Δέκα χώρες μετατρέπονται στην κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008-2009, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων A.T. Kearney's Global Business Policy Council.
Η οικονομική κρίση αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος παγκοσμίως. Άλλαξαν, ωστόσο, τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας και αυτό δεν οφείλεται στο αναπάντεχο, κατά τα άλλα, αποτέλεσμα της άνθησης της κινεζικής οικονομίας ή της εξέλιξης των οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ινδίας, αλλά στην ανάδυση μιας νέας σημαντικής δύναμης στην παγκόσμια οικονομία, των δέκα "μεσαίου εισοδήματος" οικονομιών: του Μεξικό, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Ινδονησίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ταϊβάν, του Ιράν, της Αργεντινής και της Ταϊλάνδης.
Αυτές οι δέκα χώρες από κοινού εμφάνισαν συνολικά ένα ακαθάριστο εθνικό προϊόν ύψους 5,6 τρισ. δολ. το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ποσό πολύ μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και της Κίνας. Αυτές οι δέκα οικονομίες αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομική ομάδα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, και βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η παγκόσμια οικονομία παίρνει νέα μορφή, με πέντε στελέχη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την ομάδα της Ρωσίας, Βραζιλίας και Ινδίας και την ομάδα των "10".
Οι εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, που διαφορετικά αποκαλούνται συναλλαγές Νότου-Νότου, αποτελούν σήμερα την πιο σημαντική κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα οφείλει τη διάσωση της οικονομίας της στην ομάδα αυτή των "10", διότι από το 2008, ενώ οι εξαγωγές της προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ υποχώρησαν, εκείνες προς τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες γνώρισαν εντυπωσιακή αύξηση.
Σαφέστατα, όπως υποστηρίζει η εν λόγω έρευνα, οι χώρες του G7 θα εξακολουθήσουν να είναι πλούσιες και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της οικονομικής τους ευμάρειας.
H νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στον απόηχο της ύφεσης θα είναι όμως πολύ λιγότερο προβλέψιμη, πολύ πιο εκλεκτική ακόμη και χαοτική.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, τα πολύ καλά νέα είναι ότι όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα μειωθεί, και αυτό είναι πιθανό να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς θα εκτοξευθεί στα ύψη η προσφορά σε εργατικό δυναμικό και ο αριθμός των συνταξιούχων, θα υπάρχουν νέοι υποψήφιοι που θα εξασφαλίσουν στο μέλλον την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και θα είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν την Κίνα, διατηρώντας τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
enet.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου