Η ανεξήγητη έλλειψη νοστιμιάς για την οποία συχνά παραπονιούνται οι επιβάτες των αεροπλάνων, ίσως να βρήκε μια εξήγηση, που απαλλάσσει τους «σεφ» από το φταίξιμο, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την αίσθηση της γεύσης τους, όταν
ακούνε συνεχώς το διάχυτο θόρυβο που υπάρχει μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και των εργαστηρίων της εταιρίας Unilever, υπό τον δρα Αντι Γουντς και την Έλεν Πολιάκοφ, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό για θέματα διατροφής «Food Quality and Preferences» (Ποιότητα Τροφής και Προτιμήσεις), σύμφωνα με το BBC και τις
βρετανικές «Ιντεπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανακάλυψαν ότι ο λεγόμενος «λευκός θόρυβος» στο υπόβαθρο μέσα σε ένα αεροσκάφος συνίσταται από τυχαίους ήχους σε διαφορετικές συχνότητες, π.χ. από τους κινητήρες του αεροπλάνου. Ο ήχος αυτός έχει μια απρόσμενη επίδραση, καθώς μειώνει την ικανότητα του ανθρώπου να
γεύεται ιδιαίτερα το αλάτι και τη ζάχαρη, με συνέπεια τα φαγητά που σερβίρουν οι αεροσυνοδοί, να φαίνονται λίγο-πολύ - ανάλογα με τον κάθε επιβάτη- ανάλατα ή άγλυκα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αεροπορικές εταιρίες συχνά προσθέτουν περισσότερο αλάτι, ζάχαρη ή σάλτσες στα φαγητά τους, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» για μερικούς επιβάτες. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι αισθήσεις αλληλεξαρτώνται με περίεργους τρόπους, με συνέπεια ο ήχος να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της γεύσης. Μάλιστα οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, πέρα από την αλλοίωση της γεύσης του αλμυρού και του γλυκού, ορισμένοι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψή μας για το πόσο τραγανιστή είναι μια τροφή, πράγμα που υποσυνείδητα επηρεάζει τη γνώμη μας για το πόσο φρέσκια αλλά και εύγεστη είναι.
Όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος ή η μουσική, τόσο από τη μια χάνεται η γεύση του αλμυρού και του γλυκού και τόσο, από την άλλη, αυξάνεται η αίσθηση του τραγανιστού.
Οι επιστήμονες έκαναν διάφορα πειράματα βάζοντας εθελοντές με κλειστά μάτια να τρώνε διάφορα φαγητά, ακούγοντας παράλληλα από ακουστικά ποικίλους θορύβους (ή κανένα θόρυβο) και ζητώντας τους στη συνέχεια να βαθμολογήσουν τη γεύση της τροφής. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι ακούνε ευχάριστους ήχους, αντιλαμβάνονται ως πιο γευστικό το φαγητό τους, πράγμα που εξηγεί γιατί τόσα εστιατόρια έχουν μια απαλή μουσική στο υπόβαθρο. Όπως επίσης αυτό εξηγεί γιατί η NASA αναγκάζεται να ταϊζει με φαγητά που έχουν πολύ έντονη γεύση τα πληρώματα των αστροναυτών της, όταν ταξιδεύουν στο διάστημα με τα πολύ θορυβώδη σκάφη τους.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=360888&dt=15/10/2010#ixzz12QH9elQM
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου