14/10/10

Μεγάλη έκθεση με έργα του Τολούζ-Λοτρέκ εγκαινιάζεται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες έργα του Ανρί ντε Τολούζ-Λοτρέκ, του Γάλλου καλλιτέχνη που απεικόνισε καλύτερα από κάθε άλλο την Belle époque (την «όμορφη εποχή») στο τέλος του 19ου αιώνα και εκτίθενται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με τη φροντίδα του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Την έκθεση συνθέτουν περισσότερα από 170 έργα που προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι... και εκτίθενται για πρώτη φορά καθώς βρίσκονταν στις αποθήκες του και από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Αλμπί, την πόλη της Νότιας Γαλλίας από όπου καταγόταν ο ζωγράφος. Εκτίθενται επίσης οικογενειακά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα.

Παράλληλα εκτίθενται και διπλά έργα των Λοτρέκ και Βαν Γκόγκ, οκτώ σχέδια του Ολλανδού ζωγράφου που υπήρξε φίλος του Λοτρέκ, τα οποία ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

Η έκθεση που είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ (προηγήθηκαν τα αφιερώματα στον Πικάσο και στον Χουάν Μιρό), δεν περιορίζεται στην παράθεση έργων του Λοτρέκ, αλλά εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

Πέρα από το Ίδρυμα στην έκθεση συμμετέχουν με παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Γαλλικό Ινστιτούτο, και η Κρατική Ορχήστρα όπως και άλλοι φορείς.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος και πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος υπογράμμισε ότι «τιμούμε τον δημιουργό που έκανε τη ζωγραφική αφίσα και την αφίσα ζωγραφική».

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Παρασκευή στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Οκτωβρίου. Θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθημερινά έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.

in.gr
elegsis