19/10/10

Τελικά το αλεύρι ανακαλύφθηκε πριν από τη γεωργία

Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής τελικά δεν έκαναν δίαιτα Άτκινς, τη διάσημη δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες. Λίθινα γουδιά με ίχνη σπόρων, που ανακαλύφθηκαν σε τρεις περιοχές της Ευρώπης, δείχνουν ότι το αλεύρι είχε μπει στην κουζίνα πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια, δηλαδή 20.000 χρόνια πριν από την εμφάνιση της γεωργίας.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, ανατρέπει την παλαιότερη άποψη ότι οι πρωτόγονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με κρέας.

Η κρεατοφαγία, εξάλλου, αφήνει αρκετά ίχνη που διατηρούνται στο χρόνο, όπως κόκαλα ζώων με σημάδια από κοφτερά όργανα. Οι φυτικές τροφές, αντίθετα, σπάνια διατηρούνται.

Φαίνεται όμως ότι οι Homo sapiens τρέφονταν με φυτά πολύ προτού μάθουν να τα καλλιεργούν. Η ομάδα της Άννα Ρεντέβιν του ιταλικού Ινστιτούτου Προϊστορίας ανακάλυψε λίθινα όργανα για το άλεσμα φυτών στην κοιλάδα του Μπιλανσίνο στην Ιταλία, στην κοιλάδα Ποκρόφσκι της Ρωσίας και στους λόφους Πάβλοφ της νότιας Μοραβίας στην Τσεχία.

Πρόκειται για ζευγάρια λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν ως γουδιά και γουδοχέρια. Πάνω τους βρέθηκαν ίχνη φυτικού υλικού και άμυλου, το οποίο όμως δεν προέρχεται από καλλιεργούμενα φυτά όπως το σιτάρι και το κριθάρι.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για πολτοποιημένες φτέρες, σπόρους μιας πόας που ονομάζεται Brachypodium, και σπόρους και ρίζες φυτών της οικογένειας Typhaceae.

Παραμένουν άγνωστες οι συνταγές στις οποίες χρησιμοποιούνταν αυτά τα ασυνήθιστα, άγρια συστατικά. Είναι όμως πιθανό ότι το αποξηραμένο αλεύρι φυλαγόταν για δύσκολους καιρούς και ζυμωνόταν σε ένα είδος επίπεδου ψωμιού.

Τα εν λόγω φυτά ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και ήταν επομένως μια αξιόπιστη πηγή τροφής.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι οι αλεσμένοι σπόροι των Typhaceae περιέχουν διπλάσιες θερμίδες από ό,τι η ίδια ποσότητα δημητριακών.

in.gr

elegsis