Προσαρµοσµένο πλήρως στην οικονοµική κρίση αλλά και στην αποστολή του απέναντι στο κοινό, το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει τη φετινή του διαδροµή µε τρία έργα: Δύο του ξένου ρεπερτορίου κι ένα παιδικό, και µάλιστα της Πηνελόπης Δέλτα, το γνωστό «Παραµύθι χωρίς όνοµα».
Η πρώτη παράσταση (από τις 20/10) στην Κεντρική Σκηνή είναι η«Φρεναπάτη»,ένα κλασικό έργο του Πιέρ Κορνέιγ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό σε διασκευή και σκηνοθεσία από τον Δηµήτρη Μαυρίκιο. Γραµµένο το 1635 από τον σπουδαίο αυτόν Γάλλο δραµατουργό.
Ανησυχώντας για τη μακροχρόνια εξαφάνιση του γιου της, που η ίδια είχε προκαλέσει με την αυστηρότητά της, μια συντηρητική μητέρα καταφεύγει σ’ έναν διάσημο μάγο. Εκείνος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια της, αλλά και μπροστά στα μάτια του θεατή, όλη την πορεία του νεαρού, ο οποίος, μετά από μια τυχοδιωκτική ζωή και πολλές περιπέτειες που τον φέρνουν κοντά στο θάνατο, αφιερώνεται τελικά στην τέχνη του θεάτρου.
Η πραγµατικότητα µπλέκεται µέσα στην ψευδαίσθηση, όπως και το θέατρο µέσα στο θέατρο, και ο θεατής καλείται ν’ αναζητήσει την αλήθεια ανάµεσά τους. Με τους Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννη Βογιατζή, Γιώργο Γάλλο, Μανώλη Δούνια, Λουίζα Ζούζια, Χρήστο Λούλη, Εύα Κοταµανίδου κ.ά. Με σκηνικά του Δηµήτρη Πολυχρονιάδη, κοστούµια Ελένης Μανωλοπούλου και µουσική Στάθη Σκουρόπουλου.
Το δεύτερο έργο είναι ο«Χρυσός Δράκος»του Ρόλαντ Σίµελπφενιχ βραβευµένο σε δυο µεγάλα φεστιβάλ της Γερµανίας, και θίγει το φαινόµενο των πολυπολιτισµικών κοινωνιών στις µεγαλουπόλεις. Πέντε πρόσωπα διηγούνται μια παράξενη πολύπτυχη ιστορία, με επίκεντρο το ασιατικό εστιατόριο «Ο χρυσός δράκος», κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Με φόντο τον καταιγισμό εξωτικών παραγγελιών και με γρήγορες εναλλαγές εικόνων, ξετυλίγονται μπροστά μας στιγμές από τη ζωή δεκαεπτά ανθρώπων μιας σύγχρονης πολυεθνικής κοινωνίας, που ζουν και εργάζονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Στο κέντρο της ιστορίας, ένας νεαρός Κινέζος που υποφέρει από πονόδοντο και η μικρή αδελφή του που, χωρίς να το γνωρίζει, ζει φυλακισμένη μερικά μέτρα μακριά του.
Στην παράσταση του Εθνικού, η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου ακολουθεί τις οδηγίες του συγγραφέα και αναθέτει τους γυναικείους ρόλους σε άντρες και το αντίθετο, ενώ τους νέους υποδύονται µεγαλύτεροι και το αντίθετο. Με τους Φιλαρέτη Κοµνηνού, Νίκο Χατζόπολο, Εύη Σαουλίδου, Δηµήτρη Παπανικολάου, Νικόλα Αγγελή. Σε µετάφραση Ρούσας Δάλλα, σκηνικά και κοστούµια Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα, Ράνιας Υφαντίδου, µουσική Σταύρου Γασπαράτου. Στη Νέα Σκηνή - Νίκος Κούρκουλος από τις 22 Οκτωβρίου.
Τέλος, στο Παιδικό Στέκι, στο Κοτοπούλη, παρουσιάζεται το«Παραµύθι χωρίς όνοµα»της Πηνελόπης Δέλτα, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαµαργιά, µε τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δηµήτρη Βέργαδο, Γρηγόρη Γαλάτη, Σοφιάννα Θεοφάνους, Μαίρη Λούση, Μάνο Καρατζογιάννη κ.ά.
Σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους, μέχρι που ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του, ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχουν χαθεί.
Εκατό χρόνια από την πρώτη δημοσίευσή του, το Παραμύθι χωρίς όνομα, γραμμένο από μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς, παραμένει από τα πιο όμορφα αναγνώσματα για μικρούς και μεγάλους. Μία συναρπαστική αλληγορική ιστορία, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, που επιτρέπει στην ελπίδα να ανθίσει.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένονται και οι εκτός θεάτρου εκδηλώσεις που έχει προγραµµατίζει το Εθνικό, κι ανάµεσά τους η ανάγνωση των Ραψωδιών του Οµήρου στη µετάφραση που πρόσφατα ολοκλήρωσε ο καθηγητής Δηµήτρης Μαρωνίτης. Στις 21/10, η Στεφανία Γουλιώτη θα διαβάσει τη δεύτερη ραψωδία και στις 28 η Εύα Κοταµανίδου την τρίτη. Και έπεται συνέχεια. Οι µεταφράσεις του Οµήρου από τον Δηµήτρη Μαρωνίτη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου