Στη λύση της αυτόματης περαίωσης των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους), πλην των ασφαλιστικών εταιρειών και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει τα φορολογικά έσοδα που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» και του εφετινού προϋπολογισμού και απειλεί να ρίξει έξω το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Οικονομίας. Η λύση της περαίωσης συζητήθηκε χθες το πρωί στις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Δ.Κουσελάς με την τρόικα, ενώ, όπως έγινε γνωστό σε υπηρεσιακό επίπεδο, έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις η περαίωση να είναι γενική - δηλαδή να αφορά όλους τους φορολογουμένους και να μην εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο (λόγου χάρη, άνω των 9 ή 10 εκατ. ευρώ), όπως πρόβλεπε η αρχική σκέψη. Σε αυτή την κατηγορία με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ το 2009 συμπεριλαμβάνονταν 1.962
επιχειρήσεις που είχαν συνολικό τζίρο 133,6 δισ. ευρώ και συνολικά κέρδη 6,1 δισ. ευρώ. Οπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, σε αυτές τις επιχειρήσεις «υπάρχει φορολογητέα ύλη» και θα ήταν σκόπιμο να τους δοθεί η ευκαιρία να κλείσουν αυτόματα τα βιβλία τους.
Προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για τις κατηγορίες φορολογουμένων που θα αφορά η νέα περαίωση όσο και για τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα προσδιορίζεται ο πρόσθετος φόρος, την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, από τους οποίους θα ζητηθεί να καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους για να προχωρήσει η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Στα σενάρια που εξετάζονται για τον υπολογισμό του φόρου, επικρατέστερο φέρεται να είναι ο υπολογισμός του φόρου με τον εξής μαθηματικό τύπο:
- Ακαθάριστα έσοδα Χ διορθωτικό συντελεστή που θα λαμβάνει υπ΄ όψιν και τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους Χ συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσία των υφυπουργών Οικονομικών κκ. Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά, των γενικών γραμματέων του υπουργείου κκ. Δ. Γεωργακόπουλου , Ηλ. Πλασκοβίτη και Διομ. Σπινέλλη, του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, διευθυντών και υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών όπου «κλείδωσαν» οι βασικές αρχές της νέας ρύθμισης, δηλαδή η ένταξη σχεδόν όλων των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς και ο τρόπος υπολογισμού του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να διαγράψουν το «φορολογικό παρελθόν» τους.
Πάντως η νέα ρύθμιση βρίσκει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ανδρ. Μακρυπίδη να αναφέρει ότι « μέτρα όπως η απόφαση για την περαίωση των υποθέσεων δεν είναι στη λογική πάταξης της φοροδιαφυγής. Θα δώσουν κάποια έσοδα ευκαιριακά προκειμένου σε αυτή τη φάση να καλύψουμεανάγκες δημοσιονομικές, όμως αφενός μεν θα στερήσουν έσοδα σε ένα βάθος χρόνου στο μέλλον, αφετέρου θα αμβλύνουν τη φορολογική συνείδηση στους φορολογούμενους».
Σύμφωνα με το σχέδιο της ρύθμισης που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, περισσότερες από 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 κλείνουν οριστικά με την καταβολή τουλάχιστον 200- 1.000 ευρώ για κάθε χρήση.
Την ίδια ώρα, ρυθμίζονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Περιλαμβάνονται και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Στις εκκρεμείς υπάγονται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς και όσες εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με βάση τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμόσουν για τον υπολογισμό της περαίωσης, θα καταφέρουν να εισπράξουν από το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα ενισχυθεί από το γεγονός ότι δεν θα μπορεί κάποιος, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων στην οποία ανήκει (Α΄, Β΄, Γ΄), να καταβάλει λιγότερα από 200 ευρώ ως 1.000 ευρώ ανά χρήση. Οι περισσότεροι όμως που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων και στοιχείων θα επιβαρυνθούν κατ΄ ελάχιστον ανά έτος περαίωσης με 400 ευρώ- 600 ευρώ.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε υπόθεση επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία που δεν βαρύνεται με φορολογικές παραβάσεις, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1%. Σε περίπτωση ανεπάρκειας των βιβλίων, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 2% και αν τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 3%. Το γινόμενο αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.
Τα ελάχιστα ποσά κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί κάθε επιχείρηση και σε συνάρτηση με το βάρος τυχόν παραβάσεων που τους έχουν καταλογισθεί από τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ, την ΥΠΕΕ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
Το βάρος της νέας περαίωσης αναμένεται να σηκώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η ΓΓΠΣ θα εκτυπώνει και θα αποστέλλει «μηχανογραφημένο φύλλο περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», στο οποίο θα αναγράφεται το σύνολο του πρόσθετου φόρου εισοδήματος και του πρόσθετου ΦΠΑ για κάθε εκκρεμή χρήση, καθώς και το σύνολο της οφειλής.
Ποσοστό 10% ή και παραπάνω θα πρέπει να καταβληθεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης. Το υπόλοιπο ποσό του συνολικού φόρου περαίωσης αναμένεται να καταβληθεί σε δόσεις ως εξής:
Εξι (6) μηνιαίες δόσεις, όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 400 ευρώ.
Εννέα (9) μηνιαίες δόσεις, όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής υπερβαίνει τις 15.000
ευρώ και ως τις 30.000 ευρώ.
Δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι άνω των 30.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του «μηχανογραφημένου φύλλου περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων». Οι υπόλοιπες δόσεις πρέπει να εξοφληθούν ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.
tovima.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου