Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας «Χωροθέτηση λιανικού εμπορίου, χωρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις»... η είσοδος και λειτουργία των νέων μορφών εμπορίου σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές έχει επηρεάσει ριζικά τη δομή και τη λειτουργία της εμπορικής επιχειρηματικότητας, αλλά και των περιοχών εγκατάστασης. Αρχικά, είναι ενδεικτικό ότι οι νέες μορφές, όπως τα εμπορικά κέντρα, σε περιοχές που έχουν κάποια χωρική εγγύτητα, επηρεάζουν αρνητικά την παραδοσιακή αγορά.
Οι περιοχές οι οποίες εμφανίζουν υψηλό ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και ιδίως στους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Σταδίου και της Πανεπιστήμιου, ενώ ακολουθούν τα παραδοσιακά τοπικά κέντρα στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι. Παράλληλα, σε περιοχές των Δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου ιδιαίτερα σε παρόδιες περιοχές των μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων αναπτύσσονται εξαιρετικά σημαντικά υπερτοπικά κέντρα στα οποία εμφανίζεται η υψηλότερη συγκέντρωση των νέων μορφών εμπορίου.Αντίθετα, στις περιοχές όπως η Κηφισιά και η Νέα Ιωνία όπου παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων, η συγκέντρωση εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και big - box stores είναι σαφώς μικρότερη.
Επιπλέον, όπως προκύπτει και από άλλες έρευνες διαφαίνεται ο σχηματισμός μικρότερων συγκεντρώσεων παραδοσιακού εμπορίου σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ τα τοπικά κέντρα στο Περιστέρι και τη Δυτική Αττική φαίνεται επίσης να αναδιαρθρώνονται.Οι συνολικές επιπτώσεις αυτής της χωρο-κοινωνικής αναδιάρθρωσης στον τομέα του λιανικού εμπορίου αποτελούν αντικείμενο έρευνας από την ΕΣΕΕ και το ΕΜΠ, τόσο στην Αττική όσο και στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καλαμάτα.Γενικότερα, αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας και ανταγωνισμού των εμπορικών επιχειρήσεων.
Από τη δεκαετία του 1990, το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα παρακολουθεί και έρχεται αντιμέτωπο με μία σειρά διαρθρωτικών ανακατατάξεων».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου