Μαδώντας τη μαργαρίτα πέρασαν τις τελευταίες ημέρες οι επαΐοντες του Διαδικτύου, διερωτώμενοι αν το Facebook θα δημιουργήσει ή όχι ένα δικό του κινητό τηλέφωνο και αν αυτό συνιστά ή όχι απειλή για τους μεγάλους, γνωστούς κατασκευαστές. Facebook στους υπολογιστές, facebook στα κινητά, σε λίγο θα το βρίσκουμε και στα γαριδάκια...
Τη φημολογία ενίσχυσαν και κάποιες σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που θα μπορούσαμε να τις εντάξουμε στην κατηγορία που ανήκουν και οι χρησμοί της Πυθίας. Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων στο techcrunch.com, ανέφερε πως στο Facebook «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό επίπεδο για οτιδήποτε», πως «ρόλος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα κάνει περισσότερο "κοινωνικές" όλες τις εφαρμογές» και «ποιος ξέρει, μπορεί 10 χρόνια μετά να φτιάξουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα».
Επιπροσθέτως, η μετακίνηση τον περασμένο Μάιο στην ομάδα του Facebook του Ερικ Τσενγκ, από τους ανθρώπους-κλειδιά στην ανάπτυξη του Android της Google, ήταν φυσικό να δυναμώσει τις φωνές όσων λένε πως «κάτι μαγειρεύουν» οι δημιουργοί της μεγαλύτερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη.
Ο αντίλογος
Βέβαια, υπάρχει και αντίλογος. Το Facebook έχει πολλάκις αποδείξει πως δεν δίνει ιδιαίτερο βάρος σε κάποιες... λεπτομέρειες, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του. Το νομικό κείμενο στο οποίο καλείται να συναινέσει ένας χρήστης προκειμένου να γίνει μέλος στο Facebook είναι ένα «σεντόνι» που σε μήκος ξεπερνά τις 5.000 λέξεις και απαιτεί πολύ κουράγιο (και κάμποσες γνώσεις επί του αμερικανικού Δικαίου) για να το διαβάσει κάποιος.
Μετά, είναι και η διάθεση των παραδοσιακών δυνάμεων, δηλαδή των κατασκευαστών τηλεφώνων και λογισμικού. Το Facebook κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή των κοινωνικών δικτύων χωρίς να έχει όμως αντίπαλο και με μόνο ουσιαστικό όπλο τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των χρηστών του.
Οι κατασκευαστές των συσκευών αναγνωρίζουν τη σημασία της πλατφόρμας και σε πάρα πολλά μοντέλα (ή σχεδόν όλα, πια) υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης του συνδρομητή στις σελίδες και τις υπηρεσίες του Facebook. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι τού να μιλάμε για ένα Facebook-λειτουργικό σύστημα ή για ένα Facebook-τηλέφωνο υπάρχει τεράστια απόσταση.
Φυσικά, μπορούμε εύκολα να πούμε πως το ίδιο θα πρέπει να ίσχυε για την Google, δύναμη της οποίας ήταν σε σημαντικό βαθμό η μεγάλη της δημοτικότητα. Η Google -από τη στιγμή που έλαβε τη σχετική απόφαση- δημιούργησε πολύ γρήγορα ένα λειτουργικό σύστημα, βρήκε τους συνεργάτες της και έκτοτε πορεύεται, αλλά στο μεταξύ διαπίστωσε πως άλλο πράγμα είναι να δημιουργείς λογισμικό για συσκευές και άλλο να... μπλέξεις με τη διαδικασία κατασκευής τηλεφώνων.
Ετσι, το ερώτημα πια δεν είναι αν το Facebook μπορεί ή όχι να δημιουργήσει «κάτι» στον χώρο της κινητής επικοινωνίας, αλλά αν αυτό το «κάτι» θα επαναλάβει την επιτυχία της Google ή της Apple, με δεδομένη μάλιστα την προϊστορία του Facebook στην προστασία του προσωπικού απορρήτου και τις δηλώσεις του Μ. Ζούκερμπερκ ότι η ιδιωτικότητα είναι πια κάτι ξεπερασμένο(!). Απόψεις είναι αυτές...
enet.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου