21/9/10

Φρένο στην επέκταση της Αθήνας

Τέλος στην επέκταση της πρωτεύουσας στα προάστια επιχειρεί να βάλει ο Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Παράλληλα, επεξεργάζεται συγκεκριµένα κίνητρα προκειµένου το Κέντρο της Αθήνας να γίνει ελκυστικό για την επιστροφή των κατοίκων.
Η ιδέα... 
της σταδιακής µείωσης της εκτός σχεδίου δόµησης κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αφού η νέα ευρωπαϊκή αντίληψη, σύµφωνα µε ειδικούς, είναι όχι στις επεκτάσεις που συνοδεύονται από νέες υποδοµές και αναβάθµιση των κέντρων. «Η πολιτική που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο του νέου Ρυθµιστικού Σχεδίου (έως το 2020) είναι να µπει µια «κόκκινη γραµµή» στην επέκταση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης µε επιστροφή στις κατοικίες τού κέντρου της πόλης για να αντιµετωπιστούν τα γκέτο που έχουν δηµιουργηθεί από την εγκατάλειψη», λέει ο πρόεδρος του Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος.
Ενα από τα «εργαλεία» που σχεδιάζεται να χρησιµοποιηθούν για την αναχαίτιση των επεκτάσεων των πόλεων είναι η σταδιακή µείωση της εκτός σχεδίου δόµησης έως το 2020. «Αυτό µπορεί να γίνει είτε µε την κατάργηση των παρεκκλίσεων, µε τη µη ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης, µε τη θεσµοθετηµένη προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής (το 1/3 του Λεκανοπεδίου είναι ορεινός όγκος) και την απαγόρευση της δόµησης σε ρέµατα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», επισηµαίνει ο κ. Πολύζος.

Την ίδια ώρα, τίθεται επί τάπητος το θέµα της επιστροφής των κατοίκων στο Κέντρο της Αθήνας. Ολοι πλέον συµφωνούν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της κατοικίας και των επαγγελµατικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης. Μέχρι στιγµής ωστόσο, δεν έχει γίνει καµία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση για να αποφασίσει κάποιος να κατοικήσει στο Κέντρο αλλά και να µην εγκαταλείψουν οι έµποροι τις επιχειρήσεις τους.

Ο Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου προτείνει συγκεκριµένα µέτρα: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας, σύµφωνα µε τα κριτήρια του Οργανισµού Εργατικής Εστίας.

Επίσης να υπάρξει επιδότηση µέρους του τραπεζικού δανεισµού για αγορά πρώτης κατοικίας ή άλλης επαγγελµατικής επιθυµητής επένδυσης.

Να γίνει αναπροσαρµογή των δηµοτικών τελών, αλλά και αναπροσαρµογή των τιµών του συστήµατος του αντικειµενικού προσδιορισµού ακινήτων, το οποίο επιδρά στην αγορά πρώτης κατοικίας. Περιµένουµε την τοποθέτηση του υπουργείου Οικονοµικών», επισηµαίνει ο κ. Πολύζος.

prok@dolnet.gr
Κατεδαφίσεις για ελεύθερους χώρους


ΤΟ ΠΡΩΤΟ τρίµηνο του 2011 αρχίζουν οι εργασίες για την πεζοδρόµηση της Βασιλίσσης Ολγας. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, ενοποιείται το Ζάππειο µε τον Εθνικό Κήπο και τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυµπιείου, ενώ προβλέπεται η διέλευση µόνο µέσων µαζικής µεταφοράς. Τα έργα, σύµφωνα µε τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ, τον περασµένο Ιούνιο, επρόκειτο να αρχίσουν µέσα στο 2010. Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφηµιζόµενη πεζοδρόµηση της Πανεπιστηµίου, σύµφωνα µε πηγές από τον Οργανισµό Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας η οριστική µελέτη αναµένεται να είναι έτοιµη το καλοκαίρι του 2011 µε στόχο να αρχίσουν τα έργα το 2012 και µε προοπτική υλοποίησης το 2014. Η πεζοδρόµηση της Πανεπιστηµίου θα καθιστά το κέντρο απαγορευτικό για τα Ι.Χ. και θα ενισχύσει τον ρόλο του τραµ, το οποίο, σύµφωνα µε τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ, σχεδιάζεται να επεκταθεί σε Πανεπιστηµίου και Πατησίων.

