1/10/10

Τα ομόλογα αναδυόμενων χωρών έχουν την τιμητική τους

Ελλάδα: Όντως "ανεπτυγμένη" χώρα;
Διαβάστε και την άλλη άποψη.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι επενδυτές που διψούν για αποδόσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε κυβερνητικά ομόλογα αναδυόμενων χωρών.

Οι πιο «ψαγμένοι» δε επενδυτές, δεν στοιχηματίζουν πλέον μόνο στις χαμηλότερες πιθανότητες χρεοκοπίας ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών, όπως... η Βραζιλία και η Ινδονησία αλλά και στην ανατίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, του ευρώ και άλλων πολιορκούμενων νομισμάτων του ανεπτυγμένου κόσμου.

Από τις αρχές του έτους έως τις 22 Σεπτεμβρίου, funds που διαχειρίζονται χρέη αναδυόμενων αγορών έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 35,6 δισ. δολαρίων από όλο τον κόσμο, ποσό υπερτριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο που προσέλκυσαν συνολικά το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global.

Η εισροή κεφαλαίων στα εν λόγω funds αντανακλά την επιθυμία των επενδυτών να ενισχύσουν τις τοποθετήσεις τους στα πάγια αυτά σε πιο κανονικά, από χαμηλά προηγουμένως, επίπεδα, σχολιάζει ο Nick Chamie, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της RBC Capital Markets στο Tορόντο.

Η ελληνική δημοσιονομική κρίση σε συνδυασμό με τις έντονες ανησυχίες για πιθανή αθέτηση πληρωμών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, για να μην αναφέρουμε και τις διογκούμενες υποχρεώσεις της Fed, έχουν αφυπνίσει τους επενδυτές για τους κινδύνους των ανεπτυγμένων αγορών.

«Με το κλίμα στις ανεπτυγμένες οικονομίες να έχει επιδεινωθεί, όχι μόνο όσον αφορά το άμεσο μέλλον, αλλά και τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, είναι λογικό οι επενδυτές να αναζητούν αγορές με ισχυρά θεμελιώδη, όπως είναι οι αναδυόμενες», όπου οι υψηλότερες αποδόσεις διευκολύνουν τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων να καλύψουν τα μελλοντικά κενά στη χρηματοδότηση, δήλωσε ο Chamie.

Το βασικό πλεονέκτημα του χρέους των αναδυόμενων αγορών είναι ότι οι κίνδυνοι έχουν προεξοφληθεί, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις μειωμένες τιμές και τις υψηλότερες αποδόσεις, σημειώνει ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της εδρεύουσας στο Λονδίνο Investment Management Ltd, Jerome Booth.

Βαθιά ριζωμένες αμφιβολίες

Οι καλά ριζωμένες, ωστόσο, αμφιβολίες για τις αναδυόμενες αγορές είναι δύσκολο να διαλυθούν.

Μπορεί ο Rick Miller, ιδρυτής της Sensible Financial Planning & Management στο Cambridge της Μασαχουσέτης να αύξησε φέτος τις τοποθετήσεις σε διεθνές χρέος στα χαρτοφυλάκια των πελατών του, κυρίως μέσω κρατικών ομολόγων, προστατευμένων από τον πληθωρισμό, παραμένει ωστόσο επιφυλακτικός για τα χρέη των αναδυόμενων αγορών.

«Προτιμάς οι δανειζόμενοι να έχουν ένα ιστορικό αποπληρωμής χρεών και φυσικά είναι δύσκολο να εδραιώσουν την αξιοπιστία τους», εκτιμά ο Miller. Επίσης, οι αναδυόμενες αγορές στερούνται της ασφάλεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα, βοηθώντας τις να αποφύγουν την χρεοκοπία, συμπληρώνει.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία έχουν διανύσει μακρύ δρόμο από την εποχή που η χρεοκοπία ήταν ένα συνηθισμένο συμβάν. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που παρουσιάζουν οι οικονομίες αυτές έναντι των ανεπτυγμένων είναι πως οι τράπεζες τους δεν φορτώθηκαν με χρέη τα χρόνια πριν την χρηματοπιστωτική κρίση.

Ακόμη κι έτσι, οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή μεταβλητότητα των αποδόσεων αφού πρόκειται για «εμπόριο με πολύ κόσμο», σύμφωνα με τον Michael Conelius, διαχειριστή χαρτοφυλακίου του fund T. Rowe Price Emerging Markets Bond (PREMX).

Οι πέντε κορυφαίες επενδυτικές του θέσεις περιλαμβάνουν ομόλογα της Βραζιλίας, του Μεξικό και του Ιράκ με ωρίμανση που εκτείνεται έως και το 2037. Η απόδοση είναι 6,45 φορές με ποσοστό εξόδων 0,97%. Το fund πέτυχε απόδοση 54,1% στο διάστημα πενταετίας έως τις 31 Αυγούστου. Η ανησυχία για τις αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες ριζώνουν σε ορισμένες χώρες «και αν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να αυξάνει πάλι τα επιτόκια, αυτό δεν θα είναι καλό για τα τοπικά επιτόκια», λέει ο Conelius.

Ο Booth της Ashmore τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε ποσοστό 50%, καθώς σε αυτές τις χώρες αναλογεί πλέον το 50% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη διαφορετικών νομισμάτων εξισορροπείται για ένα δεδομένο καλάθι αγαθών.

Ο ίδιος εκτιμά πως είναι καλύτερα να τοποθετείς τα κεφάλαιά σου με στάθμιση, ανάλογη με το ΑΕΠ κάθε χώρας, παρά βάσει ενός μοντέλου που χρησιμοποιεί συντελεστή ισοστάθμισης.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1056372