27/9/10

Ποιο Είναι Το Καλύτερο Κινητό Στην Ελλάδα Σήμερα;

iPhone - Desire - Galaxy - LOCK SCREENS
(του Θοδωρή Γεωργακόπουλου απο το yupi.gr)
iPhone 4 vs Samsung Galaxy S vs HTC Desire : Είναι, λέει, τα καλύτερα smartphones στην αγορά. Ποιο όμως είναι το καλύτερο όλων; Το νούμερο ένα; Υπάρχει απάντηση.
Τους τελευταίους μήνες έχουνε περάσει από τα χέρια μου όλα τα smartphones που κυκλοφοράνε στην αγορά, τα μικρά και τα μεγάλα, ταόμορφα και τα περίεργα, τα καλά και τα κακά. Τρία ξεχώρισαν, τα δύο πιο καινούρια, το άλλο λίγο παλιότερο. Είναι το ολόφρεσκο iPhone 4, τοSamsung Galaxy S και το HTC Desire. Είναι και τα τρία πολύ ωραία, οποιοδήποτε κι αν είχα στην τσέπη μου εγώ, ένας γκατζετάκιας άρρωστος, χαρούμενος θα ήμουν. Ποιο όμως είναι το καλύτερο; Ποιο είναι αυτό που αξίζει περισσότερο τα λεφτά του, που έχει τα καλύτερα κόλπα, τα καλύτερα χαρακτηριστικά; Τα είχα ζήσει όλα, και νόμιζα ότι ήξερα, η καρδιά μου είχε έτοιμη μιαν απάντηση αλλά, όπως γίνεται με τις καρδιές, ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι έχουν δίκιο. Και πολύ συχνά κάνουν λάθος. Για να διαπιστώσω ποιο από τα τρία είναι το καλύτερο, έπρεπε να τα βγάλω έξω, να τα βάλω κάτω και να τα μετρήσω. Να βγάλω ένα συμπέρασμα τεκμηριωμένο, με νούμερα. Να φτάσω στο σημείο να ανοίξω ένα Excel. Και το έκανα. Και η απάντηση βγήκε.

Πρώτα, λίγα λόγια για το πώς λειτουργεί το κόλπο:

Πρώτα απ' όλα, υπογραμμίζουμε πως οι γνώμες που ακολουθούν είναι υποκειμενικές και αυστηρά προσωπικές. Οι περισσότερες προέρχονται από νηφάλια (=χωρίς την επιρροή αλκοόλ) σκέψη, και αυτή είναι η μόνη εγγύηση εγκυρότητας που παρέχω.

Διάλεξα εννέα κριτήρια με βάση τα οποία βαθμολόγησα τα κινητά. Μετά βγήκε η σούμα. Απλό, κατανοητό. ΟΜΩΣ: Αυτά τα κριτήρια δεν είναι όλα της ίδιας βαρύτητας. Το πόσο όμορφο είναι ένα κινητό, ας πούμε, το θεωρώ σημαντικότερο από το πόσο καλά παίζει τα βιντεάκια. Γι’ αυτό, για να γίνει το θέμα πιο έγκυρο, μπουρδουκλωμένο κι εφετζίδικο, έβαλα σε κάθε κριτήριο κι ένα ποσοστό βαρύτητας με βάση το οποίο επιδρά στην τελική βαθμολογία –το άθροισμα όλων μας κάνει 100%, βεβαίως. Μ’ αυτά και μ’ αυτά μας βγαίνει ένας πίνακας με μια τελική βαθμολογία με άριστα το 10, στην οποία έχουνε ληφθεί υπ’ όψιν και οι βαθμοί, και η βαρύτητά τους. Είναι η τελική βαθμολογία κάθε κινητού, κι αυτή που μετράει.

Ακούγεται περίπλοκο ίσως, αλλά δεν είναι, είναι θαυμάσιο σύστημα, νομίζω ότι θα ήταν καλό να το έχω αναπτύξει σε πρότερη φάση της ζωής μου για να βαθμολογώ τις γυναίκες. Πιστεύω ότι θα με είχε σώσει από διάφορες καταστάσεις. Τέλος πάντων τώρα είναι αργά για μένα, πάρτε το οι νεότεροι και σωθείτε. Παρακαλώ.

