8/10/10

Τεράστια κιβωτός της γνώσης

BBC

Mια αποθήκη ικανή να φιλοξενήσει οκτώ εκατομμύρια τόμους αλλά και χάρτες που ανήκουν στη βιβλιοθήκη Μποντλίαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης άνοιξε χθες τις θύρες της στο Σγουίντον του Ουίλτσαϊρ. Το κόστος κατασκευής της ανήλθε σε 26 εκατομμύρια λίρες και το κτίριο διαθέτει 244,8 χλμ. ράφια. Η βιβλιοθήκη Μποντλίαν λαμβάνει ένα αντίτυπο κάθε βιβλίου που εκδίδεται στη Βρετανία, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να παρουσιαστεί σημαντικό πρόβλημα χώρου. Με τα περίπου χίλια καινούργια βιβλία που φτάνουν μέχρι εκεί καθημερινά, η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική.

Η νέα αποθήκη –λένε οι ειδικοί– διαθέτει αρκετό χώρο για να στηρίξει τη βιβλιοθήκη τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι χρόνια.Κατά τη διάρκεια του ερχόμενου έτους, περίπου έξι εκατομμύρια βιβλία και 1,2 εκατομμύρια χάρτες πρόκειται να μεταφερθούν στον νέο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 44 χλμ. από την Οξφόρδη. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για βιβλία που δεν έχουν μεγάλη χρήση ή ζήτηση. Οι πιο δημοφιλείς τίτλοι, όπως εξάλλου και οι ειδικές συλλογές –ανάμεσα στις οποίες τέσσερα αυθεντικά χειρόγραφα της Μάγκνα Κάρτα, που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα– θα παραμείνουν στην Οξφόρδη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα ράφια που κατασκευάστηκαν στην τεράστια αποθήκη είναι δυνατό να φυλαχθούν 8,4 εκατομμύρια βιβλία. Εάν, όμως, παραστεί ανάγκη στο μέλλον, η αποθήκη μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, καθώς έχει προβλεφθεί ήδη χώρος για 95.000 ράφια. Επίσης έχουν κατασκευαστεί 600 ειδικά ντουλάπια για τη φύλαξη χαρτών και άλλων μεγάλων αντικειμένων. Το εμβαδόν της αποθηκευτικής μονάδας είναι ίσο με αυτό 1,6 ποδοσφαιρικών γηπέδων, αλλά η συνολική έκταση των ραφιών είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βιβλιοθήκης, εάν κάποιος φοιτητής ζητήσει κάποιο βιβλίο πριν από τις δέκα το πρωί θα το έχει προς χρήση στο αναγνωστήριο του κολεγίου του στις τρεις το μεσημέρι. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης θα χρησιμοποιεί οχήματα μεταφοράς κλαρκ για να εντοπισθεί το βιβλίο και στη συνέχεια οι επιλεγμένοι τίτλοι θα μεταφέρονται οδικώς στην Οξφόρδη. Κάποια βιβλία θα σκανάρονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα κομπιούτερ των φοιτητών.

Οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι θα δέχονται 200.000 αιτήματα κάθε χρόνο για τον δανεισμό διαφόρων βιβλίων. Η βιβλιοθηκάριος δρ Σάρα Τόμας τόνισε ότι έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία η διατήρηση όλων των βιβλίων, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν πρόσβαση στην καταγεγραμμένη γνώση του παρελθόντος.

kathimerini.gr

johnnylzep