Η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 12:30 το μεσημέρι.Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των σιδηροδρόμων έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ από τους 6.050 εργαζομένους σε περίπου 3.700 (μέσω συνταξιοδότησης 1.000 ατόμων και μετατάξεων άλλων 1.350), περικοπή των ζημιογόνων δρομολογίων, είσοδο στρατηγικού εταίρου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ποσοστό.,.. 49% και παραχώρηση του μάνατζμεντ, απελευθέρωση των κομίστρων και αυξήσεις των εισιτηρίων από τον προσεχή Ιανουάριο. Για τα δρομολόγια που θα χαρακτηριστούν άγονα, προβλέπεται ετήσια επιδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με το προσχέδιο, επί του οποίου η τρόικα πραγματοποίησε αρκετές παρατηρήσεις, έχουν γίνει ήδη δύο αλλαγές, οι οποίες αφορούν στα εργασιακά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται σε πρώτη φάση εθελούσιος χαρακτήρας για τις περίπου 1.350 μετατάξεις των εργαζομένων του ΟΣΕ, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους θελήσουν μόνοι τους να μετακινηθούν. Αν ο αριθμός τους δεν είναι επαρκής, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποίες θα στηριχθούν και σε κοινωνικά κριτήρια (ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, σπουδές κ.λπ.).
Η δεύτερη αλλαγή η οποία προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση είναι η σαφέστερη διατύπωση για τις αποδοχές των εργαζομένων. Το σχέδιο, το οποίο εγκρίνεται σήμερα, θα αναφέρει σαφώς ότι βασικοί μισθοί και πρωτεύουσες απολαβές των εργαζομένων θα είναι δεσμευτικές με βάση τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ οι περικοπές θα αφορούν όλες τις έκτακτες απολαβές (επιδόματα κ.λπ.) με στόχο οι δευτερεύουσες να μην ξεπερνούν το 10%-15% των κύριων αποδοχών.
Εξάλλου, το υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα και το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011, το οποίο έχει ως στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ.
Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011 εμπεριέχονται όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο πλαίσιο του Μνημονίου. Μάλιστα, μετά από αναθεωρήσεις που έγιναν κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο αρχικός στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, αναπροσαρμόσθηκε στα επίπεδα του 7% (16,3 δισ. ευρώ περίπου).
Στην ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή συμβάλει κυρίως το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος στα 18,5 δισ. ευρώ ή στο 7,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου 8,1%, καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ θα ανέλθει στα 236 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεως 231 δισ. ευρώ. Ακόμη, το 2011 αναμένεται μεγαλύτερη προσαρμογή από το σκέλος των εσόδων. Ενδεικτικά, ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε για το 2011 έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους 53,4 δισ. ευρώ, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011 προβλέπει έσοδα ύψους 54,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι αυξημένα κατά 4,5% σε σχέση με το 2010.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν οριακά κατά 1,6% το 2011 και θα διαμορφωθούν στα 52 δισ. ευρώ, έναντι 52,7 δισ. ευρώ, εφέτος. Αυξημένες θα είναι οι δαπάνες για τόκους, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν στα 15,7 δισ. ευρώ, έναντι 13,2 δισ. ευρώ εφέτος, ήτοι σε ετήσια βάση θα είναι αυξημένες κατά 19%.
Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2011 θα είναι κοντά στο 2,5%, η ανεργία τοποθετείται στο 14%, ο πληθωρισμός στο 3%, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 8,2% του ΑΕΠ, το εμπορικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ και το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 145,2% του ΑΕΠ.
Τέλος, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα εμπεριέχεται και Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής, το οποίο θα περιγράφει τους οικονομικούς στόχους για την επόμενη τριετία.
tovima.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου