Ο Paul Ceglia, ένας web designer που είχε δουλέψει παλιότερα για το Facebook, διεκδικεί το 84% της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, η αξία της οποίας ανέρχεται σήμερα στα 25 δισ. δολ.
O web designer από το ήσυχο Wellsville της Νέας Υόρκης δεν συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της τεχνολογικής αγοράς. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να καταθέσει αγωγή ισχυριζόμενος ότι σε αυτόν ανήκει κατά 84% το Facebook και στη συνέχεια να κερδίσει περιοριστικά μέτρα από ένα Ανώτατο Δικαστήριο στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, το οποίο διέταξε το προσωρινό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.
Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε μια σύμβαση που υπέγραψε ο Ceglia με το Mark Zuckerberg, ιδρυτή του Facebook, για να δουλέψει σε μια πρώιμη έκδοση της ιστοσελίδας το 2003. Αν και οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε πως ο Ceglia έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει, διότι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το αδίκημα της παραβίασης των όρων μιας σύμβασης παραγράφεται μετά από έξι χρόνια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.
Όποια και να είναι τα νομικά ερείσματα της υπόθεσης –εκπρόσωπος του Facebook λέει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως– οι δικηγόροι που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας αναφέρουν πως έχουν παρατηρήσει μια αύξηση των νομικών διεκδικήσεων στον τομέα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες δίκες που αφορούν την κυριότητα των ιδεών και ποιος έχει το δικαίωμα να έχει εμπορικό όφελος από αυτές», λέει ο Todd Μ. Sullivan, δικηγόρος από τη Βόρεια Καρολίνα.
Ο Sullivan επισημαίνει την καταγγελία που υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο στην Καλιφόρνια από τον Errol Hula. Ο Hula υποστηρίζει πως το NBC Universal έκλεψε τις ιδέες του και τις χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα on line site με βίντεο που ονομάστηκε Hulu – ο Hulu υποστηρίζει πως αποκάλυψε στην εταιρεία τα σχέδιά του για ένα παρόμοιο project το 2006. Ο Robert Vantress, δικηγόρος του Hula, λέει πως το καλύτερο στοιχείο υπέρ του πελάτη του είναι η ομοιότητα μεταξύ του ονόματος του site (Hulu) και του ονόματος του πελάτη του (Hulu). «Είναι αδύνατο να πιστέψω πως σκέφτηκαν το όνομα Hulu».
Οι περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται
Μια παρόμοια υπόθεση που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πέρυσι ήταν η διαμάχη μεταξύ των Martin Eberhard και Elon Musk, συνιδρυτών της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors. Ο Eberhard κατηγόρησε το Musk πως τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Tesla το 2007 και πιστώθηκε άδικα τη δημιουργία της εταιρείας. Αργότερα υπήρξε συμβιβασμός ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Ο Sullivan υποστηρίζει πως αυτές οι περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται, διότι το κοινό πλέον έχει μεγάλη επίγνωση της αξίας μιας ιδέας. Το Facebook αξίζει περίπου 25 δισ. δολ., σύμφωνα με τη SharesPost, μια εταιρεία έρευνας για μη εισηγμένες εταιρείες. Ο 26χρονος Zuckerberg έχει ήδη πάει στο δικαστήριο με δύο πρώην συμμαθητές του στο Χάρβαρντ, τους Cameron και Tyler Winklevoss, οι οποίοι τον κατηγόρησαν πως τους έκλεψε την ιδέα. Η υπόθεση τελικά κατέληξε σε συμβιβασμό, και θα είναι το θέμα της ταινίας «The Social Νetwork», η οποία θα εξετάζει τις πρώτες ημέρες του Facebook και θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο.
Οι επιχειρηματίες στο χώρο της τεχνολογίας οι οποίοι ξεκινούν τις εταιρείες τους από το μηδέν, αν και έχουν μεγάλα όνειρα, συχνά δεν έχουν επιχειρηματική σοφία, λέει ο Jeffrey Neuburger από το δικηγορικό γραφείο Proskauer Rose. Αυτό του αφήνει νομικά ευάλωτους, τονίζει. «Πολλοί από αυτούς έχουν μόλις και μετά βίας την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό, πόσω μάλλον να προσλάβουν δικηγόρο». Ο Neuburger λέει πως τα περισσότερα από αυτά τα θέματα διευθετούνται γρήγορα και αναμένει το ίδιο να συμβεί και με τον Ceglia.
capital.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου