Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη ρύθμιση που προωθεί για την περαίωση. Ο υπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως η περαίωση δεν είναι «συγχωροχάρτι» και να επισημάνει πως ο συνεπής φορολογούμενος δεν εκβιάζεται να υπαχθεί σε αυτή και δεν υποχρεώνεται να υπαχθεί.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους βουλευτές για τους βασικούς άξονες της ρύθμισης, αλλά και για τις προσαρμογές που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο στο σχέδιο νόμου, στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κατέθεσαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς κατά τη διαβούλευση.
Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση θα πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε στις αρχές Οκτωβρίου να αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα σημειώματα προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Υπενθυμίζεται πως οι βασικές παρατηρήσεις των φορέων επί των διατάξεων του νομοσχεδίου αφορούσαν:
- Την εξαίρεση όσων έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση από την ρύθμιση.
- Την υπαγωγή στην ρύθμιση και των περιπτώσεων επιτηδευματιών φυσικών προσώπων που με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- Στην διεύρυνση των υποθέσεων που μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση.
- Στον υπολογισμό του φόρου με μικρότερο συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων και με μικρότερο συντελεστή προοδευτικότητας.
- Στον περαιτέρω περιορισμό των ελάχιστων ποσών φόρου ανά χρήση που βάσει της ρυθμίσεως κυμαίνονται μεταξύ 400 ευρώ και 1.000 ευρώ.
- Στην μείωση της προκαταβολής φόρου και στην αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την Ημερησία, να επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα περαιώσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους να καταστρέψουν τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία για τις χρήσεις από το 2000 έως το 2004 που θα περαιωθούν.
Για τις χρήσεις αυτές, το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή φόρου παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την ολοσχερή εξόφληση των πρόσθετων φόρων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα θα επέρχεται αυτόματα η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή φόρου στις χρήσεις της περιόδου 2000-2004.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσθέσει στο νομοσχέδιο της ρύθμισης για την περαίωση μία παράγραφο που θα λέει ότι η προθεσμία παραγραφής των υποθέσεων των ετών 2000-2004 παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία ολοσχερούς εξόφλησης των πρόσθετων φόρων της περαίωσης για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση και μέχρι τις 31/12/2011, για όσους δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση, προκειμένου να υπάρχει χρονικό περιθώριο για τη διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου