13/9/10

Η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ

ΘΕΜΑ: 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν μόνο αυτά που αποτυπώνονται στη σύμβαση. Όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει δεύτερο Μνημόνιο ή νέα μέτρα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 75η ΔΕΘ. Δήλωσε ότι το 2013 είναι η λήξη της διαδικασίας του μηχανισμού στήριξης «και όσο πιο γρήγορα τα καταφέρουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τους περιορισμούς του και νωρίτερα από το 2013». Είπε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην επιβαρύνουν την κατάσταση με τη «μετρολογία» και «μετρολαγνεία», διότι δημιουργούν κλίμα πανικού και ανασφάλειας που δεν βοηθάει και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εξίσωσης του φόρου ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο θέρμανσης, είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση. Σχετικά με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ τόνισε ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, επειδή «έπαιρνε τεράστια δάνεια για το κέφι της». Αντιθέτως, είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε 11 μήνες έκανε όσα δεν έγιναν πολλά χρόνια και έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είπε ότι μπορεί να έγιναν λάθη από την κυβέρνηση του, αλλά δεν έκανε το μεγάλο λάθος, να παραμείνει αδρανής.

Προεκλογικά το σύνθημα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και σήμερα είναι «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα». Επεσήμανε, ακόμα ότι ήταν λάθος που πίστεψε ότι το έλλειμμα ήταν 6%, που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ή 8% ή 9%, αλλά, σημείωσε ότι το 13% δεν το περίμενε. Αν το ήξερε, είπε, θα έκανε διαφορετική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και τραγωδία για κάθε νοικοκυριό. Εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι ακολούθησε «ευκαιριακή πολιτική» στο θέμα του Μνημονίου και πρόσθεσε ότι αν ο ίδιος ( ο κ. Παπανδρέου) ήταν στην αντιπολίτευση κι έβλεπε μια κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία θα τη στήριζε. Για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι με την πολιτική του οδήγησε τη χώρα εκεί που την οδήγησε και αν τον συναντούσε σήμερα θα τον ρωτούσε γιατί δεν χτύπησε τη διαφθορά.

Σε ερώτηση αν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα ότι μπορεί να πάει για Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ή σε κάποια θέση της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου, απάντησε: «Με έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; Αλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Εγώ ανέλαβα στα δύσκολα». Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τι γίνεται με τις αρμοδιότητες υπουργών και αναπληρωτών Υπουργών, απάντησε ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα, αλλά με τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Για δε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο τόνισε ότι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες, τις οποίες κρατάει και θα τις δούμε δημοσιευμένες σχετικά σύντομα. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει κενό στην κυβέρνηση, αυτό είναι ένας «μύθος», ειπε, και πρόσθεσε ότι οι αρμοδιότητες των υπουργείων ασκούνται. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη και το κλίμα που επικράτησε είπε ότι δεν το συγκάλεσε για πανηγυρικούς λόγους, αλλά βγήκε δουλειά σε αυτή τη συνεδρίαση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις σημείωσε ότι δεν υπήρξε διαφωνία επί της αρχής, αλλά ερωτήματα και μια εποικοδομητική συζήτηση. Είπε ότι ο διάλογος είναι ευεργετικός, μπορεί να υπάρχουν και διαφωνίες και για αυτό ακριβώς γίνεται η συνεδρίαση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι δεν συνεδρίαζε ποτέ το Υπουργικό Συμβούλιο και όποτε έπαιρνε αποφάσεις το έκανε χωρίς διαβούλευση, γι αυτό και οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα.

