Mεγάλα συμφωνικά σχήματα, αρχιμουσικοί και σολίστ, η Συμφωνική Ορχήστρα Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης με τον Βαλέρι Γκεργκίεφ και τον Λεωνίδα Καβάκο, η Συμφωνική Ορχήστρας της Βιέννης με τον Ζωρζ Πρετρ και τις αδελφές Λαμπέκ στο πιάνο, το θέατρο Μπολσόι, σημαντικά αφιερώματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Παράλληλα με τους μουσικούς κύκλους του προγράμματος, δυνατό παρών δίνει και το πολυποίκιλο πρόγραμμα του Megaron Plus, με διαλέξεις και ομιλίες ισχυρών ονομάτων, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλoντ Τρισέ, ο Σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ανρί Γκενό, ο Ρούντι Ριτσιότι και Ντέιβιντ Ατζάγιε από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής, ο πολυβραβευμένος ποιητής Τσαρλς Σίμικ, ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος καθώς και ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Στο πρόγραμμα Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι παρουσιάζεται στις 24 και 25 Νοεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Γάλλου αρχιμουσικού Ζωρζ Πρέτρ.
Γκαλά Όπερας του σούπερσταρ-τενόρου Μαρσέλο Αλβάρες με άριες των Βέρντι, Πουτσίνι και Τζορντάνο διοργανώνεται στις 6 Δεκεμβρίου.
Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου η Ορχήστρα, την οποία ο βρετανικός Τύπος έχει κατατάξει στις 10 κορυφαίες του κόσμου, η Συμφωνική Ορχήστρα Mariinsky της Αγ. Πετρούπολης με τον σταρ του πόντιουμ Βαλέρι Γκεργκίεφ θα ερμηνεύσουν τη Συμφωνία αρ.5, το δημοφιλές έργο του Γκούσταβ Μάλερ, ενώ με τη σύμπραξη του διεθνούς φήμης βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο το πρόγραμμα θα απογειωθεί με το Κοντσέρτο για βιολί, έργο 35 του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ.
Μία από τις καλύτερες σχολές μπαλέτου του κόσμου, ένα σπάνιο φυτώριο απ’ όπου αναδείχθηκαν τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι γιορτάζει φέτος τα 237 χρόνια λειτουργίας της.
Στο Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δύο κλασικές χορογραφίες του χορευτικού ρεπερτορίου: της «Κακοφυλαγμένης κόρης» και του «Καρυοθραύστη».
Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου έρχεται η Παιδική Χορωδία της Βιέννης, ενώ στις 27 και 28 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής η χορωδία γκόσπελ London Community Gospel Choir.
Το ΜΜΑ διοργανώνει αφιέρωμα στο έργο του αρχιμουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου.
Εμφανίσεις θα πραγματοποιήσουν, επίσης, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης.
Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «Ο Σοπέν στο Παρίσι: Το ατελιέ του συνθέτη», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά ακουστικών, οπτικών και έντυπων ντοκουμέντων. Εκτίθενται πίνακες με θέμα το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη και τη ζωή του στο Παρίσι, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται μέσω κομπιούτερ στο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος.
Οι εκδηλώσεις του Megaron Plus
Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ανρί Γκενό έρχονται φέτος στην Ελλάδα και συζητούν με τον Γάλλο δημοσιογράφο Ζαν Μαρί Κολομπανί , στο βήμα του Megaron Plus, για μεγάλα ζητήματα πολιτικής και οικονομίας του 21ου αιώνα.
Ο κύκλος διαλέξεων του Megaron Plus, προχωρά δυναμικά στο φετινό του πρόγραμμα με την παρουσία της ψυχαναλύτριας-κοινωνιολόγου Τζούλιας Κρίστεβα, τον Αμερικανό ποιητή Τσάρλς Σίμικ, τους αρχιτέκτονες Ρούντι Ριτσιότι και Ντέηβιντ Ατζάγιε ενώ η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος μαζί και οι Δημήτρης Αγγελής και Δημήτρης Κοσμόπουλος, μας μιλούν για την λειτουργία της ποίησης στην κοινωνία και ο Παναγιώτης Τέτσης, αναλύει τα μυστικά της ζωγραφικής.