Βουρ στον πατσά:


1. Ομορφιά (Βαρύτητα: 15%)

Περιλαμβάνει το design της συσκευής και την όλη αίσθηση στο χέρι και στο μάτι, το βάρος, το σχήμα, τέτοια.

Η ομορφιά είναι υποκειμενικό πράγμα, υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη που δε γουστάρουν τη Σκάρλετ τη Γιοχάνσον ας πούμε, περί ορέξεος κολοκυθόπιτα και όλα τα συναφή, οπότε ετούτα τα νούμερα είναι σχετικά. Το νέο iPhone θα περίμενε κανείς να έχει μεγαλύτερη βαθμολογία, δηλαδή iPhone είναι, η Apple το φτιάχνει, είναι και λεπτό, έχει και ακριβά και πολυτελή υλικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι βλέποντάς και πιάνοντάς το δεν ενθουσιάζεται κανένας. Είναι γωνιώδες και συνέχεια φοβάσαι μη σου πέσει και σπάσει μπρος-πίσω (πολύ γυαλί ρε παιδί μου). Από την άλλη, το HTC Desire είναι πιο ωραίο στο χέρι, λίγο πιο ελαφρύ, με ωραίο μαλακό πλαστικό στην πλάτη, αλλά έχει δύο μόνο ντεφό: Τα κουμπιά μπροστά μπορεί να είναι βολικά αλλά το κάνουν να μοιάζει λιγάκι ρετροβίντατζ, ενώ παράλληλα είναι κάμποσους μήνες στην αγορά και το έχουμε λιγουλάκι βαρεθεί. Το δε Galaxy S υστερεί απέναντι και των δύο εξαιτίας της πλαστικούρας: Είναι φτιαγμένο από φτηνιάρικο πλαστικό που σου σπάει τα νεύρα, είναι δε και αρκετά παντόφλα λόγω της τεράστιας οθόνης. Αλλά μένει κοντά στα άλλα γιατί είναι εντυπωσιακά ελαφρύ και λεπτό (άρα βολικό για την τσέπη).

iPhone: 7
Galaxy: 6
Desire: 7


2. Οθόνη (10%)

Μέγεθος, φωτεινότητα, ανάλυση, πώς είναι τη μέρα, πώς φέγγει τη νύχτα, όλα μέσα είναι.

Χωρίς περιστροφές: Το iPhone 4 έχει την καλύτερη, λαμπερότερη και καθαρότερη οθόνη που έχει εμφανιστεί ποτέ σε κινητό, με την εξωφρενική ανάλυση 960x640 πίξελ. Αλλά είναι μικρή, 3,5 ιντσών –ακόμα και δίπλα στου Desire (800x480 ανάλυση), που έχει διαγώνιο μόνο 0,2 ιντσες μεγαλύτερη, μοιάζει μισοριξιά. Θεωρητικά, αν τα δεις τα κινητά το καθένα ξεχωριστά, παίζει μεγάλο ρόλο: Είναι δύσκολο να πας απ’ το Galaxy των 4 ιντσών (επίσης 800x480) στο iPhone, είναι σα να πηγαίνεις από τηλεόραση 46 ιντσών σε 32. Η κατάσταση αλλάζει άρδην, ωστόσο, αν τα βάλεις όλα δίπλα δίπλα. Εκεί ξεχνάς και διαστάσεις και τα πάντα: Το iPhone 4 κερδίζει γιατί κάνει και τα δύο άλλα (ειδικά το Galaxy) να μοιάζουν θαμπά και σκοτεινά.

iPhone: 9
Galaxy: 8
Desire: 8


3. Media (5%)

Πώς παίζει μουσική, βίντεο, τα τοιαύτα

Υπάρχουν πλέον εφαρμογές για το Android όπως το DoubleTwist που σου επιτρέπουν να διαχειρίζεσαι τα media του κινητού σου εύκολα και γρήγορα. Αλλά το iPhone είναι ένα κανονικό iPod. Αν και εξακολουθεί να είναι «δεμένο» στο ελεεινό και τρισάθλιο iTunes, είναι iPod. Οπότε μέχρι να βγει το Google Music ή όπως θα λέγεται η over-the-air υπηρεσία για Android, νικάει εύκολα.

iPhone: 9
Galaxy: 7
Desire: 7


4. Κάμερα (5%)

Πόσο καλές φωτογραφίες, πόσο θαυμάσιο βίντεο.

Και τα τρία τηλέφωνα τραβάνε βίντεο ανάλυσης 720p, και τα τρία παίρνουν φωτογραφίες 5 megapixels, και τα τρία αντικαθιστούν άνετα μια μικρή point and click ώστε να μη χρειάζεται να κουβαλάς πολλά τζιτζιφρίτζιλα όταν βγαίνεις. Δοκιμάζοντάς τα διαπιστώσαμε ότι είναι όλα καλά, απλά το iPhone βγάζει καλύτερες φωτογραφίες και πολύ καλύτερο βίντεο. Για να μην πούμε για τα εκατοντάδες φωτογραφικά applications που έχει, αυτή είναι άλλη κατηγορία. Το Galaxy έρχεται τελευταίο επειδή δεν έχει Flash.

iPhone: 8
Galaxy: 6
Desire: 7


5. Ευχρηστία, UI (20%)

Πόσο καλοφτιαγμένο είναι το λειτουργικό, πόσο γρήγορα τρέχουν οι εφαρμογές, αν υπάρχουν κολλήματα, αν είναι όμορφο και λειτουργικό τοinterface

Ετούτη είναι ίσως η σημαντικότερη κατηγορία, κι εδώ εμπίπτουν διάφορες ετερόκλητες παράμετροι. Επιγραμματικά:
Το iPhone εξακολουθεί να έχει πιο καλό UI, πιο smooth, χωρίς καθόλου κολλήματα, με πολύ απλό design αλλά πολύ χρηστικό. Πλέον έχει και τα folders και το multitasking που έλειπαν δραματικά από τις προηγούμενες εκδόσεις. Αλλά εξακολουθεί να μη δέχεται widgets, εξακολουθεί να έχει ένα αλλοπρόσαλλο σύστημα notifications, κι έχει και αυτό το παλαβό πρόβλημα με τη λήψη όταν το κρατάς καλύπτοντας την αριστερή γωνία, όλα πράγματα που κάνουν την καθημερινή χρήση λίγο πιο προβληματική από όσο θα έπρεπε να είναι. Από την άλλη, το Galaxy S είναι πολύ γρήγορο κι έχει όλα τα καλούδια του Android, αλλά έχει ακόμα το 2.1 (άρα δεν παίζει Flash) τρώει κάτι περίεργα κολλήματα ώρες ώρες, κάτι μικροκαθυστερήσεις στην απόκριση της οθόνης (ελάχιστα καθυστερεί, αλλά το νιώθεις), γι’ αυτό χάνει λίγο. Το δε Desire έχει Android 2.2, παίζει Flash, έχει το HTC Sense, το μοναδικό Android skin που πραγματικά κάνει το κινητό πιο εύχρηστο, και είναι εξίσου γρήγορο και smooth με το iPhone. Επίσης, μπορείς να το πιάνεις όπως γουστάρεις. Αν ήταν και λίιιγο πιο όμορφο το design του UI, θα κέρδιζε εύκολα.

iPhone: 8
Galaxy: 7
Desire: 8


6. Πληκτρολόγιο (5%)

Αυτό που λέει

Ποιος το περίμενε: Το πολυθρύλητο πληκτρολόγιο του iPhone είναι το χειρότερο από τα τρία. Αλλά όποιος έχει στείλει email ή sms με ακατανόητα λάθη που έβαλε μόνο του το autocomplete του iPhone καταλαβαίνει το γιατί. Το iPhone έχει την οθόνη με την καλύτερη απόκριση, οπότε συνήθως πατάς τα σωστά κουμπιά, αλλά ταυτόχρονα έχει τη μικρότερη οθόνη (οπότε αυτό εξισορροπείται), και έχει κι αυτό το ενοχλητικό autocomplete που μπορείς μεν να απενεργοποιήσεις αλλά μετά χάνεις την αυτόματη διόρθωση των λέξεων χωρίς τόνους, κι αυτό δεν το θέλεις. Οπότε συμβιβάζεσαι. Το Desire (ως το μεγαλύτερο σε μέγεθος Android με HTC Sense στην Ελλάδα) έχει θεωρητικά το καλύτερο πληκτρολόγιο αυτή τη στιγμή στην αγορά, με ένα θαυματουργό autocomplete που με έναν ευφυή τρόπο σου προτείνει και εναλλακτικές λέξεις που πιστεύει ότι θέλεις να γράψεις, και το κάνει και ωραία, ώστε να μη μπερδεύεσαι ποτέ. Αλλά το Galaxy S έχει Swype. Που είναι αυτό το απίθανο επαναστατικό πληκτρολόγιο που σου επιτρέπει να σύρεις το δάχτυλο από γράμμα σε γράμμα στο περίπου, και αυτό καταλαβαίνει τι θες να γράψεις. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις, αλλά δουλεύει, κι αν το συνηθίσεις μπορείς να γράφεις απίστευτα γρήγορα (το παγκόσμιο ρεκόρ SMS με Galaxy S και Swype έγινε) και υποστηρίζει και τα Ελληνικά μια χαρά. Καθαρό WIN.

iPhone: 7
Galaxy: 9
Desire: 8


7. Μπαταρία (10%)

Πόσο αντέχει;

Οι μπαταρίες των smartphones είναι μια πονεμένη ιστορία, και πλέον όλοι μας έχουμε συνηθίσει την ιδέα να φορτίζουμε το κινητό κάθε βράδυ αν θέλουμε να βγάλει την επόμενη ημέρα. Ετούτα τα τρία τα πάνε μια χαρά για την κατηγορία πάντως, αντέχουνε αρκετά, και το Galaxy και το Desire μπορείς να τα ζορίσεις και όταν γυρίσεις στο σπίτι να έχει μείνει ένα 30%. Το iPhone, όμως, νικάει, όχι με μεγάλη διαφορά, αλλά καθαρά. Στη δοκιμή μου έδωσε εύκολα 36 ώρες με μπόλικη χρήση, και Wi-Fi και λίγη ομιλία και Angry Birds και απ’ όλα.

iPhone: 6
Galaxy: 5
Desire: 5


8. Apps (10%)

Ποικιλία και ποιότητα εφαρμογών που μπορείς να κατεβάσεις

Εδώ υπάρχει ακόμα διαφορά, αν και η ψαλίδα κλείνει σαφώς. Το iPhone έχει απλά πολύ περισσότερες εφαρμογές, και το AppStore του είναι πιο καλοσχεδιασμένο, ώστε να μπορείς να βρίσκεις αυτές που σε ενδιαφέρουν ευκολότερα. Το Android Market πλέον δεν είναι δεύτερης διαλογής, πάντως. Όλες οι μεγάλες εφαρμογές κυκλοφορούν και εκεί, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που υπερτερεί σαφώς –όπως με τις εφαρμογές της Google, ας πούμε. Το πρόβλημα παραμένει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει τα paid apps (χρειάζεται root για να αποκτήσεις πρόσβαση), ο στριφνός σχεδιασμός του Android Market, το ότι δεν μπορείς να ψάξεις και να κατεβάσεις apps από το PC σου και, είπαμε, η μικρότερη ποικιλία. Το iPhone έχει τα πάντα –αν έχει ένα αρνητικό, είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι δωρεάν- και μπορείς να τα βρεις και στο (τρισκάταρτο) iTunes.

iPhone: 10
Galaxy: 7
Desire: 7


9. Τιμή (20%)

Αυτονόητο, non;

Κι ερχόμαστε στο δια ταύτα, που είναι και το σημείο που θα κρίνει το νικητή. ΟΚ, αν έχεις μετρήσει μέχρι τώρα θα διαπιστώσεις ότι σε βαθμούς το iPhone 4 κερδάει. Αλλά τί γίνεται με την τιμή; Το iPhone κοστίζει 660 ευρώ (το 16άρι) και 780 (το 32άρι). Πολλά λεφτά. Σκρουτζ ΜακΝτακ λεφτά. Είναι καιροί αυτοί να δώσεις τόσα για ένα κινητό; Την ίδια ώρα το Samsung Galaxy S κοστίζει 530, ενώ το HTC Desire μόλις 500. Είναι λίγο γελοίο σε εποχές ΔΝΤ να βάζεις το «μόλις» και το «500 ευρώ» σε μία πρόταση, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ: Οι Έλληνες έχουν αρχίσει σιγά σιγά δια της βίας να καταλαβαίνουν τι πα να πει value for money, κι αυτό μετράει. Το θέμα είναι πώς το βαθμολογείς αυτό το πράγμα. Αποφάσισα να το βαθμολογήσω κάπως γραμμικά: Ένα κινητό που κοστίζει 1000 ευρώ παίρνει μηδέν, ένα που κάνει 700 παίρνει τρία. Ένα που κάνει 100 παίρνει 9. Κάπως έτσι, και λίγο προσεγγιστικά, χωρίς να λαμβάνω πολύ υπ’ όψιν το τί είναι το κινητό αυτό (γι’ αυτό υπάρχουν οι άλλες κατηγορίες). Και βγήκε:

iPhone: 3
Galaxy: 5
Desire: 6


Το Αποτέλεσμα


Είδα το αποτέλεσμα και η πρώτη μου αντίδραση ήταν «Oh shit». Η δεύτερη: «Shit shit shit». Τα ξανακοίταξα, τα μέτρησα, τα έβαλα κάτω, δε γινόταν αλλιώς, αυτό ήταν: Τα νούμερα είναι σωστά. Έτσι τα αξιολογώ εγώ, δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Ο νικητής σε απόλυτους αριθμούς είναι το iPhone 4 με διαφορά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη βαρύτητα κάθε κατηγορίας, είναι πάλι το iPhone 4 με ελάχιστη διαφορά. Οπότε ορίστε:

Το iPhone 4 είναι το καλύτερο κινητό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Δε λέω «στον κόσμο» γιατί δεν έχω δοκιμάσει όλα τα κινητά του κόσμου, όπως το (αποκλειστικά CDMA, δε λειτουργεί στην Ευρώπη) HTC Evo, ας πούμε, αλλά για τα καθ’ υμάς, αυτό είναι. Η διαφορά με το Desire είναι απειροελάχιστη, βέβαια, αλλά αυτό δεν μειώνει το δράμα μου, εμένα, που έχω τόσα προβλήματα με την Apple και την πολιτική της και τους περιορισμούς της και την περιφρόνησή της για τον πελάτη. Η αλήθεια είναι ότι έχει φτιάξει το αντικειμενικά (βλέπε: υποκειμενικά) καλύτερο κινητό τηλέφωνο εκεί έξω.




























Το Desire, που όπως έχω γράψει ήταν το καλύτερο μέχρι να κυκλοφορήσει το 4, εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, και πολύ πιο φτηνό. Το Galaxy S είναι σαφώς υποδεέστερο –και η διαφορά του στη βαθμολογία από τα άλλα ήταν και για εμένα έκπληξη.
























Επίσης: Μετά τη λήξη του τεστ, ακολούθησα την προτροπή αναγνώστη κι έβαλα στο μιξ το iPhone 3GS με iOS 4.1, που μπορείς να αγοράσεις σήμερα με 540 ευρώ (χωρίς σύνδεση). Το αποτέλεσμα και σ’ αυτό ήταν έκπληξη:


Στη σκέτη βαθμολογία ήρθε στα ίσα με το Galaxy S, αλλά στην τελική πήρε εντυπωσιακό βαθμό, πολύ κοντά στα κορυφαία.

Οπότε τώρα ξέρεις. Το iPhone 4 είναι το καλύτερο κινητό στην αγορά, με το HTC Desire ή ένα μεταχειρισμένο 3GS να αποτελούν τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές. Προς το παρόν. Γιατί σύντομα μας έρχεται το HTC Desire HD, στο τέλος του χρόνου έρχεται το Android 3.0 (με πολύ βελτιωμένο UI, λέει) και μπορεί  εν τω μεταξύ να βγουν κι από αριστερά τίποτα άλλα μαραφέτια με Windows Phone 7, ποιος ξέρει. Είναι πολύ πιθανό ότι στους επόμενους μήνες (και σχεδόν σίγουρα μέχρι να βγει το iPhone 5 του χρόνου), κάποιος άλλος θα πάρει τα σκήπτρα.

Τα χέρια μου (και η τσέπη μου, και η καρδιά μου) τον περιμένουν με αγωνία.

special thanks to elxen