Ως προς το αίτημα που διατυπώνεται να καταλογιστούν ευθύνες και σε πολιτικούς και να πληρώσουν, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, χωρίς κανένα συμβιβασμό, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτή είναι που θα κρίνει πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτήρισε θετικό βήμα και αίσιο μήνυμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες, τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη «Δημοκρατική Αριστερά» στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γύρω από τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι επιλογές θα είναι νικηφόρες. Για το θέμα της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου είπε ότι δεν παρακολουθεί τις κινήσεις του, οι οποίες αξιολογούνται από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν σχετίζεται με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά να γίνουν οι πολιτικοί, υπηρέτες μόνο των συμφερόντων των πολιτών και πρόσθεσε ότι αν τον ψηφίσει και η ΝΔ τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Για την επίθεση που δέχθηκε, με το παπούτσι που εκτόξευσε εναντίον του ένας άνδρας, χθε έξω από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είπε ότι ήταν ένα «περίεργο περιστατικό». Είπε ότι η έκφραση διαφορετικής γνώμης είναι μέρος της δημοκρατικής κουλτούρας, αλλά όχι η βία. Παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλοί που καιροφυλακτούν για την εικόνα της Ελλάδας και σημείωσε πως κατασκευασμένα γεγονότα που θέλουν να δείξουν σκηνές βίας για τη χώρα μας είναι «βούτυρο στο ψωμί τους» και κάνουν κακό στην Ελλάδα.

Οικονομικά θέματα

Πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει μέχρι τέλους 2010 να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος κατά 40%, εμφανίστηκε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν νέα [οικονομικά] μέτρα», πέραν αυτών που αποτυπώνονται στη σύμβαση για τη διάθεση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού», είπε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «όσο πάμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο». Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ακόμη ότι έχει στενή συνεργασία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο ο οποίος θα είναι άμισθος σύμβουλός του σε θέματα οικονομίας. «Δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους»

Ο πρωθυπουργός διέψευσε φήμες για εκ νέου σκέψεις αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι μια στάση πληρωμών θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την αξιοπιστία και το μέλλον της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει συζήτηση», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι η υστέρηση εσόδων δεν είναι 3,5 δισ., όπως ακούγεται, αλλά κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έχουμε ισχυρή [θετική] επίδραση στις αγορές και θα μειωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων», αφού «οι προηγούμενοι μήνες έδειξαν ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί και ικανοί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» και «δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη, η οποία αυξάνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι θετικές για το ελληνικό «συνταξιοδοτικό σύστημα, με τα μέτρα που έχουμε πάρει».

Προανήγγειλε «αμείλικτο κυνήγι» των μεγάλων φοροφυγάδων, που καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες «για να πάρει στοιχεία διεθνώς και από τράπεζες του εξωτερικού». Διευκρίνισε ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, στο 20% από το 24%, που εξήγγειλε χθες αφορά κεφάλαια που επανεπενδύονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για λεφτά που «μπαίνουν στην τσέπη του επιχειρηματία».

Σημείωσε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμβάλουν πολύ περισσότερο στα ταμεία «οι έχοντες και κατέχοντες» και πρόσθεσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί «άτεγκτα. Λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πού πάνε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι πάνω από 1 εκατ. Έλληνες έχουν ανοιχτές υποθέσεις φορολογίας. «Θα τα κλείσουμε όλα με καθαρό και δίκαιο τρόπο», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το νέο εκθεσιακό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ενταχθεί στο «Fast Track»

Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση του νέου εκθεσιακού κέντρου των HELEXPO-ΔΕΘ και την ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα βρίσκεται αυτό, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ότι, αν χρειαστεί, το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στη λογική του μηχανισμού της γρήγορης επένδυσης ("fast track").

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ενωθούν οι εταιρίες Helexpo και ΔΕΘ και να υπάρξει ιδιώτης επενδυτής στον εκθεσιακό φορέα, που θα εμπλακεί ενδεχομένως και στη μετεγκατάταση και την ακίνητη περιουσία της, απάντησε: «Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να “δαιμονοποιείται” αλλά να μπαίνει σε σωστά πλαίσια. Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να διευρυνθεί εκθεσιακή δραστηριότητα ΔΕΘ παγκοσμίως και να πάρει κι άλλα brands και εταιρίες και να συνδεθεί πιθανώς με έναν άλλο στρατηγικό επενδυτή και να συνεργαστούνε και τελείως άλλο μέσω αυτής της συνεργασίας να είναι ένας δούρειος ίππος, απλώς για ένα πλιάτσικο στο real estate που έχει η ΔΕΘ. Είναι τελείως διαφορετική αυτή η αντίληψη από τη δική μας που λέμε “ναι” στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μέσα στο πλαίσιο που θα βοηθήσει το δημόσιο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής της ATEBank για τη δημιουργία ενός τραπεζικού δημόσιου φορέα, ο πρωθυπουργός είπε: «Χρειάζεται ο τόπος έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, αυτό παραμένει, ως θέση πολιτική. Ποιος θα είναι και πώς θα σχηματιστεί, αυτό θα έχει σχέση με την όλη ανασυγκρότηση του συστήματος και τις πιθανές συγχωνεύσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι ανήκει στην κυβέρνηση, αφού πρόκειται για απόφαση. Χαρακτήρισε δε, ως πολύ σοβαρή ψήφο εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έκανε Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία για την από κοινού αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στην ιδιοκτησία της οποίας εμπλέκεται και η ίδια. Γενικότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης, «θα είναι προς αξιοποίηση και δημόσια γη για να μπορέσει να βοηθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία πόρων».
Εξωτερική πολιτική