Ο κύκλος του Megaron Plus, ξεκινά φέτος στις 29 Σεπτεμβρίου, με τον Ανρί Γκενό, ειδικό σύμβουλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί .
Στις 5 Οκτωβρίου ομιλία πραγματοποιεί η Κατερίνας Ιεροδιακόνου για τους «Αρχαίους φιλοσόφους για την ψυχή», ενώ ο Σωκράτης Κουγέας θα αναλύσει το «Μανιάτικο μοιρολόι και ψυχή: πορείες ασύμπτωτες».
Στις 7 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1999-2005), Ρομάνο Πρόντι, θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο Ζαν Μαρί Κολομπανί, υπό τον τίτλο «Οι κύριες τάσεις της γεωπολιτικής δυναμικής τον 21ο αιώνα».
Στις 12 Οκτωβρίου, η διάλεξη «Χωρίς Τίτλο» του Ρούντι Ριτσιότι, διάσημου γάλλου αρχιτέκτονα, βραβευμένου με το Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας και έργων όπως η Πεζογέφυρα της Ειρήνης στη Σεούλ κ.ά. Θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.
Στις 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κοινωνία», ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόσης Τάσιος, δίνει διάλεξη με θέμα «Κοινωνία και περιβάλλον».
Στις 21 Οκτωβρίου, η Τζούλια Κρίστεβα, καθηγήτρια γλωσσολογίας, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού, συζητά με τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντάνιελ γύρω από το θέμα «Η ψυχανάλυση για τη Γυναίκα». Συντονίζουν η ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν ( μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης) και ο ψυχίατρος Γρηγόρης Βασλαματζής (Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας).
Την 1η Νοεμβρίου, η διάλεξη του πολυβραβευμένου ποιητή των ΗΠΑ, Τσαρλς Σίμικ . Προλογίζει και συντονίζει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης.
Στις 8 Νοεμβρίου στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων «Σημείον Αντιλεγόμενον»: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, θεολόγος και εκδότης, θα δώσει διάλεξη με θέμα : «O ύμνος της αγάπης: μια άλλη ανάγνωση» και η Μαριγώ Αλεξοπούλου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, θα μιλήσει με θέμα «ο Πλατωνικός έρως στο Συμπόσιο». Ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης φέρει την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρουσίασης των διαλέξεων του κύκλου.
Στις 9 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η ζωή και η φιλοσοφία του Δανού στοχαστή Κίργκεκωρ, στα πλαίσια της σειράς δραματοποιημένων διαλέξεων, με θέμα τη ζωή, την δράση και τις ιδέες των αρχαίων φιλοσόφων , σειρά που επιμελείται και παρουσιάζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μανώλης Σορμαΐνης.
Στις 10 Νοεμβρίου, ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δίνει διάλεξη με θέμα «Δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Στις 16 Νοεμβρίου ο κορυφαίος αρχιτέκτονας από το Ηνωμένο Βασίλειο Ντέηβιντ Ατζάγιε, μιλά στο ελληνικό κοινό για το έργο του.
Την 1η Δεκεμβρίου , ο μεγάλος δάσκαλος της ελληνικής ζωγραφικής και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, προτείνει στο κοινό του Megaron Plus «Να μιλήσουμε για την Τέχνη».
Στις 8 Δεκεμβρίου, δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης συζητούν για μεγάλα ζητήματα του χώρου των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας στη συνάφειά τους με θέματα του χώρου της γλώσσας και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Στις 13 Δεκεμβρίου, ο Τίτος Πατρίκιος, η Κική Δημουλά και οι, νεότερης γενιάς, ποιητές Δημήτρης Κοσμόπουλος και Δημήτρης Αγγελής, συζητούν για τη θέση και τη λειτουργία της ποίησης στην εποχή μας, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ ποιητών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές. Το σχεδιασμό και τον συντονισμό της συζήτησης με γενικό τίτλο «Κοινωνία & Ποίηση» αναλαμβάνει ο ποιητής Nάσος Βαγενάς και ο Διευθυντής Περιοδικού «Νέα Εστία», Γιάννης Ζουμπουλάκης.
Η ημερομηνία της ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
tovima.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου