Την πόρτα για την κλήτευση του Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι άνοιξε με την κατάθεσή της η συμβολαιογράφος των «αμαρτωλών» ανταλλαγών Αικατερίνη Πελέκη ενώ η Ν.Δ. παρέχει κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να αποφύγει εσωκομματικούς τριγμούς ενόψει και της εμφάνισης του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
Αίτημα για την κλήτευση Καραμανλή υπέβαλε επισήμως χθες ο ΛΑΟΣ και οριστική απόφαση θα ληφθεί από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής την προσεχή εβδομάδα. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν χθες διστακτικοί για την αποδοχή του αιτήματος, αφήνουν όμως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να εμφανιστεί στην Επιτροπή και εάν κλητευθεί θα περιοριστεί στην αποστολή υπομνήματος με τις θέσεις του. «Δεν υπάρχει λόγος για κλήτευση. Ο,τι ήταν να πει ο κ. Καραμανλής το έχει πει...» διαμήνυαν χθες στενοί συνεργάτες του.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση Πελέκη προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ακυρώνει τη βασική γραμμή που ακολουθεί απέναντι στο σκάνδαλο η Ν.Δ. κατά την τελευταία διετία: ότι δηλαδή ο κ. Καραμανλής δεν είχε καμία ανάμειξη στις επίμαχες μεταβιβάσεις δημόσιας γης και άργησε να αντιληφθεί όσα είχαν συμβεί. Τη θέση αυτή, άλλωστε, είχε προβάλει ο ίδιος με το «mea culpa» που αναφώνησε τον Δεκέμβριο του 2008, επικαλούμενος τότε ελλιπή ενημέρωση για την υπόθεση.
Από χθες, τόσο η Ρηγίλλης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός κινούνται με στόχο την απαξίωση της κ. Πελέκη. Οχυρώνονται δε πίσω από την προσωπική εμπλοκή της στο σκάνδαλο και τη δίωξη που αντιμετωπίζει, προκειμένου να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν σε αντιφάσεις, προκαλώντας σύγχυση στο εσωτερικό του κόμματος. Κι αυτό γιατί η πλευρά του κ. Καραμανλή αρνείται κάθε προσωπική εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού και κατηγορεί την κ. Πελέκη για ανακρίβειες. Το κομματικό επιτελείο αναφέρει ότι οι «αμαρτωλές» ανταλλαγές αποτελούσαν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, υποστηρίζει όμως ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο.
«Η κ. Πελέκη δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία για να μπορεί να προβαίνει στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς», έλεγαν από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή και διατύπωναν υπαινιγμούς ότι με την κατάθεσή της επιχειρεί να έχει η ίδια ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος λειτούργησε ατύπως ως σύνδεσμος της Ρηγίλλης και του Κ. Καραμανλή και αποφάνθηκε ότι «η βαρύτητα της κατάθεσης ενός μάρτυρα εξαρτάται από τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος, ιδιαίτερα όταν είναι κατηγορούμενος».
Κύκλοι του κόμματος που επίσης αμφισβητούσαν την αξιοπιστία της συμβολαιογράφου υποστήριζαν ότι η κ. Πελέκη «επιβεβαιώνει όσα λέει και η Ν.Δ., ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και, συνεπώς, δεν υπάρχει σκάνδαλο».
Η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη δέχθηκε χθες ομαδικά πυρά από γαλάζιους βουλευτές, ενώ ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης κάλυψε τον κ. Καραμανλή, υπήρξε όμως ιδιαίτερα επικριτικός για τους υπουργούς που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των ανταλλαγών. Εκανε λόγο για «υποκρισία» από την πλευρά τους και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί είναι υπεύθυνοι για τις υπογραφές που έβαλαν και «πρέπει να έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην τις μετακυλίουν στις πλάτες των προϊσταμένων τους».
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε χθες και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση της Ρηγίλλης να αποχωρήσει το κόμμα από την Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι.
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου