28/10/10

«Ουδέποτε έδωσα σε πολιτικούς ή κόμματα δώρα μεγάλης αξίας»

ΜΟΝΑΧΟ«Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με κανέναν έλληνα πολιτικό». Αυτή η φράση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου από την οκτάωρη κατάθεσή του ενώπιον των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, στην Εισαγγελία του Μονάχου, πρόλαβε να προκαλέσει διαφορετικές ερμηνείες από πολιτικούς και άλλους κύκλους. Τη φράση αυτή επανέλαβε ο κ. Χριστοφοράκος σε επικοινωνία του με «Το Βήμα», σε ένα διάλειμμα της κατάθεσής του, επιχειρώντας να δημοσιοποιήσει και αυτός από την πλευρά του το περιεχόμενο της κατάθεσής του.
Οπως πρόσθεσε «είπα στους έλληνες βουλευτές ότι ουδέποτε έδωσα σε πολιτικούς ή κόμματα της χώρας μου δώρα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens εξέφρασε και την εκτίμησή του για τους πολιτικούς που συνάντησε εδώ στο Μόναχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα έχω ιδιαίτερα καλή άποψη και για τους πολιτικούς της χώρας μου».

Στο μέσον της κατάθεσής του και στη διάρκεια διαλείμματος, οι βουλευτές κκ. Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠαΣοΚ), Γρηγόρης Αποστολάκος και Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), που πέταξαν χθες για Ελλάδα, δήλωσαν ότι τους προκάλεσε « μεγάλη εντύπωση η αποστασιοποίηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας, τόσο από τους σημαντικούς μάρτυρες που παρήλασαν από την Εξεταστική και επικαλούνταν φιλία μαζί του, όσο και από τους άλλους, λιγότερο γνωστούς, που καταγράφονταν στα ημερολόγιά του». Η κατάθεσή του έγινε στα γερμανικά, παρουσία της εισαγγελέως Μονάχου κυρίας Μπόιμλερ, και από τις πρώτες επτά ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί ως το μεσημέρι της Τετάρτης είχε απαντήσει μόνο στις δύο. Πολλές φορές επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως κατηγορουμένου στη χώρα μας και κάθε δέκα λεπτά διέκοπτε την κατάθεσή του προκειμένου να συμβουλευτεί τον δικηγόρο του κ. Βολφ Σίλερ, ο οποίος ήταν παρών στην εξέτασή του από τους έλληνες βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοφοράκος επιχείρησε να καταρρίψει και το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Στην επικοινωνία που είχε με «Το Βήμα», πάντως, δήλωσε ότι ο Γερμανός πρώην συνεργάτης του «λέει τη μισή αλήθεια και καλύπτει τους φίλους του». Περιέγραψε έτσι τον άλλον συγκατηγορούμενό του κ. Πρόδρομο Μαυρίδη, απαντώντας στη φράση του κ. Σίκατσεκ ότι «τις μίζες τις μοίραζαν οι Κουτσερόιτερ και Χριστοφοράκος». Οι βουλευτές άφησαν ανοιχτό το θέμα να ζητηθεί παράταση στις εργασίες της Εξεταστικής, ενώ επισήμαναν ότι «ο εφέτης κ. Χριστοδούλου προσέφερε στον κ. Χριστοφοράκο τη νόμιμη προστασία σε περίπτωση που θα αποκάλυπτε τους αποδέκτες των “μαύρων” που δίνονταν από τη Siemens, αλλά είναι φανερό ότι εκείνος προτιμά την προστασία της γερμανική δικαιοσύνης». Θα ακολουθήσει και άλλο ταξίδι ελλήνων βουλευτών στο Μόναχο για να εξετάσουν ως μάρτυρα και τον άλλο εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο, τον κ. Μάικλ Κουτσερόιτερ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=363546&dt=28/10/2010#ixzz13eGU5YPi