30/10/10

Επιχείρηση "Αλ Κάιντα"

Ισχυρά εκρηκτικά τύπου PETN, που έχουν συνδεθεί με την δράση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο -και χρησιμοποιήθηκαν στην αποτυχημένη τρομοκρατική απόπειρα του Νιγηριανού Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ πέρσι τα Χριστούγεννα σε πτήση προς το Ντιτρόιτ-, ανιχνεύτηκαν στο πακέτο - βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι. Το δεύτερο πακέτο με εκρηκτικά, που εντοπίστηκε στη Βρετανία εξετάζεται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη της επιτροπής κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης. Και τα δύο πακέτα ταχυδρομήθηκαν από την Υεμένη και είχαν τελικό προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο. Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ.

Το πακέτο - βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι ήταν στο φορτίο εμπορευματικού αεροσκάφους της FedEx, ενώ το δεύτερο πακέτο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο των East Midlands της Βρετανίας ήταν στο φορτίο αεροσκάφους της UPS.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η βόμβα περιείχε μεγάλη ποσότητα PETN και ήταν κατασκευασμένη με «επαγγελματικό τρόπο».

Η εκρηκτική ύλη βρισκόταν μέσα σε πλαστικό περίβλημα μελανιού για εκτυπωτή. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα, συνδεδεμένο με μια κάρτα κινητού τηλεφώνου SIM.

Ειδικοί ανέφεραν στο CNN ότι τέτοιου είδους μηχανισμοί πυροδοτούνται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης τύπου PETN που περιείχε το πακέτο - βόμβα είναι πολλαπλάσια εκείνης που έφερε ο Νιγηριανός στην πτήση της Delta.

in.gr