«Το Κυπριακό, επαναλαμβάνω, είναι ένα θέμα κατοχής. Επέμβασης και κατοχής. Κι εκεί είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να λυθεί», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσεπως από κεί και πέρα, η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλλει, ουσιαστικά, «σ' έναν εποικοδομητικό διάλογο, μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε σ' ένα αίσιο αποτέλεσμα, μέσα στα πλαίσια των γνωστών παραμέτρων, που είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και, βεβαίως, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τις οποίες στήριξε και ο ίδιος, για να «σπάσει το τέλμα» και να ενισχυθεί η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι σημαντικές «και θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή πρόοδο στο Κυπριακό».

«Θεωρώ ότι θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Σκοπιανό, είναι θέματα, τα οποία εμείς θέλουμε να λυθούν. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Κι αυτό δεν αφορά τη μία ή την άλλη συγκυρία», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα φαινόμενα έξαρσης του εθνικισμού στην Αλβανία, με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία Έλληνα μειονοτικού, στη Χειμάρρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε:

«Δεν θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά είναι απλώς συγκυριακά. Δυστυχώς, βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα μιας έξαρσης εθνικισμού από ακραίες ομάδες, που, όμως, δυστυχώς φαίνεται πως έχουν και πολιτικές απολήξεις. Που έχουν στοχοποιήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με το, βεβαίως, τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά και άλλες πράξεις, οι οποίες δείχνουν μια εχθρική στάση».

Και πρόσθεσε: «Για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Είναι, πρώτα απ' όλα σοβαρό ζήτημα για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οποίες θέλουμε να στηρίζουμε θετικά. Είναι σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Διότι οι εθνικισμοί δεν βοηθούν στα Βαλκάνια, δεν βοηθούν στις γειτονικές χώρες. Και θα ήθελα να στείλω και το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά ότι, οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες».

Αφού επισήμανε ότι «εμείς, εδώ στην Ελλάδα κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια για ενσωμάτωση πολλών Αλβανών, ένταξη πολλών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία», σημειώνοντας ότι «μπορεί να υπήρξαν και προβλήματα, μπορεί να υπήρξαν και γεγονότα», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία «είναι μια μειονότητα που πρέπει να έχει την προστασία του αλβανικού κράτους σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της» και «αυτή είναι η στάση που πρέπει η αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει».

Ερωτηθείς για το συμβιβαστικό ψήφισμα για το Κόσοβο, που υιοθέτησε, πρόσφατα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της Ελλάδας στο ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Κατ' αρχήν η θέση μας παραμένει ίδια, αλλά, οπωσδήποτε, η προσπάθειά μας είναι να προωθήσουμε λύση στην περιοχή μας, που θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ηρεμίας, σταθερότητας, αποφυγής συγκρούσεων, εθνικισμών. Συνεπώς, να διασφαλίσουμε και μια ευρωπαϊκή πορεία».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στην ελληνική πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», ως ορόσημο για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μια πρόταση που, όπως είπε, «θα βοηθήσει στη δημιουργία δυναμικής για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων στην περιοχή, αλλά και στον «ουσιαστικό ρόλο» που διαδραμάτισε η Ελλάδα στις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου, στο χρονικό διάστημα από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου έως και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/09/2010_354860