Μια εφαρμογή που μετρά την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και ενημερώνει τους χρήστες για το ποσοστό των ραδιοκυμάτων που δέχεται το σώμα τους είναι διαθέσιμη για τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android.
Πρόκειται για τον Ειδικό Βαθμό Απορρόφησης που υποδηλώνει το ποσοστό των ραδιοκυμάτων που απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα. Το όριο του SAR στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην Ελλάδα) έχει οριστεί στα 2 βατ ανά κιλό.
Πώς λειτουργεί
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που μέτρα τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας. Από το σώμα του χρήστη.
Για να το πετύχει, χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS και ένα ειδικό επιταχυνσιόμετρο που και υπολογίζει την ακριβή θέση και την εγγύτητα της συσκευής προς το ανθρώπινο σώμα για να καθορίσει το ποσοστό της ακτινοβολίας που απορροφάται από το άτομο που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
Η εφαρμογή λειτουργούσε αρχικά στις συσκευές BlackBerry, αλλά τώρα είναι διαθέσιμη και για τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android.
Οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν σε τι ποσοστό ακτινοβολίας εκτίθενται καθημερινά.
«Ποτέ δεν θα πούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους», δήλωσε ο Γκιλ Φριντλάντερ, διευθύνων σύμβουλος της Tawkon.
«Ωστόσο, όταν οδηγείς το αυτοκίνητό σου βάζεις ζώνη ασφαλείας. Όταν προσπαθείς να αποκτήσεις το ιδανικό βάρος για να προλάβεις ασθένειες, μετράς τις θερμίδες. Έτσι κι εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση για να αποφασίσουν πώς θα μειώσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία του κινητού».
Η εφαρμογή ενημερώνει τους χρήστες με μια ειδοποίηση δόνησης όταν το SARυπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο ασφαλείας. Οι χρήστες τότε μπορούν να μετακινήσουν τη συσκευή μακριά από το σώμα τους. Απομακρύνοντας το κινητό τηλέφωνο, ακόμη και μερικά εκατοστά από το σώμα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στην ακτινοβολία.
Χάρτης ακτινοβολίας
Η Tawkon ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί ανώνυμες πληροφορίες από τους χρήστες ώστε να δημιουργήσει έναν «χάρτη ακτινοβολίας», μέσω της εφαρμογής Google Maps, που θα απεικονίζει τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών.
Η εταιρεία παραχώρησε την εφαρμογή της στο iPhone App Store της Apple, η οποία την απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί «μη τεκμηριωμένο περιβάλλον (API)».
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου