28/10/10

Αντίθετος με τη γαλλογερμανικό άξονα ο Πρωθυπουργός

Την αντίθεσή του στην γαλλογερμανική πρόταση περί πολιτικών κυρώσεων για τις χώρες-μέλη με υπερβολικά υψηλό έλλειμμα ή χρέος, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους στην όλη διαδικασία.

Υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς... αρνητικοί. Διότι υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαανδρέου σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ενώ για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει καταρχήν καμία αντίρρηση.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως είναι θετικό να περιληφθεί ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που έχει κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός, με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

naftemporiki.gr