σας πω, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε λεπτομέρειες».
- Ποια είναι κατά τη γνώμη η πιο σημαντική από όλες τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο;
«Υπάρχουν πολλές. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σε τομείς όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απορρύθμιση σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στο καθεστώς που διέπει τα κρουαζιερόπλοια (σ.σ.: καμποτάζ) και σχετίζεται με τη δυναμική του τουρισμού. Πρέπει να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί το συγκριτικό σας πλεονέκτημα. Δίχως αμφιβολία, θα υπάρξουν κατεστημένα συμφέροντα που θα αντιδράσουν, αλλά χρειάζεται να σκεφθείτε έξυπνα για να επιλέξετε τις κατάλληλες μάχες. Να επικεντρωθείτε δηλαδή σε τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν άμεσα οφέλη για την οικονομία».
- Τον Οκτώβριο θα θέσετε στην κυβέρνηση αίτημα για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; «Εφαρμόζουμε ήδη μια πολιτική που στηρίζεται στον κανόνα των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται στο Δημόσιο. Στοχεύει στη μείωση του υπεράριθμου, κατά γενική ομολογία, προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αλλά μέσω της φυσιολογικής πορείας των συνταξιοδοτήσεων. Είναι αναγκαίο η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ να γίνει με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και ισορροπημένο».
- Πώς είναι η συνεργασία σας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και πώς κρίνετε το έργο του ως τώρα;
«Η συνεργασία μας είναι άψογη. Η γνώμη μου για τον ίδιο είναι πολύ θετική και η πρόοδος της Ελλάδας για την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος είναι εντυπωσιακή».
- Σας απασχολεί η άποψη της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για το ΔΝΤ και για εσάς προσωπικά; Οι Ελληνες σας αναγνωρίζουν πλέον από τις φωτογραφίες σας σε εφημερίδες και τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση.
«Ασφαλώς και με απασχολεί, παρ΄ ότι το θέμα δεν είναι τι πιστεύουν οι πολίτες για εμένα προσωπικά. Το αίσθημα που εισπράττω από τη συνομιλία μου με πολίτες στον δρόμο είναι ότι καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Συναντώ συνεχώς ανθρώπους που μου λένε ότι θέλουν μια οικονομία που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τα παιδιά τους. Πρόσφατα κάποιος μου είπε: τα παιδί μου έχει κάνει πολύ καλές σπουδές αλλά δουλεύει ταμίας σε σουπερμάρκετ. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν αλλά με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο».
- Ανησυχείτε για την ασφάλειά σας στην Ελλάδα; Πότε θα ανοίξει και πού θα στεγαστεί το γραφείο σας στην Αθήνα;
«Δεν θα ήθελα να σας πω πού θα στεγαστεί το γραφείο του ΔΝΤ. Το πολύ σε έναν- ενάμιση μήνα θα λειτουργήσει ένα γραφείο στην Αθήνα. Αλλά είναι ένα τεχνικό θέμα. Διατηρούμε γραφείο σε κάθε χώρα όπου υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι να συλλέγει δεδομένα, να τα αναλύει και να τα συζητεί με την κυβέρνηση. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής θα γίνονται από τις αποστολές όπως αυτή της οποίας ηγούμαι».
tovima.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου