23/9/10

«Είμαστε μια αναδυόμενη οικονομία»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Πρόσκληση στους επενδυτές απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εconomic Club της Νέας Υόρκης, μπροστά στην αφρόκρεμα της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής των ΗΠΑ. «Αντί να στοιχηματίζουν εναντίον της Ελλάδας, οι επιτήδειοι επενδυτές θα έπρεπε να βλέπουν την Ελλάδα ως μια πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι επιχειρηματίες που βλέπουν μπροστά θα έπρεπε να μετακινούνται στην ελληνική αγορά προσβλέποντας στην ανάπτυξη των εταιρειών τους στην Ευρώπη και ακόμα πιο πέρα.
Αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα ραντάρ σας ως μια αναδυόμενη οικονομία, μια μελλοντική ιστορία επιτυχίας, τότε θα πρέπει να μπει» επισήμανε ο Πρωθυπουργός. 


«Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη οικονομία» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. «Είναι μέλος της ΕΕ και έχει σχέσεις με αναδυόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία, η Μέση Ανατολή, η Μαύρη θάλασσα, τα Βαλκάνια. Η Κίνα έχει αναγνωρίσει τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και αποφάσισε να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά ως σταθμό για τις εξαγωγές τηςστην Ευρώπη»



«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα με αξιόπιστη κυβέρνηση, μια χώρα που βρίσκεται στον δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη και σταθερότητα. Με την ηράκλεια προσπάθειά μας αποτρέψαμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημεία ότι οι επενδυτές προσβλέπουν στις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η Ελλάδα»είπε. 


Ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις έπειτα από την ομιλία του. Εγγυήθηκε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και διευκρίνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά ομόλογα, άρα είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να βγουν από την κρίση. Επίσης, ρωτήθηκε για το τι συμβουλή μπορεί να δώσει σε μια άλλη χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. «Δεν περίμενα όταν εξελέγην από τον ελληνικό λαό να δίνω συμβουλές. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά όταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη, ανεξάρτητα από το αν πετύχαμε ή όχι, να ξέρουμε ότι κάναμε το σωστό. Στόχος μου δεν είναι να κερδίσω τις επόμενες εκλογές, αλλά να πραγματοποιήσω αυτό για το οποίο με εξέλεξε ο ελληνικός λαός:να κάνω την Ελλάδα υπερήφανη γιατί είναι μια σπουδαία χώρα» τόνισε. 

Το πρωί ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση εργασίας με επτά επιφανείς έλληνες της Διασποράς, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Στη συνάντηση αυτή ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλης . Συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και η προοπτική και η καινοτομία σε διάφορους κλάδους που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Η συνάντηση αυτή ήταν κάτι ως προετοιμασία του επενδυτικού συμβουλίου, ενός μοντέλου προσέλκυσης επενδύσεων με συμβουλευτικό χαρακτήρα. 

Συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της πΓΔΜ

Τ ην ώρα που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωνε ότι δεν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της χώρας κ. Γκεόργκι Ιβανόφ ζήτησε να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική, θα γίνει σήμερα το πρωί στο κτίριο του ΟΗΕ. 

Η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πάντως προκάλεσε διάφορα ερωτήματα για τη στάση των Αμερικανών στα ζητήματα των Σκοπίων και του Κοσόβου. Η διατύπωση ερμηνεύτηκε ως τήρηση ίσων αποστάσεων προς την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αν και ελληνικές διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου εξήγησε καθαρά τη βούληση της Ελλάδας να επιλυθεί το θέμα του ονόματος. 

Ερωτήματα προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στην άτυπη ενημέρωση που έκανε έπειτα από τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν έθιξε το θέμα του Κοσόβου, αν και αναφέρεται ότι συζητήθηκε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το θέμα αυτό συζητήθηκε αρκετή ώρα και το έθιξε η αμερικανική πλευρά λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, αλλά υποστήριξε ότι δεν ζητήθηκε από τη χώρα μας η αναγνώριση του Κοσόβου.


tovima.gr