27/9/10

Κυβέρνηση: Υπάρχει πλέον νομιμοποίηση;

ΜΟΝΟ ΣΤΟ EPILEKTIKA
Γράφει ο Λευτέρης Ξενάκης
Πριν από ένα χρόνο εκλέχθηκε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Ελλάδα. Ήταν μία εκλογική νίκη που κεφαλαιοποίησε την απογοήτευση του λαού από την, κάποτε πολλά υποσχόμενη, κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε με μια ευρεία διαφορά, αναδεικνύοντας ή εκμεταλλευόμενο δύο ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Τι ισχύει σήμερα όμως;
Το πρώτο γεγονός είναι το «Σκάνδαλο του Βατοπεδίου». Το Βατοπέδι σήμανε την αρχή της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή και όπως δήλωσε και ο ίδιος το βράδυ των εκλογών, την ρήξη των δεσμών εμπιστοσύνης που είχε με τον λαό, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα media αναδεικνύοντας το Βατοπέδι κατάφερε να θάψει για τα καλά το προκλητικό και γεμάτο σκάνδαλα παρελθόν του και να εμφανιστεί στην κοινωνία ως η κυβέρνηση της κάθαρσης. Για να πείσει ακόμη περισσότερο για την ποιότητα των προθέσεων του και την ατιμία του Καραμανλή, αφού εκλέχθηκε κυβέρνηση, σύστησε στη Βουλή εξεταστική επιτροπή για το προκλητικό κοινωνικά σκάνδαλο.

Το δεύτερο γεγονός ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Καραμανλής στην τελευταία του ομιλία ως Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ενημέρωσε την κοινωνία για την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας και πρότεινε σκληρά και επώδυνα μέτρα για την αποφυγή της εθνικής χρεοκοπίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου εκμεταλλευόμενος την κατάσταση και το ήδη βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από το Βατοπέδι, προσέφερε ελπίδα στον λαό με το αξέχαστο «λεφτά υπάρχουν». Ο ελληνικός λαός που έχει μάθει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 να αρέσκεται σε όμορφα λόγια, απεχθανόμενος την αλήθεια, δεν αρνήθηκε την εκλογική στήριξη στον Παπανδρέου, χρήζοντας τον Πρωθυπουργός.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην πατρίδα μας, αλλά κυρίως αποδείχθηκε ότι κανένα από τα δύο θέματα που είχαν την πρώτη θέση στην πολιτική ατζέντα, και ενδιέφεραν τους πολίτες δεν ισχύει. Άμεσα, αποδείχθηκε ότι το «λεφτά υπάρχουν» ήταν ένα ευφυολόγημα, και τα μέτρα που πρότεινε στη ΔΕΘ ο Καραμανλής ήταν μονόδρομος, καθώς λίγους μήνες έπειτα εφαρμόστηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και την τρόικα. Ήταν το πρώτο δείγμα της εξαπάτησης της – ομολογουμένως ευκολόπιστης – ελληνικής κοινωνίας από τον Παπανδρέου.

Πριν λίγες ημέρες μάθαμε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν είναι σκάνδαλο. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ λοιπόν, δεν υπήρξε οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου από την συναλλαγή με τη Μονή, οπότε το βασικό ζήτημα που έριξε τον Καραμανλή από την εξουσία δεν υφίσταται!

Το κύριο ζήτημα που εγείρεται πλέον είναι εάν υπάρχει κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης. Είναι πλέον σαφές πως οι παράγοντες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση της χώρας αποδείχθηκαν ψευδείς. Το ερώτημα που αναδεικνύεται, είναι εάν ο λαός θα συνειδητοποιήσει τον εμπαιγμό και θα δείξει την έξοδο ή εάν θα συνεχίσει να ανέχεται συμπεριφορές και δηλώσεις όπως το «είμαστε οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία» του Παπανδρέου...

1 comments:

Evangelos Kaslis είπε...

Αγαπητε Λευτέρη,
Επίτρεψέ μου να επιλέξω προς χάριν συντομίας να τονίσω μόνο ορισμένα σημεία του άρθρου σου, καθώς και να παρουσιάσω μια άλλη οπτική στα ίδια θέματα.

«Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα media ….προκλητικό κοινωνικά σκάνδαλο.»

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Βατοπέδι, ο ίδιος ο Κωστας Καραμανλής – ξέρεις εκείνος ο τροφαντός κυριούλης, που σήμερα δεν μιλάει και πολύ για τα παλιά, θα τον βρεις στα πίσω έδρανα της Βουλής – το έκανε μέγα σκάνδαλο. Παίρνοντας στην ΔΕΘ όλη την ευθύνη, όπως είπε και δίνοντας, σαν άλλος Πάπας, συγχωροχάρτι στους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη και αλλους.
Τα media είχαν πράγματι επιμείνει, αλλά όπως και σε άλλες περιπτώσεις σκανδάλων. Το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, έκαναν την δουλειά τους, κατέκριναν μια διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Υ.Σ. Θα ξεχάσω προσωρινά ότι το χόμπυ των εξεταστικών, είναι προτέρημα της ΝΔ από το 89-93, μέχρι και το 2004 - 2009.

«Τα λεφτά υπάρχουν»

Τα λεφτά υπάρχουν στα 5 δις του ΙΚΑ που δωρίστηκαν σε φίλους και υμετέρους στην φορολογική ασυλία, στην σπατάλη του δημοσίου που μέσα σε 5 χρόνια ανέβηκε 125%.

«Πριν λίγες ημέρες … εξουσία δεν υφίσταται!»

Δεν μπορείς από την μια να αναφέρεις ότι τα κακά media είπαν ότι το Βατοπέδι είναι μέγα σκάνδαλο, και από την άλλη ο καλός κ. Αλαφούζος και τα media του δεν παραδέχονται ότι ήταν παράνομες οι συναλλαγές.
Κακό Mega, Καλός ΣΚΑΙ!
Απορώ, είναι καλά μόνο όταν αυτά που ακούμε μας χαϊδεύουν τα αυτιά;

«Ήταν το πρώτο δείγμα της εξαπάτησης της – ομολογουμένως ευκολόπιστης – ελληνικής κοινωνίας από τον Παπανδρέου.»

Θα συμφωνήσω μαζί σου και επέτρεψε μου να υπενθυμίσω ότι η ίδια κοινωνία, άκουσε το περίφημο «Ο Αρχιερέας της διαπλοκής», και το πίστεψε. Παρόλο στην πορεία μάθαμε ότι ήταν κάτι που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου πάνω σε έναν παροξυσμό, βρε αδερφέ.


«Το κύριο ζήτημα που εγείρεται πλέον είναι εάν υπάρχει κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης»

Θέματα κοινωνικής νομιμοποίησης καθώς ηθικής - εφ όσων είναι και νόμιμη- αποδοχής εγείρονται και αποφασίζονται από την δημοκρατική βάση. Είναι ξεκάθαρα διατυπωμένο στο σύνταγμα μας. Η ίδια δημοκρατική βάση πριν από ένα χρόνο, απεφάνθη ότι το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση, είναι το καταλληλότερο από τα υποψήφια κόμματα, για την ανάληψη εξουσίας. Το θέμα λοιπόν όπως ετέθει, δυστυχώς έχει άρωμα, από άλλες εποχές, που όταν κάτι δεν μας άρεσε η κυβέρνηση, αποστατούσαμε τα βρίσκαμε με τον βασιλιά και κάναμε δική μας κυβέρνηση, η αν δεν μας έβγαινε και αυτό, ρίχναμε λίγο χιόνι στις κάλπες.

«Είναι πλέον σαφές πως οι παράγοντες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση της χώρας αποδείχθηκαν ψευδείς.»

Αγνόησες, άθελα σου θέλω να πιστεύω, τα λοιπά σκάνδαλα όπως ομόλογα, Offshore Βουλγαράκη (μαζί με την προστασία που τους περιέλαβε στην ΔΕΘ 2007), υποκλοπές, παραδικαστικό και όλα αυτά σε 5 χρόνια. Εάν χρησιμοποιήσω το αγαπημένο εργαλείο άσκησης εξουσίας της ανύπαρκτης κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή τις δημοσκοπήσεις, θα σου πω ότι τα σκάνδαλα ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Οικονομική κατάσταση, ανεργία, εξωτερική πολιτική, υγεία, αναξιοκρατία και άλλα πολλά.

«Το ερώτημα που αναδεικνύεται, είναι εάν ο λαός θα συνειδητοποιήσει τον εμπαιγμό και θα … δηλώσεις όπως το «είμαστε οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία» του Παπανδρέου...»

Όταν αναφέρεσαι σε εμπαιγμό, μιλάς για τα greek statistics και για το «Η ελληνική Οικονομία είναι ισχυρή» , ή στο «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό» ;

Κλείνοντας, είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσε παράδειγμα διαφάνειας και αξιοκρατίας κατά τις διακυβερνήσεις του. Το είδαμε και το κρίναμε δις. Η σημερινή κατάσταση σίγουρα δεν αποτελεί αποτέλεσμα μόνο της ανικανότητας χειρισμού καταστάσεων της ΝΔ, σίγουρα κομμάτι ευθύνης κατέχει και το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το σημείο ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και είτε το αποδέχεσαι είτε όχι, πήρε ίσως την πλέον δύσκολη απόφαση των τελευταίων χρόνων. Η είσοδος της Ελλάδας σε επιτήρηση - απορώ που ενοχλεί τους νεοδημοκράτες- ο Αλογοσκούφης ήταν από του πρωτεργάτες το 2004, ήταν όχι η μόνη λύση, αλλά σίγουρα η καλύτερη λύση στην παρούσα φάση.

Σε ευχαριστώ