Έχετε ποτέ αναρωτηθεί σε τι πραγματικά χρησιμεύει ο χρυσός, πέρα από την κατασκευή όμορφων κοσμημάτων; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη κάποια επιστημονική εφαρμογή που να εξαφανίζει από προσώπου γης τα κοιτάσματα που έχουν εξαχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά ο χρυσός συνεχίζει να σαγηνεύει τους επενδυτές. Αν δεν πρόκειται για μία ομαδική παράκρουση, τότε, σίγουρα, ο κόσμος μας έχει γίνει πολύ επικίνδυνος, για να υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τα λεφτά τους σε κάτι τόσο «άχρηστο»...
Μέχρι το 2003 ο χρυσός εθεωρείτο αυτό ακριβώς που περιγράφουμε: Ένα άχρηστο μέταλλο που υπήρχε μόνο για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία των ανθρώπων. Από τότε η επενδυτική κοινότητα άρχισε να αλλάζει σιγά – σιγά άποψη. Κι ο λόγος είναι απλός: Οι κεντρικές τράπεζες έχασαν το μέτρημα στην κυκλοφορία νέων νομισμάτων. Η υπερβολική ρευστότητα επέτρεψε τη δημιουργία φούσκας στην αγορά, η οποία έσκασε καταρχήν με την υπόθεση των ενυπόθηκων δανείων και εν συνεχεία με το ακόμη μεγαλύτερο θέμα των κρατικών ομολόγων.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι πλέον τόσο απογοητευμένη από τις εξελίξεις που –ναι– αποφάσισε να βάλει ένα μέρος τουλάχιστον των κεφαλαίων της σε ένα... «άχρηστο μέταλλο». Αυτό το γεγονός από μόνο του θα πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε σοβαρά για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Αν έχουν δίκιο οι πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση, τότε οι επενδυτές που σήμερα αναζητούν ασφαλές λιμάνι στα πολύτιμα μέταλλα θα αποδειχτούν ηλίθιοι.
Κάποιος μπορεί να πει ότι και άλλοτε οι αγορές είχαν ποντάρει λανθασμένα και μπορεί να επικαλεστεί όλες τις φούσκες που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί. Δεν θα συμφωνήσουμε. Οι φούσκες είναι η τελική πράξη της κερδοσκοπίας. Οι φούσκες είναι ένα νομοτελειακό γεγονός. Ο χρυσός, για παράδειγμα, δεν είναι σήμερα φούσκα. Αν όμως αποφασίσουν να ασχοληθούν με αυτόν οι πλατιές λαϊκές μάζες, τότε θα έχουμε μία νέα επενδυτική φούσκα.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο βέβαιο μοιάζει το σενάριο της επιδείνωσης της κρίσης και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Ελλάδα. Όσο ο κόσμος αγωνιά για το μέλλον του, τόσο θα επιστρέφει σε πιο «συντηρητικές» αντιλήψεις. Ακόμη και στις επενδύσεις του. Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που έχει κάνει τον χρυσό να λάμψει και πάλι...
capital.gr
johnnylzep
1 comments:
Opote na mas arxisoume na amfivalloume gia tis protheseis opoiou mas apokalesei ksana "xryso mou"... :)
Δημοσίευση σχολίου