26/10/10

Σήμερα η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ

Προβόπουλος: Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011
Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πρόβοπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες υπογράμμισε πως έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές, επεσήμανε.

Χαρακτήρισε ακόμη θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και υποστήριξε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισμών τους.

Αναφερόμενος στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και με το χρόνο θα μειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. To 2010 το έλλειμμα αυτό, όπως είπε, θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου.

Ανέφερε επίσης ότι η ύφεση φέτος θα είναι περίπου της τάξεως του 4% και το 2011 στα επίπεδα που προβλέπει και η τρόικα (-2,7%).

Ο κ. Προβόπουλος απέδωσε στην ύφεση τη μείωση της ζήτησης για δάνεια και επομένως την υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, επεσήμανε ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Τόνισε ότι τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής χρειάζονται ακόμα επί του παρόντος, καθώς οι αγορές δεν έχουν πλήρως ομαλοποιηθεί. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν βλέπει κίνδυνο διπλής ύφεσης. Αν και η ανάπτυξη θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναμενόταν, ωστόσο δεν θα χάσει τη δυναμική της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1887669