26/10/10

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Μια νέα διεύθυνση - μπαίνει πια στον πολιτιστικό χάρτη – οδηγό της πόλης αλλά και την ατζέντα των φιλότεχνων : Συγγρού 107-109 : Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για το νέο φιλόδοξο δημιούργημα και χώρο παραγωγής, φιλοξενίας, ανάπτυξης... και παρουσίασης σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με αιχμή το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, τη μουσική και τα γράμματα.

Στο κτίριο από γυαλί και μάρμαρο που εκτείνεται σε 18.000 τ.μ αναπτύσσονται δυο αίθουσες χωρητικότητας 880 και 220 ατόμων ιδανικές για παραστάσεις θεάτρου, χορού, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συνέδρια.

Δεν λείπουν φυσικά τα φουαγιέ και τα καμαρίνια, οι άνετοι χώροι υποδοχής του κοινού, αλλά και το εστιατόριο στον τελευταίο όροφο και το υπόγειο που θα φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και δράσεις.

Στόχος οι συνεργασίες με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, και καταξιωμένους καλλιτέχνες στην εγχώρια και διεθνή σκηνή της πρωτοπορίας και της έρευνας.

Η Στέγη θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση θιάσων, ομάδων και σχημάτων, θα στηρίζει παραγωγές και θα πραγματοποιεί συμπαραγωγές ... θα βρίσκεται σε συνεχή αλληλοτροφοδότηση με φορείς και οργανισμούς πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Μουσικής, τα Μουσεία, η Πινακοθήκη κ.α αναπτύσσοντας δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας από την Καμεράτα έως την Ορχήστρα των Χρωμάτων που πλέον θα ενισχύει.

Ο πειραματισμός και οι νέες φόρμες θα αποτελέσουν στόχο του θεάτρου με φετινό θεματικό άξονα τη γερμανόφωνη δραματουργία.

Το ρεπερτόριο στο χορό θα κινηθεί ανάμεσα στον σύγχρονο, το χοροθέατρο και το μπαλέτο ενώ οι «Εικαστικοί Διάλογοι», με προβολές video, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, ηχητικές εγκαταστάσεις, animation και διαδραστικά έργα θα αναπτυχθούν στη πόλη και το δημόσιο χώρο.

Το μουσικό πρόγραμμα καλύπτει ένα πλατύ ιστορικό φάσμα από την ύστερη αναγέννηση έως τις πολλαπλές εκφάνσεις της σύγχρονης μουσικής, περνώντας από το Μπαρόκ, την κλασσική και ρομαντική ευρωπαϊκή παράδοση, την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, τις παραδόσεις άλλων περιοχών του κόσμου, την τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό και την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Κρατείστε χώρο στην ατζέντα σας καθώς τα εγκαίνια της 7ης Δεκεμβρίου πλησιάζουν και η πόλη αλλάζει.

http://www.skai.gr/news/culture/article/155017/stegi-grammaton-kai-tehnon-toy-idrymatos-onasi/