1/10/10

Ιρλανδία: Διάσωση της Anglo Irish Bank με αντίτιμο έλλειμμα 32%!

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας εκτιμά πως σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο για τη διάσωση της Anglo Irish Bank θα χρειαστούν 34 δισ. δολ. ενώ συγχρόνως επισημαίνει πως η Allied Irish Banks θα χρειαστεί να αντλήσει επιπρόσθετα 3 δισ. δολ. σε νέα κεφάλαια ως το τέλος του έτους. Συνολικά η χρηματοδότηση των ιρλανδικών τραπεζών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ.

Με όλα αυτά τα δισ. που φεύγουν από τον δημόσιο κορβανά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας θα φτάσει φέτος στο 32% του ΑΕΠ, 10 φορές πάνω από το «μαγικό» 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και τρεις φορές πάνω από το 11,7% του ΑΕΠ που ήταν το ιρλανδικό έλλειμμα πέρυσι, το οποίο έπρεπε να μειωθεί με 3 μέχρι στιγμής προϋπολογισμούς λιτότητας μέσα σε δύο χρόνια... Το ιρλανδικό δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ.

Παρά τις θυσίες για το καλό... των τραπεζών, τα spreads των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν χθες στο ρεκόρ των 475 μονάδων βάσης για να υποχωρήσουν ελαφρά λίγο αργότερα. Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν επιχειρώντας να κατευνάσει τα... spreads δήλωσε ότι η χώρα του ακυρώνει τους πλειστηριασμούς ομολόγων για το υπόλοιπο του έτους, θέλοντας να δείξει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πάτρικ Χόνοχαν επιμένει πάντως ότι παρ' όλο που ο λογαριασμός της Ιρλανδίας για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος είναι «τεράστιος», δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, υπονοώντας ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Το ίδιο υποστήριξε ο προεδρεύων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.