23/10/10

Τράπεζα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πράσινες επενδύσεις 45 δισ. μέχρι το 2015

Τη μετατροπή του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις σε τράπεζα εξήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η ρύθμιση για την ίδρυση της τράπεζας, που θα έχει ως σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Από το ίδιο βήμα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πραγματοποίηση «πράσινων» επενδύσεων ύψους 45 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.


«Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο» σημείωσε και πρόσθεσε πως το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμώντας ότι το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισεκατομμύρια.

«Πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε δε ότι πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν αναγκαστικά, εφαρμόζονται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμη και ανταγωνιστική.

«Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών. αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας» ξεκαθάρισε και τόνισε πωςη οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, καθώς και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», που θα ενισχύσει επενδύσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες.

Επανέλαβε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που είναι υπό διαμόρφωση, θα δίνει έμφαση στην καινοτομία (στην οποία περιλαμβάνονται και οι πράσινες επενδύσεις) και την εξωστρέφεια.

Κάλεσε όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης σημείωσε ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας είναι η νέα γενιά (όπως είπε από το 2004 μέχρι σήμερα έχουμε 600.000 νέους επιστήμονες) και υπογράμμισε ότι η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η δημοσιονομική διάσωση σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέου προτύπου ανάπτυξης.
tanea.gr