Κατεδαφίσεις κτιρίων
Κίνητρο για επαναφορά των κατοίκων στο Κέντρο είναι η ύπαρξη ελεύθερων χώρων. Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας και επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο της Κρήτης κ. Ηλίας Γιαννίρης, συνολικά οι ελεύθεροι αδόµητοι χώροι στην Αθήνα είναι περίπου 45.000 τετραγωνικά µέτρα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, «στην Αττική έχουµε από τα µικρότερα ποσοστά αστικού πρασίνου σε όλη την Ευρώπη.

Περίπου 2,5 τετραγωνικά µέτρα ανά κάτοικο, όταν ο µέσος όρος στην Ευρώπη είναι από 7 έως 10 τετραγωνικά µέτρα». Οπως επισηµαίνει, «αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει πλέον να δούµε σοβαρά το γκρέµισµα όλων των εγκαταλελειµµένων κτιρίων, εκτός από τα διατηρητέα. Για παράδειγµα, από την καταγραφή κτιρίων που έκανε η Κίνηση Κατοίκων του 6ου Διαµερίσµατος προέκυψε ότι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήµονα υπάρχουν 375 σπίτια από τα οποία το 1/3 είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτά τα σπίτια θα µπορούσαν να γκρεµιστούν και να γίνουν µικροί χώροι πρασίνου».


Το Κέντρο µοιάζει να έχει χαθεί...


«ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ κέντρο είναι σε βαθιά παρακµή και σύντοµα η κατάσταση θα είναι µη αναστρέψιµη, καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός και βαθαίνουν οι ανισότητες, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία µικρότερων γκέτο µέσα σε ένα “υπεργκέτο”», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης. «Χωρίς να υποτιµώ την αξία τους, το πρόβληµα δεν λύνεται µε αποσπασµατικές πεζοδροµήσεις, αρχιτεκτονικούς διαγωνισµούς και πιλοτικές µελέτες, καθώς δεν υπάρχει πίστωση χρόνου και θα ήταν λάθος να περιµένουµε άλλα 2-3 χρόνια για να είναι διαθέσιµα τα αποτελέσµατα µελετών».

Οπως λέει, «επείγει ένα ενιαίο πλέγµα µέτρων, που σηµαίνει ασφάλεια, αυστηρή εφαρµογή των χρήσεων γης, φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή των κατοίκων, φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα, διατήρηση – αντί για αποµάκρυνση – των δηµόσιων υπηρεσιών στο κέντρο, αξιοποίηση του εγκαταλελειµµένου κτιριακού πλούτου».

Οπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας δρ πολεοδόµος κ. Σπύρος Τσαγκαράτος, «Η Ευρώπη αυτήν τη στιγµή ξαναβλέπει το κέντρο, αφού η πρακτική των επεκτάσεων που δοκιµάστηκε τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 σε Λονδίνο και Παρίσι απέτυχε. Ωστόσο, για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στο κέντρο δεν αρκούν µόνο αισθητικές και αρχιτεκτονικές παρεµβάσεις οι οποίες είναι σε επίπεδο δήµων. Πρέπει να υπάρχουν εργαλεία, όπως για παράδειγµα η αύξηση του συντελεστή δόµησης σε ορισµένες περιοχές, προκειµένου να υπάρχει η δυνατότητα για ανανέωση του κτιριακού αποθέµατος, αλλά και δυνατότητα κατεδάφισης των παλιών».

Κοινωνιολογική µελέτη
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν πλέον λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης του Κέντρου. Ετσι, όπως λένε, περιµένουν τα αποτελέσµατα της κοινωνιολογικής µελέτης για την περιοχή Γεράνι (περικλείεται από τις οδούς Μενάνδρου, Σωκράτους, Σοφοκλέους και Ευριπίδου) προκειµένου, όπως επισηµαίνει η γενική γραµµατέας Αναπλάσεων του ΥΠΕΚΑ κ. Μαρία Καλτσά «οι παρεµβάσεις που θα δροµολογηθούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και για τις άλλες περιοχές του Κέντρου». Η ίδια ωστόσο αναγνωρίζει ότι «οι παρεµβάσεις που πρέπει να γίνουν δεν είναι µόνο αρµοδιότητας του ΥΠΕΚΑ». Οπως λέει, «από την έως τώρα καταγραφή της κατάστασης – δεν υπάρχουν ακόµη αριθµητικά στοιχεία – η περιοχή µοιάζει να έχει... χαθεί, γι’ αυτό και πρέπει να ανακτηθεί. Η έλλειψη καθαριότητας είναι εµφανής σε κάθε σηµείο, οι ακάλυπτοι χώροι έχουν µετατραπεί σε σκουπιδότοπους, υπάρχει ωστόσο επαρκές κτιριακό απόθεµα, ενώ το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι η διακίνηση των ναρκωτικών».
tonea.gr
epilektika